23. 12. 2015 - BRNO - Dne 14. 12. se uskutečnila mezinárodní soutěž v nápojové gastronomii v kategorii sommelier junior do jednadvaceti let. Letošní patnáctý ročník tohoto klání se konal v BEST WESTERN PREMIER Hotelu International v Brně.
Mladí sommelieři zde zápolili na poli praktickém i teoretickém. V písemném testu museli prokázat základní znalosti o profesi v oblasti nápojové gastronomie. Odborný rozbor bílého vína dle vylosování, použití vín firmy BOHEMIA SEKT, s. r. o., která byla garantem soutěže sommelier. V časovém limitu pěti minut předvést servis vína, sestavit menu a doporučit vhodné pokrmy k vylosovanému nápoji či komunikace sommeliera s hostem. To všechno museli studenti předvést v praktické části.
Soutěže se v letošním roce zúčastnilo celkem dvacet sedm mladých sommeliérů. Mezi nimi nechyběli ani žáci z SOU a SOŠ Přímětická Znojmo. Finále, do kterého se probojovala nadějná znalkyně vína Erika Juránková, bylo o servisu sektu a doporučení vhodného menu. A jak nakonec dopadli sommelieři z Přímětické? Krásné třetí místo a tedy bronzovou medaili vybojovala Erika Juránková (CR 2.A), čtvrtá skončila Romana Hlaváčková (HT 4.A), sedmé místo patřilo Zuzaně Komůrkové (CR 3.A) a třináctku obsadila Barbora Nixová (HT 1.A).
Zdroj: Mgr. Kateřina Kotoučová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.