21. 10. 2015 - Na 17. Mezinárodním televizním a rozhlasovém festivalu o gastronomii – Znojemský hrozen, který se uskutečnil ve dnech 15. – 17. října ve Znojmě hodnotila porota také nejlepší kuchařské knihy a gastročasopisy roku 2015.
Letošní, již třetí ročník této soutěže, svými přihlášenými knihami a časopisy a jejich počty nejen překvapil pořadatele, ale zaskočil i odborné porotce. Organizátoři dle vyhlášených pravidel do vlastních soutěží připustili dvanáct gastročasopisů a dvacet jedna kuchařských knih.
Vlastní soutěž časopisů byla velmi dramatická. Ještě před posledním hlasem francouzské porotkyně na první místo byli se stejným počtem bodů tři kandidáti. Až tento hlas rozhodl o vítězi a pořadí na dalších dvou místech.
Knižní porota, stejně jako v loňském roce pokračovala v záměru maximální objektivity hodnocení, a aby se vyloučilo vzájemné ovlivňování porotců, rozhodla se letos hodnotit knihy vždy individuálně, bez znalosti, jak který porotce již hodnotil. Výsledek byl tedy znám, až po zpracování posledního hodnocení.
„Potvrdily se trendy moderní gastronomie v používání tradičních a domácích surovin i postupů často vycházejících přímo z kulinárních zkušeností jednotlivých regionů. Orientace autorů na profesionalitu byla v letošním výběru knih velmi potěšující. “Kuchařky“ různých mediálních hvězdiček a kulinárních grafomanů, organizátoři i porota jednoznačně a fundovaně odmítli, a tak jen potvrdili setrvalý zájem o kvalitu a úroveň festivalu Znojemský hrozen. Nakladatelé věnují stále více pozornost nejen grafickému zpracování, fotografiím, ale i jazykové úrovni. A to je pro mne tím letošním hlavním potěšením,“ řekl Václav Malovický, ředitel soutěže.
VÝSLEDKY SOUTĚŽE KUCHAŘSKÁ KNIHA ROKU 2015
1. KUCHAŘKA PRVNÍ REPUBLIKY, Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková, Smart Press
2. JAK NAKOUPIT A ZPRACOVÁVAT MASO, Apetit speciál, Burda
3. KVĚTINOVÁ KUCHAŘKA, Jana Vlková, Smart Press
4. Slovácká kuchyně II., Region Slovácko a Muzeum Uherské Hradiště
5. Deník Dity P. 2 - Dita Pecháčková, nakladatelství Dita Pecháčková
6. Vaříme podle herbáře, Kateřina Winterová, Linda Rybová, Edice ČT
7. Menu podle Koko, Veronika Koko Kokešová, Smart Press
8. Staročeská nostagie 2, Miroslava Kuntzmannová, nakladatelství Miroslava Kuntzmannová
NEJLEPŠÍ SUROVINOVÁ KUCHAŘKA
1. Jak nakoupit a zpracovávat maso, Apetit speciál, Burda
2. Chutě a vůně Slovácké kuchyně II., Region Slovácko a Muzeum Uherské Hradiště
3. Květinová kuchařka, Jana Vlkové, Smart Press
TRADIČNÍ ČESKÁ A REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA
1. Chutě a vůně Slovácké kuchyně II., Region Slovácko a Muzeum Uherské Hradiště
2. Kuchařka první republiky, Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková, Smart Press
3. Staročeská nostalgie 2, Miroslava Kuntzmannová, nakladatelství Miroslava Kuntzmannová
ZVLÁŠTNÍ OCENĚNÍ POROTY
Kitchenette - Rok v kuchyni, Markéta Pavleje, nakladatelství Kitchenette
Vaříme podle herbáře, Kateřina Winterová, Linda Rybová, Edice ČT
VÝSLEDKY SOUTĚŽE GASTROČASOPIS ROKU 2015
1. GASTRO&HOTEL PROFI REVUE, vydává Cortina Park, s.r.o.
2. Apetit, vydává BURDA Praha spol. s r. o.
3. Albert v kuchyni, vydává Ahold Czech Republic, a.s.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.