11. 11. 2015 - Hanušovičtí pivovarníci se věrně drží známého „Komu se nelení , tomu se zelení“. To platí nejen při výrobě piva, ale dokážou vzít pořádně za práci i v lese.
Každý rok na podzim vymění své běžné pracovní náčiní za krumpáče a motyky a vyrážejí na hřebeny Jeseníků vysazovat mladé stromky.
Vůbec poprvé to bylo před 11 lety, kdy začala spolupráce s Lesy ČR, konkrétně lesní správou Loučná nad Desnou. Tehdy zaměstnanci Holby vysadili prvních 250 stromků a dnes má pivovarský les pod Vřesovou studánkou v oblasti Hrubého 5500 stromků. A pivovarníci mohou říct, že projekt Holba Jeseníkům je úspěšným výsledkem snažení o zachování přírodního dědictví dalším generacím. Ocenění si zaslouží také zaměstnanci Lesní správy Loučná nad Desnou, kteří pravidelné výsadby organizačně zajišťují.
Každý rok na podzim vymění své běžné pracovní náčiní za krumpáče a motyky a vyrážejí na hřebeny Jeseníků vysazovat mladé stromky.
Vůbec poprvé to bylo před 11 lety, kdy začala spolupráce s Lesy ČR, konkrétně lesní správou Loučná nad Desnou. Tehdy zaměstnanci Holby vysadili prvních 250 stromků a dnes má pivovarský les pod Vřesovou studánkou v oblasti Hrubého 5500 stromků. A pivovarníci mohou říct, že projekt Holba Jeseníkům je úspěšným výsledkem snažení o zachování přírodního dědictví dalším generacím. Ocenění si zaslouží také zaměstnanci Lesní správy Loučná nad Desnou, kteří pravidelné výsadby organizačně zajišťují.
„Zpočátku nám lesníci radili jak na to, ale dnes už s námi mají lehčí práci.Taky proto rok od roku vysadíme stromků více, teď je to kolem 500 ročně v závislosti na počasí. Pokud je už půda namrzlá, jde to samozřejmě hůř. Podle lesníků mají ty naše vysokou ujímavost a to nás těší. Stejně jako pohled na mladý les“, říká Radek Urban, jeden z dobrovolných sazečů, který v Holbě pracuje na stáčírně piva.
Většinou se sadí smrky nebo buky do předem vyhloubených jam. Jde o chlapskou práci o které rozhoduje nejen síla, ale především odhodlanost udělat dobrou věc. Zatímco jiným se v životě podaří zasadit strom třeba jeden, pivovarníci je počítají na stovky. Nejstarší pivovarské smrčky dnes mají více než metr a tvoří souvislý porost v těžko přístupných oblastech. O výsadbě nových porostů informuje nenápadné dřevěné značení na turistických stezkách, které připomíná zásluhu pivovaru a jeho zaměstnanců.
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.