Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Recepty na slavnostní menu

Recepty na slavnostní menu

8. 12. 2015 - Nechte se inspirovat recepty na slavnostní menu, které snoubí lahodné pokrmy připravené šéfkuchařem Milanem Hořejšem z pražského Vinografu s výjimečnými nealkoholickými koktejly z minerální vody Mattoni.

Mořský vlk s Mattoni Rh+

Koktejl, který rozproudí váš krevní oběh, si skvěle rozumí s mořským vlkem.

Mořský vlk:

Cca 1 kg mořského vlka (můžeme péct i celou rybu)

1 ks lilku

100 g oliv

špenát

2 ks grepu

3 ks pomeranče

150 g másla

sůl a pepř

Lilek nasolíme a necháme "vypotit", zprudka osmažíme a v papírovém ubrousku osušíme. Z pomeranče a grepu vykrojíme segmenty a vymačkáme šťávu. Šťávu svaříme na jednu pětinu a již na mírném ohni vmícháme studené máslo, osolíme. Rybu osolíme a opepříme a opečeme na oleji, na talíř skládáme s olivami, lilkem, citrusovými segmenty, špenátem a omáčkou.

02427-Matoni_morsky_vlk_IMG_0256_web.jpg

Obr. Mořský vlk

Mattoni Rh+:

2 cl džusu

Granini grep

2 cl bitter sirupu

2 cl Grenadini

2 cl citronové šťávy

Perlivá Mattoni na dolití

Rozmarýn a plátek grepu na ozdobu

Ingredience smícháme v shakeru, dolijeme perlivou Mattoni a ozdobíme rozmarýnem a plátkem grepu.

02427-Matoni_BBQ_IMG_0234_web.jpg


Vepřový bůček s batáty a BBQ Surprise

Chuť pečeného bůčku s batáty skvěle doladí smyslně pikantní chuť drinku BBQ Surprise.

Vepřový bůček s batáty:

1 kg vepřového bůčku

2 ks batátů

2 ks bok choy (druh čínského zelí)

1 ks chilli paprička

med, sůl, pepř

na sladko-kyselou omáčku:

5 cl sojové omáčky

5 cl sladké chilli omáčky

3 cl rýžového octa

3cl1 lžíce třtinového cukru

1 lžička omáčky hoisin (čínská grilovací omáčka)

1 dl hovězího nebo slepičího vývaru

solamyl

Vepřový bůček nasolíme ideálně jeden den dopředu, upečeme ho (cca 1 hodinu na 150°C a 1,5 hodiny na 105°C), poté potíráme medem a pečeme při teplotě 170°C, dokud nezíská hnědou barvu (cca 10 minut).

Sladké brambory nakrájíme na plátky a opečeme na oleji, dokud nebudou měkké. Bok choy spaříme v horké vodě a přidáme k bramborám.

Při výrobě omáčky smícháme všechny suroviny, zavaříme a zahustíme škrobem.

02427-Matoni_BBQ_Surprise~1_(2).jpg

BBQ Surprise:

8 kostiček červeného melounu

1 stonek rozmarýnu

Pár kapek Tabasca dle chuti (pozor, pálivé)

Mattoni s příchutí grapefruitu na dolití

Rozmarýn na ozdobu

Kostky ledu a melounu vložíme do sklenice společně s rozmarýnem, přidáme pár kapek tabasca a dolijeme Mattoni s příchutí grapefruitu. Ozdobíme.

02427-Matoni_krevety_IMG_0212_web.jpg

Tygří krevety s Mat & Toni

Chuť tygřích krevet vykouzlí v kombinaci s tímto zázvorovým koktejlem afrodiziakální spojení.

Tygří krevety:

800 g ocásků tygřích krevet

řapíkatý celer

celý kokos

svazek koriandru

olivový olej na zálivku:

1 dl thajské nebo vietnamské rybí omáčky

šťáva z jedné velké limetky

1 lžíce třtinového cukru

2 stroužky česneku

měkké stonky koriandru

Nakrájíme a oloupeme řapíkatý celer. Spaříme ve vařící vodě a ihned schladíme v ledové vodě, je tak připravený k použití.

Základ na omáčku tvoří rybí omáčka, do které se přidáme vše ostatní - česnek nasekaný na drobné kostičky, chilli paprička na stejně malé kostičky, nasekané stonky koriandru (můžou být i lístky, šťáva z limetky, třtinový cukr. Přidáváme cukr a limetkovou šťávu.

Krevety oloupeme a očistíme od střívek a osušíme. Pokapeme olejem a zprudka opečeme z obou stran. Potom, co krevety obrátíme, přidáme na pánev řapíkatý celer.

Kokos otevřeme (např. paličkou), vyndáme ořech a naškrábeme si škrabkou spoustu plátků, na talíři je pokapeme olivovým olejem.

02427-Matoni_Mat&Toni.jpg

Mat & Toni:

3 cl čerstvé limetkové šťávy

1 cl sirupu z čistého třtinového cukru (Monin)

1 cl zázvorového sirupu (Monin)

5 proužků čerstvého zázvoru

Mattoni na dolitízázvor a bazalka na ozdobu

Ingredience smícháme, dolijeme perlivou Mattoni a ozdobíme.


Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz