22. 1. 2016 – BRNO - V rámci doprovodného programu veletrhů GO a REGIONTOUR se v Brně uskutečnil 22. ročník mezinárodního mistrovství ČR mladých kuchařů, cukrářů a číšníků Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2016. Více než 80 soutěžících ze čtyřiceti odborných škol celé České republiky a také z Itálie a Slovenska bylo připraveno utkat se o mety nejvyšší.
Účastníky mistrovství pozdravil předseda Poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola, který mimo jiné řekl: „Těší mě, že tu dnes bude oceněna celá řada úspěšných mladých lidí, a držím jim palce, aby to pro ně nebyl úspěch poslední, ale začátek úspěšného profesního života.“ Za společnost Veletrhy Brno na ceremoniálu promluvil ředitel veletrhů GO a REGIONTOUR Miloň Mlčák. Připomněl, že Gastro Junior Brno obohacuje doprovodný program těchto veletrhů již čtvrtým rokem, a potvrdil, že brněnské výstaviště chce být hrdým partnerem soutěže i do budoucna. Stejný příslib zazněl také od zástupce generálního partnera společnosti Bidvest Marka Svobody. Prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a kontinentální ředitel Světové asociace kuchařů WACS v jedné osobě, Miroslav Kubec, hovořil mimořádně kladně směrem k soutěži, organizátorům i soutěžím a popřál všem jak při zahájení, tak také při slavnostním vyhlášení výsledků v OREA hotelu Voroněž Brno.
Letošní ročník zaznamenal změnu zadání v oboru cukrář. Dle slov předsedkyně cukrářské komise a zároveň viceprezidentky Asociace kuchařů a cukrářů České republiky pro obor cukrář, Pavlíny Berzsiové, se účastníci všech úkolů zhostili na výbornou.
Stejně, ale již druhým rokem, pracovali s tajnými surovinami i kuchaři junioři, pod dohledem odborné poroty, s předsedou Markem Svobodou, který je v asociaci pro obor kuchař viceprezidentem. Právě Marek Svoboda vyhlásil vítěze a to: „zlatého“ Jana Vybírala z Hotelové školy Bukaschool Most. Na druhém místě skončil Petr Rataj z Hotelové školy Plzeň a na třetím Tomáš Stoupa z SPV hotelu InterContinental Praha.
Také soutěž číšníků a servírek byla velmi kvalitně obsazená a nakonec jasně zvítězila „domácí“ Pavla Střílková ze SŠ Brno, Charbulova. Další nejvyšší příčky obsadila Denisa Svatošova z ISŠ Moravská Třebová a Marie Mašatová a Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně ocenění předával, předseda Asociace číšníků pan Radek Bušina.
Naposledy jmenovaná si z Brna odveze rovněž Cenu Jaroslava Flódra – „Objev roku“, kterou předala předsedkyně brněnské pobočky Eliška Dernerová.
Poprvé v letošním ročníku byla vyhlášena nejúspěšnější škola. Podmínkou udělení ceny bylo: splnit úkoly na výbornou a obsadit všechny tři obory kuchař, cukrář a číšník. Nejlépe si vedla SŠPOS Charbulova, Brno, druhá skončila Hotelová škola Frenštát p. Radhoštěm a třetí místo si odnesla Hotelová škola Bukaschool Most. Na závěr, za přítomnosti pana Miroslava Kubece a Elišky Dernerové, za ohromného potlesku, byl do Síně Slávy uveden zasloužilý gastronom pan Ing. Jindřich Žydek.
Zdroj text: Eliška Dernerová
Zdroj foto: žáci oboru fotograf Střední školy Brno, Charbulova, příspěvková organizace
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.