Štamgast & Gurmán

Oslavte letošní svátky s kvalitním a dobrým jídlem

Oslavte letošní svátky s kvalitním a dobrým jídlem

18. 12. 2015 - Vánoce jsou svátky klidu a míru. Tak zní osvědčené klišé, které ale v dnešní době vypadá spíše jinak – Vánoce jsou svátky obžerství, pálení žáhy a několika kil navíc. Proto je právě nyní dobré položit si otázku. Musí to tak skutečně být?

Vánoce se proměnily ve stres, hromady jídla, nabytých kil a následně svátky špatného svědomí. Ví se o tom, píše se o tom, mluví se o tom. Stejně ale každý rok většina národa plní nákupní vozíky hromady potravin a po svátcích jen se slzou v oku počítá, o kolik stupínků na váze zase přibrala. Skutečně to tak chceme i letos? Opravdu zase hodláme vyhodit spoustu peněz a v konečném důsledku se cítit zase o dost hůř? Pojďme to změnit společně. Udělejme z nejkrásnějších svátků v roce zase to, čím kdysi bývaly. A nebojte se, nebude to zas tak nemožné. Oslavíme Vánoce moderně a vrátíme jim ztracený status klidu a míru.

02446-vanoce-lanyze_web.jpg

Obr. Překvapte své blízké a připravte nezvyklý recept s lanýži. Vše, co budete potřebovat, vidíte na snímku.

Štědrovečerní večeře bez pálení žáhy

Hrachová polévka, často dělaná na slanině a s klobásou, majonézový salát a kapr smažený na sádle. Pak hromádka cukroví a po půlnoci chlebíčky, řízek a zase ten salát. Když si to všechno dáte, lehko vám nebude. A spíše jen hůře. Přitom stačí tak málo. Uvařte si lehký rybí vývar. Z hlavy, kapřího masa a samozřejmě dobré zeleniny. Do bramborového salátu dejte více zeleniny, vynechte uzeninu (která tam samozřejmě nemá co dělat) a majonézu nahraďte dobrým, řeckým jogurtem. Přidejte bylinky, mladou cibulku a budete žasnout, jak je ten salát dobrý. Neposledně je třeba přemýšlet, co s kaprem. Udělejte si filety, a jen krátce si je osmahněte na olivovém oleji či na másle. Kdo trvá na řízku, může použít fintu našich babiček. Hned po usmažení na pět vteřin namočí řízek do vroucí vody. Nebojte se, nic se mu nestane a naopak spoustu omastku zůstane ve vodě. Když se budete řídit těmito radami, pochutnáte si a vyhnete se nepříjemným pocitům. Stojí to za to?

02446-vanoce-salam_s_lanyzi_web.jpg

Obr. Sušený salám s černými lanýži překvapí až nadpozemsky úžasnou vůní.

Delikatesy ano, ale jen s mírou

„Tak co to bude, milostivá?“ „Dejte mi tři kila zapékací klobásy, kilo tlačenky, půl kila poličanu a ještě kilo a půl támhleté uzené krkovice. Jo, a pro starýho ještě kus lovečáku.“ Tak, a Vánoce můžou začít v řeznictví. Nezdá se vám tento scénář až příliš častý? Tak to tento rok udělejte jinak. Vykašlete se na ty hromady jídla a ušetřené peníze investujte do delikates. Nebojte se, namísto hromady donesete hromádku, ale hlady nebudete a okusíte takové dobroty, že se vám už příště po kupách jídla stýskat nebude. Navštivte prodejnu Makra nebo specializované obchůdky. Namísto půl kila poličanu si kupte deset deka uheráku či třeba italské sušené šunky. Zajděte si do sýrárny pro dobrý kousek sýru. A vyzbrojte se hromadou dobré zeleniny a ovoce.

02446-Vino_a_syr_FF2B7256_web.jpg

Obr. Růžové víno z Francie Domaine Tropez potěší všechny bez rozdílu pohlaví.

Silvestr ovládnete kreativitou

Pokud se rozhodnete zůstat poslední noc v roce doma nebo jdete k přátelům a máte přinést svůj příspěvek na silvestrovský stůl, buďte kreativní. Zapomeňte na zastaralé chlebíčky a jednohubky a připravte si moderní kanapky. Ano, kanapky, neboli rovněž jednohubky, ale s větší dávkou fantazie. Moderní jsou kousky toustů s hovězím tatarákem. Nebo malé krekry namazané sýrem a ozdobené pršutem, parmazánem a rukolou. Chutnat vám budou i nakrájené tousty s máslem, uzeným lososem a snítkou kopru. Vedle nešlápnete s obloženými mísami s kvalitními sýry a uzeninou. Hitem letošních svátků je například sušený salám s lanýži, marinovaný losos i marinovaná vepřová panenka. Ať už si připravíte to nebo ono, rozhodně se vyhněte přeplným stolům a myslete na to, že někdy více může být méně. Což ostatně platí i o alkoholu. Kvalitním vínem nic nezkazíte. A protože jde o poslední den v roce, dopřejte si nějakou dobrotu, třeba francouzské víno Domaine Tropez.

Na zdraví a užijte si krásně celé svátky.

Text: red, foto: archiv a Robert Mročka

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz