Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Cider oficiálně vstupuje na pivní trh a poprvé soupeří o prestižní Zlatou pivní pečeť

Cider oficiálně vstupuje na pivní trh a poprvé soupeří o prestižní Zlatou pivní pečeť

22. 1. 2016 - PRAHA – Na začátku února se uskuteční již 26. ročník Mezinárodního pivního festivalu, jemuž každoročně vévodí přední degustační ocenění Zlatá pivní pečeť. Letos se v soutěži vůbec poprvé objeví také kategorie „Cider“, což představuje zlom ve vnímání tohoto nápoje na tuzemském trhu. Ciderová kultura se tak po letech stává oficiálně uznávanou i v pivních kruzích a nadále posiluje svou popularitu.

Cider vstupuje do pivního světa

Letos se o Zlatou pivní pečeť bude ucházet i nová kategorie Cider. Tento alkoholický nápoj ze zkvašeného jablečného moštu se etabluje jako odlehčená alternativa piva a stává se čím dál oblíbenější. Zařazení cideru na festival lze považovat za jeho oficiální přijetí českými pivaři. „Pivní svět u nás je silný a konzervativní, tento krok tedy vnímáme jako velmi pozitivní znamení,“ uvedl Ondřej Frunc z rodinného jablářství F. H. Prager, které bude v kategorii Cideru jedním ze zástupců České republiky. Kvalitu svých lokálních nápojů změří s některými z českých velkovýrobců, ale i se zástupci ze zahraničí.

Obliba cideru vzrůstá!

Obliba cideru v České republice

Na tuzemském trhu se v současnosti vyskytují 4 průmysloví velkovýrobci a zhruba 20 menších producentů, kteří kladou důraz na tradiční výrobu cideru. To, že se u nás ciderová kultura zejména v posledních čtyřech letech rapidně rozvíjí, dokazuje i 100% nárůst prodejů F. H. Prager v loňském roce. Letos očekává výrobce vzrůst minimálně 50 %. Zatímco průmyslové cidery se vyrábí z jablečného koncentrátu, originální výroba vychází z původní tradice kvašení jablečného moštu, který následně pečlivě dozrává. Tak si také vlastní cider připravují tzv. homebreweři, kterých je v Česku rok od roku větší počet.

Cider pivu zatím nekonkuruje

Přesto se nedá říct, že by boom cideru nějak výrazně ohrozil místní pivní kulturu. I v zahraničních zemích, jako je Velká Británie, USA či Skandinávie, tvoří cider stále jen 10 až 15 % pivního trhu, třebaže tento podíl stále roste. V České republice dochází v posledních dvou letech k nárůstu zahraničního vývozu piva, ale také k poklesu domácí spotřeby, kterou se pivovary snaží nějak kompenzovat. To vede k inovacím a ovocným pivním alternativám, stejně jako k otevřenosti vůči cideru. Cider tak pivní trh sice neohrožuje, ale stává se jeho nedílnou součástí i u nás.

Obliba cideru vzrůstá!

Svobodná ruka výrobců

Oproti zahraničí však není výroba cideru v České republice zatím výrazně regulovaná. Stanoveno je pouze množství alkoholu od 1,2 do 8,5 % a povolené složení cideru. Přesně vymezený poměr pro jednotlivé přísady v nápoji však na rozdíl od Velké Británie u nás určený není a výrobci mají v procesu zpracování značně volnou ruku. „Nicméně vzhledem k boomu, který u nás cider zažívá, je možné očekávat, že budeme brzy následovat zahraniční vzory a dojde i k úpravě legislativy,“ říká Ondřej Frunc z F. H. Prager.

O Mezinárodním pivním festivalu

Na 200 výrobců z 20 zemí světa, 29 soutěžních kategorií, 6 tisíc návštěvníků a přes čtvrtstoletí dlouhá tradice. Tak vypadá oblíbený Mezinárodní pivní festival, největší akce svého druhu v České republice, která se uskuteční 1. – 6. února 2016. Pro rostoucí zájem se 26. ročník přesouvá z Tábora do větších prostor výstaviště v Českých Budějovicích. Zde budou nápoje procházet odbornou degustací a soupeřit o nejprestižnější degustační ocenění u nás – Zlatou pivní pečeť.

Zdroj foto a text: Eva Samšuková

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz