Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Trendem podzimu jsou kořeněné nápoje

Trendem podzimu jsou kořeněné nápoje

23. 10. 2015 – Podzim buď nenávidíte, nebo zbožňujete. Příroda se sice nádherně zbarvuje, ale venku se ochlazuje, boty máte věčně špinavé od bláta a účes vám hned při cestě do práce rozhází vítr. Nejdůležitější je však v tomto období nezanedbat své zdraví.

Podzim je pro naše zdraví zvýšeně rizikový. Evropou na přelomu listopadu a prosince prochází chřipková vlna, je tedy dobré posilovat svou imunitu. Posloužit k tomu mohou kořeněné nápoje. Nejen že tělo prohřejí, ale mohou i zvyšovat obranyschopnost lidského organismu proti tradičním podzimním virózám nebo chřipkám. Správná směs koření totiž udělá z nápoje hřejivý lék. Ve starých kulturách používaly různé kořeněné směsi v nápojích zcela běžně. Dodnes se například v Indii servíruje nápoj nazývaný masala chai nebo yogi, který obsahuje směs koření složenou z pepře, kardamomu nebo zázvoru.

V asijských kulturách často do léčivých nápojů přidávají chili. Stejně jako zázvor, má i chili antibakteriální a protizánětlivé účinky. A tyto dvě rostliny, respektive koření z nich vzniklé, používají lidé po celém světě k léčbě rýmy, nachlazení nebo chřipky. Inspiraci v těchto nápojích začínají hledat i čeští kavárníci a restauratéři. „Rádi našim zákazníkům nabízíme novinky, které jsou originální. Do speciální podzimní nabídky jsme proto zařadili například Café latte pumpkin spice, které je obohaceno jemně kořeněným sirupem. Jeho složení si necháme jako své tajemství, ale věřte, že vás tato zajímavá kombinace dokáže krásně zahřát a navíc ochutnáte velice netradiční kombinaci chutí. Ve stálém menu dále nabízíme netradiční Chai latté s kořením masala nebo Moštrůdl provoněný drcenou skořicí,“ dodává k trendu majitel CrossCafe Jan Janák.

Mezi běžné koření užívané do nápojů můžeme zahrnout i sušený česnek nebo cibuli, zní to nelibě, ale i naše prababičky z cibule a česneku svařeného s mlékem a medem připravovali sice ne moc chutný, ale velice účinný lék. Dalším příkladem může být kmín, respektive semena z kmínu kořenného. Je to jedno z nejstarších koření, jež se používá na evropském kontinentu a dodnes je hojně užívané nejen v pekárnách a likérkách, ale i ve farmaceutickém průmyslu. Za tradiční byliny pak můžeme označit mátu nebo skořici.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: martin.semik@allmedia4u.cz
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz