Autor receptu
Resort Valachy
Recept pro vás uvařil
Czech Specials
(na fotografii vlevo)
Postup
Očištěný česnek rozmixujeme dohromady se zbytkem surovin, uložíme do uzavřené nádoby a používáme dle libosti a chuti.
Tajné tipy Lukáše Strnada, šéfkuchaře Bistrotéky Valachy:
- Pesto rozmixujte dohladka: Konzistenci kontrolujeme dle stupně rozmixování ořechů, aby nezanechávaly kousky ve směsi (zpravidla stačí 2 až 3 minuty v nejvyšších otáčkách).
- Zvýrazněte chuť pesta sýrem: Volte suchý, tvrdý sýr, nikoli měkké sýry typu eidam nebo mozzarella. Čím lepší sýr zvolíte, tím lepší je pesto. “Já osobně používám parmezán. Dá se použít i pecorino, ale to je v pestu na můj vkus již příliš aromatické,” radí Lukáš Strnad.
- Pesto můžete použít i později: Můžete ho uchovat v chladném prostředí, ideálně v lednici. Při správném skladování vydrží i měsíce. “Důležité je přidat do nádoby olivový olej tak, aby jím bylo pesto celé zalité. Pak se k němu nedostane vzduch a nezkazí se. A pozor - ani mražení pestu na kvalitě nijak neuškodí,” uzavírá Lukáš Strnad.