Štamgast & Gurmán

Školní obědy ze všech koutů světa - Unilever Food Solutions představuje novou brožuru receptů vytvořených speciálně pro školní jídelny a certifikovaných dle „Vím, co jím“

Školní obědy ze všech koutů světa - Unilever Food Solutions představuje novou brožuru receptů vytvořených speciálně pro školní jídelny a certifikovaných dle „Vím, co jím“

26. 10. 2015 – PRAHA - Společnost Unilever, divize Food Solutions (UFS), představuje novou brožuru „Školní obědy ze všech koutů světa“ věnovanou školnímu stravování. Jako první komerční subjekt v České republice společnost přistoupila k certifikaci receptur dle kritérií programu „Vím, co jím“.

Na základě inspirace posledními gastronomickými trendy popularizujícími jídla různých kultur a kuchyní a snahy o zpestření dětského menu byly ve spolupráci s odborníky na výživu vytvořeny recepty na pět kompletních obědových menu. Tato menu v duchu národních kultur a kuchyní Mexika, Itálie, USA, Indie a Francie sestávající se z polévky, hlavního chodu, salátu a desertu jsou u každého receptu doplněna informacemi o výživových hodnotách a obsažených alergenech. První brožura „Školní obědy“ obsahovala užitečné rady a tipy pro školní kuchyně a správnou výživu dětí. V novém vydání šéfkuchaři a vedoucí školních jídelen najdou mýty a fakta o vaření a stravování. Brožura i podpůrné materiály v podobě meníček a zábavných kvízů jsou k dispozici zdarma volně ke stažení ve formátu pdf na webu: http://www.unileverfoodsolutions.cz/recepty/koln_obdy/skolni_obedy_20152016

Těstoviny s kuřecím masem a rajčatovým salátem + čokoládová pěna se skořicí

Foto:Těstoviny s kuřecím masem a rajčatovým salátem + čokoládová pěna se skořicí

Školní obědy ze všech koutů světa je již druhou publikací UFS vytvořenou ve spolupráci s nutričními specialisty na míru školnímu stravování. Cílem publikace je stát se pomocníkem nebo inspirací při tvorbě chutného, nutričně vyváženého a vzhledově atraktivního jídelníčku ve školních jídelnách. „Dětská strava nesmí být monotónní, příliš sladká, slaná nebo tučná. V případě tuků platí obzvlášť, že je třeba dbát nejen na jejich kvantitu, ale i kvalitu, tedy na složení jednotlivých mastných kyselin. Chceme ukázat, že se dá připravit atraktivní dětské menu a přitom se držet zásad pestré vyvážené stravy. To znamená využívat nutričně vyvážené suroviny, dbát na přiměřenou velikost porce a celkový denní příjem a výdej energie,“ říká nutriční specialistka UFS Hana Langrová a dodává: „Při tvorbě receptů bylo naším cílem přispět k osvojení si správných stravovacích návyků a nabídnout nutričně vyvážené recepty se sníženým množstvím nasycených mastných kyselin, trans mastných kyselin, cukru, soli, energie a navýšit podíl vlákniny.“ Každý recept označený logem „Vím, co jím“ je certifikovaný a splňuje přísná kritéria, vycházející z mezinárodních výživových doporučení.

 

„Jedním z problémů, se kterým se ve výživě dětí potýkáme, je vysoký příjem soli. Řada lidí se mylně domnívá, že se sůl do jídel dostává hlavně používáním různých polotovarů mimo jiné i ve školních jídelnách. U některých produktů to může být i pravda. Nicméně kvalitní výrobky z kategorie konvenience pomohou dotvořit chuť pokrmu a zachovat vhodnou výživovou hodnotu. Na brožuře oceňuji, že v certifikovaných recepturách není přidávána sůl, ta je jen v použitých surovinách. To umožňuje kontrolu nad obsahem soli v připravovaných pokrmech,“ říká doc. Ing. Jiří Brát, CSc. tajemník národního vědeckého výboru a člen správní rady společnosti Vím co jím a piju. „Výrobky z kategorie konvenience navíc nenahrazují zeleninu a jsou pouze doplňkem pro dosažení vyvážené chuti. Připravené pokrmy jsou chutné, určitě doporučuji vyzkoušet,“ dodává Jiří Brát.

Kure_Garam_Masala_se_safranovym_kuskusem_a_salatem_Hindu_+_Ananasove_Lassi

Foto: Kuře Garam Masala se šafránovým kuskusem a salátem Hindu + Ananasové Lassi

 

„Ke každému tematickému dni jsme ve spolupráci s naším šéfkuchařem Milanem Sahánkem a nutričními a produktovými specialisty UFS připravili také grafická meníčka pro každou z vybraných národních kuchyní a zábavné kvízy pro děti k vytištění. Věříme, že dětem bude pestré menu v jídelně nejen chutnat, ale že se tam zároveň i pobaví a poznají něco nového z jiných kultur a jejich chutí,“ doplňuje Mirka Závorová, marketingová manažerka Unilever Food Solutions. Cílem brožury je tedy také zaujmout malé strávníky novými chutěmi, inspirovat a pobavit je společně při poznávání národních kuchyní Itálie, Mexika, Indie, Francie a USA.

 

Na sestavení brožury se podíleli:

Milan Sahánek, šéfkuchař a manažer Kuchařského servisu Unilever Food Solutions. Milan je uznávaným kuchařem a porotcem nejprestižnějších kuchařských soutěží v ČR i v zahraničí. Jako jediný Čech je držitelem dvou zlatých medailí z kuchařské olympiády IKA.

Odbornou část textu sestavily nutriční specialistka UFS Hana Langrová a produktová specialistka UFS Radka Kotková.

Na brožuře se podíleli rovněž odborníci Vím, co jím a piju o.p.s..

Pro další informace navštivte: www.ufs.com.

Aztécká polévka s opečenými nudlemi

Foto: Aztécká polévka s opečenými nudlemi

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: ondrej.hampl@accedogroup.com
Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz