4. 12. 2015 - Pivovarské muzeum v Plzni slaví úspěch u veřejnosti svými kreativními dílnami s názvem Podzimní inspirace. Po dobu tří prosincových sobot na ně navážou Adventní inspirace, které začnou v sobotu 5. prosince, kdy si návštěvníci budou moci vyrobit pod vedením zkušených lektorů vánoční ozdoby ze slámy a šustí.
Podzimní inspirace se každoročně těší velké oblibě u rodin, což svědčí o tom, že jsou dílny vhodné opravdu pro každého, od předškoláků až po seniory. Na úspěch Podzimních inspirací navážou od 5. do 19. prosince sobotní Adventní inspirace, které ukážou Pivovarské muzeum v pravém vánočním světle.
Každou sobotu si návštěvníci projdou muzeum v doprovodu různých osobností adventního času. Dozvědí se o tradici a historii předvánočních svátků sv. Mikuláše a sv. Lucie. Na sladovně si upečou a vychutnají různé druhy vánočního cukroví a na valečce si vyrobí vánoční dekoraci nebo ozdobu na vánoční stromek. 5. prosince návštěvníci v muzeu potkají čerta, Mikuláše a anděla a vyrobí si vánoční ozdoby ze slámy a šustí. Ozdobí si také tematické perníčky postav typických pro mikulášskou nadílku. 12. prosince si odnesou domů dekoraci na vánoční stůl, ozdobí si perníkový svícen a muzeem je provede svatá Lucie. 19. prosince budou návštěvníci plést pedigové zvonečky a řetězy, zdobit tradiční perníčky. Prohlídku muzea povede anděl, který jim povypráví o historii a tradicích Vánoc. Adventní inspirace probíhají ve spolupráci s agenturou Czech Tourism.
Zároveň probíhá tradiční Soutěž o nejkrásnější vánoční perníček, do které se může zapojit široká veřejnost. Zájemci mohou nosit své nejpovedenější perníkové výrobky do Pivovarského muzea v Plzni až do 17. prosince do 17 hodin, kdy proběhne vyhlášení nejkrásnějších perníčků. Odborná porota vybere vítěze ve třech kategoriích: Tradiční perníček, Perníkový model a Dětský perníček. V každé kategorii budou soutěžící moci vyhrát zajímavé ceny. Soutěžní perníčky budou v Pivovarském muzeu v Plzni vystaveny do 10. ledna 2016.
Výstavu mohou zájemci navštívit v běžné otevírací době muzea denně od 10 do 17 hodin.
Zdroj: Judita Urbánková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.