Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Hitem svátečních nápojů je letos horký cider na mnoho způsobů

Hitem svátečních nápojů je letos horký cider na mnoho způsobů

16. 12. 2015 - Spojujete si osvěžující cidery především s chutí léta a na podzim se s nimi neradi loučíte? Jablářství F. H. Prager vám ukáže, že cider je univerzální drink, který se snadno promění v lahodnou variantu vánočního svařáku či grogu.

Vánoční horký cider
Není nic vánočnějšího než kombinace skořice, hřebíčku a pomerančové kůry. Postup, jak vše smíchat ještě s typickými jablky, je velice jednoduchý: cider se všemi ingrediencemi zahřejeme na mírném ohni, počkáme čtvrt hodiny a přecedíme. Vznikne voňavý, lehce kořeněný cider, který báječně prohřeje po mrazivé zimní procházce. Máte-li radši sladší chutě, nezapomeňte cider osladit lžičkou třtinového cukru. 

Povzbuzující vyprošťovák
Pokoušejí se o vás bacily? Sáhněte po přírodním vyprošťováku z jablečného cideru. Stačí přimíchat do nápoje lžičku třtinového cukru a nastrouhat trochu zázvoru. Doplníme skořicí, hřebíčkem a novým kořením a povaříme 20 minut. Pozor – nepřivádíme k varu, jinak by se ze cideru vyvařil alkohol. Nápoj poté přecedíme, můžeme kápnout trochu rumu a podáváme s plátky pomeranče. Viróza nebude mít šanci a na nohou budete cobydup.

Na zklidnění chutí
Ze sladkého už vám přechází zrak a chuťové pohárky volají po změně? Vyměňte cukroví za nápoj, který má říz. Cider lehce prohřejeme s kuličkami černého pepře a bobkovým listem. Horký nápoj tak dostane neobvyklý šmrnc. Bobkový list dodá cideru zvláštní dřevité aroma a uzemní rozvířené chutě. „Čím víc pepře, tím lépe,“ doporučuje Ondřej Frunc z F. H. Prager.

02443-Horky_cider_zdroj_F.H.Prager_web.jpg

Chilli výzva
Fandíte-li pikantním chutím, oceníte provokativní chilli výzvu. Cider ohřejeme se špetkou chilli nebo s chilli papričkou vcelku, přecedíme a podáváme teplý. Pozor na sílu chilli, které pro výzvu zvolíte – některé může být až překvapivě silné. Vznikne sladko-pálivý nápoj, který rozproudí krev v těle a zaručeně z vás vyžene vlezlé mrazíky.

Bylinková bomba
Pro pohodový večer u praskajícího krbu nebo zklidnění žaludku před spaním si dopřejte silnou bylinkovou bombu. Do cideru přidáme tymián, mátu a rozmarýn a necháme přes den vyluhovat. Pro ještě silnější bylinné aroma můžeme cider mírně povařit, nanejvýš však pět minut, aby se bylinky nepřevařily a nepřišly o své prospěšné účinky.

Chuť dětství
Nejkouzelnější Vánoce spatřujeme právě dětskýma očima. Ať už chcete rozzářit svátky svých vlastních ratolestí, nebo se sami navrátit do dětských let, sázkou na jistotu je jemná, nasládlá variace ciderových specialit. Jablečnou limonádu Pragomošt Original posypeme muškátovým oříškem, hvězdicí badyánu a plátky z jednoho pomeranče a ohříváme po dobu patnácti minut. Poté nápoj přecedíme a podáváme teplý s případným kopečkem šlehačky navrchu a skořicovým posypem.

Zdroj: Eva Samšuková, F. H. Prager

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz