4. 11. 2015 - PRAHA/BRNO - Festival Grand Jour de Champagne není jen přehlídkou produkce skvělých champagne domů, ale také špičkového gastronomického umění. Letos přijali pozvání prezidenta festivalu Ondřeje Balíka dokonce dva michelinoví kuchaři - Bernard Bach (2 hvězdy), který připraví pražský galabanket v Buquoyském paláci, a Michaël Nizzero (1 hvězda), jehož menu mohou okusit hosté galabanketu v hotelu Best Western Premier Hotel International v Brně.
Champagne banket v podání Michaëla Nizzera
Best Western Premier Hotel International Brno, středa 4. listopadu 2015, 20.00 hodin
Michaël Nizzero je ve svém mladém věku osvědčeným šéfkuchařem s mnoha zkušenostmi získanými po celém světě. Po vyučení a stážích ve význačných belgických restauracích se stal po dobu čtyř let pravou rukou Michela Rouxe, šéfkuchaře tříhvězdičkové michelinské restaurace Waterside Inn v anglickém Berkshire. Následně působil ve vyhlášené rybí restauraci Pisces v Dubaji, která pod jeho vedením získala ocenění nejlepší seafood restaurace v Dubaji tři roky po sobě. Působil i jako šéfkuchař v restauraci pětihvězdičkového hotelu Hostellerie de la Briqueterie ve francouzském regionu Champagne. I zde prokázal svůj talent, když pod jeho vedení získala tamní restaurace prestižní ocenění michelinské hvězdy.
Obr. Michael Nizzero
Hosté brněnského banketu se mohou těšit na toto menu:
Želé z ústřice se zázvorem a okurkou
Horké / studené consomé s kuřetem z Bresse Hot
Pošírovaná a pečená foie gras s divokými houbami a omáčkou „gourmande“
Kambala plněná pěnou z bretaňských humrů přelitá omáčkou „nantua“
Fondant z holouběte a křepelky, zelí a šťáva z limetky
Teplé malinové suflé ovoněné citrusy, sezamová nougatine
Champagne banket v podání Bernarda Bacha
Buquoyský palác, čtvrtek 5. listopadu 2015, 20.00 hodin
Restaurace Bernarda Bacha Le Puits Saint Jacques v Pujaudran nedaleko Toulouse se může pyšnit hned dvěma michelinskými hvězdami. Mezi delikatesami, které restaurace nabízí, nesmí chybět foie gras nebo magret du Canard.
Pro hosty pražského banketu si připravil toto menu:
Amuse bouche
Konfitované foie gras z Toulouse s fenyklovými semínky, pyré z fazolek Tarbes a chutney z červené řepy
Mušle Saint Jacques s tartarem z ústřic Gillardeau a kaviárem z Aquitaine
Vařený humr Royal, ravioli v lanýžové kuřecí šťávě a řeřichový krém
Variace z domácího telete – filet, konfitované hrudí, pečený brzlík s jemným pyré z dýní a čočky Gers a emulzí Cazette
Marinované plátky manga, citronové želé, zmrzlina a pusinky à la violette z Toulouse
„Moje vzpomínka na dětství" - karamelový krém a hruškovo - zázvorové granite
Festival se koná ve spolupráci s francouzskou ambasádou v Praze. Stejně jako každý rok podpořili i letošní program unikátního festivalu prestižní partneři, jako jsou mj. hotel Augustine, Best Western Premier Hotel International Brno, De´Longhi, Karlovarské minerální vody – Aquila a Mattoni, Riedel apod. Věhlasná šperkařská značka Roberto Coin je partnerem festivalu Grand Jour de Champagne dokonce již počtvrté. Hlavním mediálním partnerem je Český rozhlas.
Aktuální informace k letošnímu festivalu Grand Jour de Champagne naleznete na www.champagne-grandjour.cz, případně na FCB - www.facebook.com/Grand-Jour-de-Champagne-548505275216148
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.