Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Co je in? Tak se má pít koktejl v roce 2016

Co je in? Tak se má pít koktejl v roce 2016

25. 1. 2016 – ČESKÁ REPUBLIKA - Není možné začít rok bez toho, aniž bychom se pokusili odhadnout trendy, které mu budou vládnout. My se jako správní věštci necítíme, proto jsme zapátrali po amerických a anglických webech. Co myslíte, budou následující fenomény v tomto roce ovlivňovat také českou barovou scénu?

1. Tématické drinky

Život je hra a lidé si prostě chtějí hrát. Zvláště ve svém volném čase, tedy v baru nebo na párty. Ve slavném newyorském baru Pouring Ribbons prý s oblibou tvrdí, že právě zajímavá tématická zpracování drinků jsou tím, co může posunout status podniku od „putyka“ k „reprezentant místní scény“. Některé bary v Česku koktejly či celá menu inspirované ucelenými tématy vymýšlejí. Jednou stojí drinkům předlohou slavní herci, jindy počítačové hry.

2. Jídlo v koktejlech

Ještě před nějakým tím desetiletím si žili barmani a kuchaři své vlastní životy a příliš si do zelí nelezli. Tomu je ale nadobro konec. Obohacování drinků potravinami, či minimálně párování pití s jídlem, se stává vyhledávaným zpestřením, někde už i samozřejmostí. V koktejlových sklenicích se tak objevují kusy nanuků i plátky slaniny, k panákům rumu si zase hosté vychutnávají vybrané pralinky.

Trendy v koktejlech pro rok 2016

3. „Prémiové“ – magický přívlastek

Prémiové nápoje a zákazníci po nich lačnící jsou podle odborníků v současnosti jednou z hybných sil barového trhu. Za poslední pětiletku zaznamenaly produkty této kategorie oslnivý růst tržeb. Údaje agentury IWSR hovoří o 197 % u tequil, 160 % u brandy, 113 % u japonských lihovin, 107 % u vodky a 101 % u bourbonu. Prémiovými surovinami se však nemyslí jen skvělé destiláty, ale také další kvalitní stavební kameny koktejlů – marmelády, shruby, sušené či uzené ovoce a další, veskrze domácí výtvory barmanů. Tenhle trend byl v minulých letech naprosto zřejmý a letos má ještě zesílit.

4. Síla vzhledu

Sociální média změnila v lidském životě leccos, včetně chování u stolu. Sdílení fotografií právě konzumovaného jídla a pití je jednou z naprosto běžných kratochvílí, ba nutností, generace s nápisy facebook a instagram vytetovanými na čele. I proto chtějí gastronomické podniky nalákat na nápadité servisy. Designové skleničky, zářivé barvy, suchý led… To všechno jsou estetické prostředky k upoutání vaší pozornosti, docílení pocitu exkluzivity… A zasloužené reklamě, kterou baru sdílením snímků s falešnou patinou na internetu uděláte.

5. Kalorie v klatbě

Nízkokalorické a nealkoholické drinky jsou už nějakou dobu v kurzu, který se letos nadále bude upevňovat. Celá řada top barů v současnosti vymýšlí koktejly na moderních nízkokalorických bázích a zařazuje zdravé nealkoholické koktejly do nápojových lístků po bok těch alkoholických. Asi čtvrtina hostů těch nejlepších světových barů podle serveru thespiritsbusiness uvádí, že by si dala raději nízkokalorickou variantu běžného koktejlu, pokud by ta možnost existovala.

Zdroj text: Michael Lapčík, nepijubrecky.cz

Zdroj foto: Pixabay.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz