Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Jízda králů: Tradice, která se nesmí změnit

Jízda králů: Tradice, která se nesmí změnit

6. 12. 2011 - SLOVÁCKO - Jaká změna čeká pořadatele slováckých Jízd králů poté, co byli "zlatým písmem" zapsáni na prestižní seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO?

„Smyslem rozhodně není navyšovat návštěvnost. Ovšem na druhou stranu se dá očekávat, že zájem bude větší, především mezi turisty, kteří právě takovéto akce vyhledávají a řídí se třeba dle doporučených akcí UNESCO,“ říká starosta Vlčnova Jan Pijáček.
Vlčnov je na rozdíl od Kunovic, Hluku a Skoronic jediným místem, kde se Jízdy králů pořádají pravidelně každý rok.
Jedním z nejdůležitějších pěti kritérií, na která dohlíží ministerstvo kultury, je takzvaná pospolitost. To znamená, že místní komunita musí hodnotící akcí žít a účastnit se její organizace. Dalším kritériem je fakt, že se obec, kraj i stát zaváží tradici dál podporovat. Tradice se také nesmí nijak měnit. Vše musí probíhat tak, jak je napsáno v nominační dokumentaci. Tu, která doprovázela Jízdy králů, označila komise za "příkladnou". „Je to tím, že na ní pracovali špičkoví odborníci jak ze Strážnice, tak z uherskohradišťského muzea,“ doplnil Pijáček.
Úspěch Kunovic, Hluku, Vlčnova i Skoronic navnadil další místa. Aktuálně vyhlásily snahu dostat se na seznam i lázeňské Luhačovice. „Těší nás, pokud jsme někoho motivovali. Luhačovice měly v minulosti štěstí, že jejich žádost nebyla zamítnuta, ale jen pozastavena. Bylo by to pro náš kraj další vyznamenání,“ podotkl Pijáček.
Starosta Vlčnova se také stal novým členem kulturní komise při UNESCO, která patří k poradcům úřadu vlády.

Autor: Lukáš Fabián, vyšlo v týdeníku DOBRÝ DEN S KURÝREM

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz