14. 12. 2015 - Vánoce jsou za rohem, s nimi však také ruce od mouky, mrskající se rybí „fešák“ ve vaně a opocené čelo z nákupu dárků. Gastronomický portál RESTU se proto rozhodl připravit festival Vánoční menu 2015 a zpříjemnit tak tuto dobu všem, kteří si chtějí na chvíli odpočinout a nechat o sebe pečovat.
46 restaurací z celé České republiky připraví pro návštěvníky lahodné tří až pětichodové sváteční menu, která nabídnou i netradiční vánoční speciality, které si doma většinou nevaříme.
Hosté mohou ochutnat tradiční vánoční pokrmy jako je rybí polévka, smažený kapr či houbový kuba, nebo se nechat zlákat méně tradičními menu obsahující například křepelčí prsíčka a dančí hřbet, který nabízí například pražská restaurace Blue Wagon. Restaurace La Finestra in Cucina nabízí pro změnu exotickou kaštanovou polévku ze soté z kalamářů a sepiovou arancini.
„Sestavili jsme menu ze speciálních delikates, které nejsou českého původu. Někdy se zákazník chce odpoutat od shonu a zimy a k tomu dopomáháme přímořskou atmosférou v naší restauraci a hlavním chodem z mořských plodů,“ vysvětluje pojetí vánočního menu šéfkuchař z restaurace Luka Lu, která se do akce také zapojila.
Festival pořádá největší gastronomický průvodce v ČR - RESTU.
Zdroj: Eva Samšuková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.