Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

NEOBJEDNÁVEJTE PRESSO

NEOBJEDNÁVEJTE PRESSO

12. 11. 2015 - Presso s mlékem, prosím. Tradiční objednávku pátečního dopoledne v mé oblíbené kavárně jsem v posledních letech neměnil. Vlastně jsem už ani nemusel nic říkat. „Tady bude s mléčkem, že,“ usmála se vždy na mě servírka.

Tak tohle všechno prý bylo špatně. Narazil jsem zrovna na web piccoloneexistuje.cz, který propírá nešvary českého porevolučního kavárenství. Člověk se tady dozví, že unikátní tuzemské presso rozhodně není espressem, klasický turek vážně škodí vašemu zdraví a piccolo? Jak napovídá název serveru, to také nikde jinde ve světě neznají. Triumvirát českých kávových nonsensů tím byl s dostatečným vysvětlením korunován.

Web české presso jakožto nápoj o nadměrném objemu jednoho až dvou decilitrů kritizuje kvůli nesprávnému způsobu přípravy. Káva je buď podextrahovaná, řídká a postrádá koncentraci chutí, nebo naopak výrazně hořká a překofeinovaná. Jenže zvyk je přece jen železná košile a já si prostě nemohu občasný „kýbl“ kafe odpustit. Přiznávám, chci si svůj šálek kávy nějakou chvíli posrkávat. Nejsem fanda miniaturního espressa, které je hned fuč.

Čím bych tedy měl nahradit české presso, pokud chci při pití kávy zachovat určitou úroveň kultury, ale zároveň i velikost šálku? Šel jsem se na to poptat po brněnských podnicích.

02397-print_kavarnice_1-4770352_web.jpg

„Můžu vám nabídnout caffé lungo. Je to espresso, které si zalejete extra servírovanou dávkou horké vody,“ nabízí mně servírka Rotor baru alternativu a jako bonus přidává barevné šaty a milý úsměv. Škoda jen, že jsou všechna místa na baru obsazená a já tak, usazen v koutku, nemohu rozvinout další konverzaci.

Daří se mi to u pultu kavárny V Melounovém cukru. Od ochotného baristy Honzy se dozvídám, že v lungu je voda k espressu v poměru 1:1. A pak ještě existuje americano, tam je vody více, konkrétně 5:1. Obojí se servíruje do stejných hrníčků.

Můj zájem o problematiku barista kvituje a podává mi sešitek české pražírny Doubleshot s vypsanými základními hinty pro začínající kafaře. Radí mi, abych někdy dal šanci překapávané kávě, která se podává ve větším objemu. „Dva základní způsoby přípravy jsou aeropress a dripper,“ vysvětluje a z polic přede mě vyskládává pracovní nástroje – dripper v modelu Hario V60, což je výlisek ve tvaru šálku s vyrytými drážkami, dále konvičku na zalévání a aeropress, jenž připomíná odměrný válec z gymnaziální laboratoře chemie.

Dostáváme se ke kritice české klasiky neboli turka. Dosud jsem nevěděl, jak moc je takové kafe zdraví škodlivé. Protože se nálev louhuje příliš dlouho, tvoří se v něm neprospěšné látky, třísloviny, karcinogeny. Turek představuje značnou zátěž pro játra a žaludek. Náladu si spravujeme rozpravou o výběrové kávě, která má na trhu jen několikaprocentní podíl. Ve vybraných modelech prý zkušený konzument dokonce rozeznává různá ovocitá aromata.

Text: www.nepijubrecky.czFoto: Samphotostock.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz