Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Maturitní projekt ve znamení kulinářského oříšku

Maturitní projekt ve znamení kulinářského oříšku

20. 1. 2016 – ZNOJMO - Přiřadit vhodné víno k určitému jídlu není vůbec jednoduchá záležitost. Tento nelehký úkol si zvolily jako maturitní projekt studentky čtvrtého ročníku oboru Hotelnictví a turismus z SOU a SOŠ Přímětická ve Znojmě.

Krásné maturantky v Krásném sklepě

Michaela Stuchlíková, Jitka Komárková a Romana Hlaváčková si pro tento kulinářský počin vybraly zajímavé prostory, Krásný sklep v Novém Šaldorfu. A protože připravit tak náročný gurmánský zážitek je vskutku velký oříšek, přizvaly si na pomoc své kamarády z oborů Kuchař-číšník a Cestovní ruch. Jako hosté a zároveň i hodnotitelé byli pozváni ředitelé různých znojemských organizací, škol i státní správy, pedagogové a učitelé odborného výcviku z Přímětické. Podívat se na tento projekt přišel i emeritní ředitel školy František Kotouč a bývalý vedoucí učitel odborného výcviku Milan Zeť.

Studenti SOU a SOŠ Přímětická vítají hosty

Pětichodové menu a špičková vína

Každého hosta při vstupu studentky přivítaly a nabídly sklenku šampaňského. Poté byli návštěvníci usazeni ke slavnostní tabuli. Podávalo se pětichodové menu, které se skládalo z předkrmu (carpaccio z marinované řepy s gratinovaným kozím sýrem), dále to byl silný vývar z hovězí hrudi s brunoise zeleninou a jako hlavní chod následoval kančí hřbet se šípkovou omáčkou a bramborové pyré. Před moučníkem byla vhodnou vsuvkou variace sýrů raclette a gorgonzola. Sladká tečka na závěr, čokoládová pěna s brandy, pak celé menu završila. Ke všem pokrmům se podávala vhodná vína od regionálních vinařů, pouze jedno víno pocházelo z Francie.

Carpaccio z marinované řepy s gratinovaným kozím sýrem

Připraveni na budoucnost!

Mezi jednotlivými chody probíhala prezentace na téma „Snoubení vín s pokrmy“. Studentky si připravily pro hosty i malou soutěž. Návštěvníci také vyplnili dotazník, který se týkal tohoto maturitního projektu. Příjemným doplňkem večera byla i živá hudba. Na závěr proběhlo vyhodnocení soutěže a předání ceny. Každý host pak dostal při odchodu na památku malý dárek. „Tento maturitní projekt patřil k jednomu z nejzdařilejších. Všem, kteří se na něm podíleli, patří velké díky. Jsem rád, že máme tak šikovné studenty. Naši školu reprezentují jako praví profesionálové. O jejich budoucnost ve skutečném životě se vůbec nebojím,“ komentoval práci studentů ředitel školy Libor Hanzal.

Uprostřed ředitel školy Libor Hanzal, vpravo emeritní ředitel František Kotouč, vlevo bývalý vedoucí učitel odborného výcviku Milan Zeť

Zdroj foto a text: Mgr. Kateřina Kotoučová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz