Autor receptu
Resort Valachy
Recept pro vás uvařil
Czech Specials
(na fotografii vlevo)
Postup
1. Na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibule) orestujeme na másle, použijeme trochu více zeleniny a zaprášíme trochu škrobem a zalijeme vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým dle oblíbených chutí a preferencí kuchaře
2. Přidáme smetanu na šlehání (kvalitní, ideálně přes 30% tuku), osolíme, opepříme a zhruba 20 minut povaříme.
3. Na závěr přidáme nakrájené lístky medvědího česneku, necháme polévku lehce vychládnout zhruba na 80°C (tak, aby nevřela) a obsah hrnce rozmixujeme v mixéru.
Tip na servírování: Chuť i vzhled polévky zajímavě zpestří takzvané zastřené vejce: dáme vařit vodu, osolíme, přidáme ocet, vejce vyklepneme do naběračky a vložíme do vody, kterou jsme těsně před tím zvířili mícháním vařečkou. Vodu při tom stále udržujeme těsně pod bodem varu. Vaříme 3 až 4 minuty.