Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

PAN DE HIGO. ŠPANĚLSKÉ CUKROVÍ MNOHA VŮNÍ

PAN DE HIGO. ŠPANĚLSKÉ CUKROVÍ MNOHA VŮNÍ

23. 12. 2015 - Nestíháte o letošních Vánocích pečení tuctu druhů tradičního cukroví? Nebo nejste tak zdatný kuchař či kuchařka, který by byl ochoten strávit u plotny a trouby celý předvánoční čas? Ať tak či tak, naštěstí pro vás existují recepty a „cukroví“, které jsou tak lehké, že už nebudete příští rok chtít tvořit nic jiného a péct za vás klidně mohou i vaše děti!

Zlínský festival Culturea je opět tu, s ním tentokrát i Vietnam a Španělsko a vše, co k nim patří – tedy i rozmanité chutě. Opět vám ve spolupráci s časopisem Štamgast a Gurmán přineseme spoustu receptů, vůní a poškádlení chuťových pohárků. A s čím jiným v tento sváteční čas začít, než s netradičním, ale o to výtečnějším nepečeným „cukrovím“ přímo ze španělské kuchyně? Fíkové koule, v originále „Pan de Higo“ jsou skvělým ozvláštněním vánočního stolu! Snoubí se v něm specifická chuť a vůně sušeného ovoce a mandlí, ale ucítíte i hřebíček a závan alkoholu.

02453-DSC_2392_web.jpg

Bude to skutečně rychlovka, na celou přípravu vám stačí 20-30 minut, nic víc, nic míň!

Připravte si:

- 100 gramů celých pražených loupaných mandlí

- 500 gramů sušených fíků (obvykle 2 balení)

- 100 gramů sušených meruněk (1 menší sáček)

- 60 gramů sušených brusinek

- panák nejlépe brandy, není-li, vystačíte s rumem

- 1 polévková lžíce medu

- 1 čajová lžička drceného hřebíčku

- 100 gramů opraženého sezamového semínka

02453-DSC_2398_web.jpg

Nejdříve si vyloupané a opražené mandle rozdrtíme na co nejjemnější hmotu, nejlépe až na prášek. Pokud jste líní anebo nedisponujete skutečně dobrým food processorem, který by vám mandle pomlel, můžete koupit hotové drcené mandle, či mandlovou moučku.

02453-DSC_2426_web.jpg

02453-DSC_2429_web.jpg

Sušené fíky zbavíme tvrdého stonku a rozkrájíme na menší části, následně v mixéru rozdrtíme na hustou, lepkavou pastu. Stejně tak rozmixujeme nahrubo i brusinky společně s meruňkami. Vše přidáme k drceným mandlím, přidáme hřebíček, lžíci medu, panák brandy, či již zmíněné levnější varianty – rumu.

02453-DSC_2434_web.jpg

02453-DSC_2448_web.jpg

A teď už jen vše pořádně rukama promícháme a promačkáme –vznikne kompaktní, tuhá hmota. Z ní už jen pomocí prstů – máme-li dobrý odhad – anebo lžičky odebíráme a v rukách tvoříme menší kuličky. Ve vedlejší misce se sezamovým semínkem každou kuličku „vykoupeme“ a v sezamu jí tak zcela obalíme. Odkládáme nejlépe na pečící papír nebo tác. A je hotovo! Rychlovka, viďte?

02453-DSC_2462_web.jpg

02453-DSC_2475_webn.jpg

Kuličky „pan de higo“ necháme ještě nejlépe týden odležet a vysušit, skladovat je pak můžete v chladu až dva měsíce! Que aproveche! Dobrou chuť!

Nezapomeňte nás sledovat jak na našem webu http://culturea.cz , tak i na Facebooku – http://fb.com/Culturea . Těšíme se na vaše reakce a zážitky z pečení!

Text a foto: Lukáš Koutný, Culturea

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz