Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Jiný kraj, jiný mrav. Vánoce v Latinské Americe

Jiný kraj, jiný mrav. Vánoce v Latinské Americe

23. 12. 2015 - Jiný kraj, jiný mrav a to platí i o slavení Vánoc. V českých domácnostech jsou zapáleny všechny adventní svíčky, někde již svítí vánoční stromeček a na stole voní vánoční cukroví. Mnozí z nás si k vánočnímu cukroví rádi vychutnají lahodnou kávu.

V Brazílii, kde se káva hojně pěstuje, vánočního kapra na sváteční tabuli ovšem nenajdeme. Za to v Kolumbii stejně tak jako u nás nosí dárky Ježíšek.

Rozsvícená Kolumbie

Dárky tu nosí Ježíšek, zdobí se vánoční stromeček, jaký známe my, a staví se jesličky. Kolumbijské Vánoce jsou podobné těm českým. Pro Kolumbijce jsou vánoční svátky významné, a proto se na ně připravují téměř od začátku listopadu úžasnou světelnou výzdobou měst, dvorů, balkonů a domovů. Vše se slavnostně rozsvěcí na Svátek světel 7. prosince. Vánoce jsou pro Kolumbijce velmi důležitou událostí, na kterou se těší celý rok. I ti nejchudší lidé šetří, aby mohli pod stromečkem obdarovat své nejbližší. Ačkoli jsou tu lidé veselé, společenské povahy a všechny oslavy si dokážou vychutnat ve velkém kruhu přátel a známých, Štědrý den tráví v úzkém rodinném kruhu. Ke štědrovečernímu stolu usedají o něco později než my, aby děti vydržely do půlnoci a mohly si rozbalit vánoční dárky. Kolumbijci večeří polévku „ajiaco“, která je z kuřete a brambor, uzené vepřové maso nebo nadívaného krocana. Po zbytek večera jedí sladké, jako například typické „buñuelos“ (kukuřičné koblížky polité sladkým pudinkovým krémem).

02454-Vanocni_andel_s_hvezdou.jpg

Divoké oslavy a duchovní mše v Brazílii

V Brazílii si oslavy Vánoc skutečně vychutnávají a během svátků lidé zpívají a tančí na ulicích. Jednou z důležitých tradic brazilských Vánoc je vytvoření scenérie zrození Ježíše Krista tzv. Presépio neboli slaměné postýlky, ve které Ježíšek strávil první noc v Betlémě. Vánoční dárky nosí Papai Noel (Otec Vánoc) a stejně jako v Kolumbii se rozbalují až 25. prosince. Brazilci si obvykle dávají jen jeden drobný dárek. Štědrovečerní večeře se nazývá Ceia de Natal (Večeře zrození), na níž se podává nadívaný krocan, mořské ryby, šunka a jako příloha neloupaná rýže. Po pestré večeři si Brazilci dají jeden ze svých sladkých zákusků či grilovaný banán nebo jiné ovoce a vyráží na Půlnoční mši, která končí v jednu hodinu ráno.

02454-Kavove_bobule_a_zrna.jpg

Jak nejen o Vánocích podpořit farmáře z Brazílie či Kolumbie

Každá ze zemí má svůj specifický způsob, jakým slaví Vánoce. Češi si ke sladkému cukroví mohou dát lahodný šálek kávy a tak si do svých domovů přinést i chuť Kolumbie, Brazílie či jiné země, která je producentem této komodity. Právě o vánočním čase myslí lidé více než kdy jindy na druhé a snaží se jim pomoci. Z prodeje kávy s označením Fairtrade jsou podporováni drobní pěstitelé v rozvojových zemích. Lidé tak můžou přispět na to, aby za svou práci dostali farmáři spravedlivě zaplaceno, bylo u nich dodržováno lidské a pracovní právo a i oni mohli strávit Vánoce se svými rodinami.

„Velice nás těší, že se naše společnost může prodejem výrobků s certifikací Fairtade podílet na lepších životních podmínkách drobných farmářů,“ komentuje postoj společnosti Segafredo Zanetti CR k systému Fair trade marketingová manažerka Petra Knapová a dodává: „Takový férový obchod přináší farmářům v rozvojových zemích větší perspektivu a zvyšuje jejich konkurenceschopnost na trhu s kávou.“

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz