29. 12. 2015 - Po štědrovečerním veselí a Božích hodech přichází chvilka odpočinku a čas pro nabrání sil na oslavy Nového roku. Připravujete pohoštění pro tuto dlouhou noc a chybí Vám inspirace? Jihotyrolští farmáři ze sdružení Roter Hahn přichází s tipy na originální pokrmy ze severu Itálie.
Nezaměnitelné jihotyrolské pokrmy v sobě spojují to nejlepší z italské a alpské kuchyně, které kladou důraz především na kvalitní suroviny. Nechte se zlákat farmářskými specialitami, které si můžete připravit jednotlivě nebo jako kompletní menu, jímž ohromíte hosty.
Předkrm: Bylinkové plněné taštičky Schlutzer
Přísady (pro 4 osoby)
Těsto:
100 g žitné mouky
100 g pšeničné mouky
1 vejce
50 - 80 ml vody
1 velká lžíce oleje
trocha soli
bylinková sůl
Náplň:
100 g brambor (uvařené a rozmačkané)
50 g cibule
50 g másla
200 g ricotty
1 stroužek česneku (jemně ukrojený)
1 malá lžička pažitky, petrželky, bazalky (jemně nakrájené)
mletý pepř
trocha parmazánu
Příprava
Z přísad připravte vláčné těsto, přikryjte ho a nechejte 30 minut odstát. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na malé kostičky a na másle ji spolu s česnekem poduste. Přidejte brambory, ricottu a najemno nakrájené bylinky a dobře promíchejte. Ochuťte solí a pepřem. Z tenkého plátu těsta vykrojte kulaté, asi 6 cm velké plátky, naplňte je bylinkovou směsí, vytvarujte z těsta taštičky ve tvaru půlměsíce a pevně je stlačte. Taštičky vložte do vroucí vody a nechte je 2 až 3 minuty lehce povařit. Vyjměte je z vody, dobře je osušte a vyrovnejte na talíře. Nakonec taštičky posypte parmazánem, přelijte je přepuštěným máslem a posypte pažitkou a bylinkovou solí.
Hlavní jídlo: Plněné hovězí rolády
Přísady (pro 4 osoby)
4 plátky vařené šunky
4 hovězí plátky
4 nakládané okurky (nebo jiná nakládaná zelenina)
sůl, celý pepř
hořčice
arašídový olej
máslo
červené víno
Příprava
Hovězí plátky lehce naklepejte a natřete hořčicí. Okořeňte je solí a čerstvě namletým pepřem. Na maso položte vařenou šunku a nakládané okurky, vytvořte rolády a zpevněte vždy dvěma párátky. Na pánvi rozehřejte arašídový olej a máslo, rolády opečte ze všech stran. Podlijte červeným vínem a asi 30 minut duste při zhruba 200° C ve vlastní šťávě. Podle potřeby přidejte vodu nebo červené víno.
Dezert: Taštičky Krapfen plněné sušenými hruškami
Přísady (asi na 50 kusů)
Těsto:
450 g špaldové mouky
50 g žitné mouky
135 ml smetany
2 velké lžíce oleje
1 vejce
1 velká lžíce přepuštěného másla
85 ml vody
Náplň:
300 g sušených hrušek
150 g švestkové marmelády
1 malá lžíce skořice (čerstvě namleté)
1 malá lžíce hřebíčku (čerstvě namletý)
1 velká lžíce rumu
½ lžičky soliarašídový olej na pečení
práškový cukr na posypání
Příprava
Vytvořte těsto promícháním všech přísad, poté ho přikryjte a nechte odstát asi hodinu na teplém místě. Sušené hrušky vařte asi 15 minut doměkka a poté propasírujte spolu se švestkovou marmeládou. Hřebíček a skořici rozdrťte v hmoždíři a okořeňte švestkovo-hruškovou hmotu. Přidejte rum, aby hmota se zjemnila a byla roztíratelná. Těsto rozválejte válečkem na tenký plát. Polovinu těsta potřete náplní, druhou na ni přiklopte a pevně stiskněte. Ostrým kolečkem těsto nakrájejte na obdélníčky a usmažte je v arašídovém oleji. Nakonec posypte práškovým cukrem.
Pokud si chcete užít Jižní Tyrolsko a jeho delikatesy tím nejtradičnějším způsobem, ubytujte se na jedné z 1 600 farem organizace Roter Hahn, kde se setkáte mimo jiné s domácími organickými výrobky. Více informací o možnostech ubytování naleznete na webu http://www.roterhahn.cz
Zdroj foto a text: Jitka Pavlová
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.