8. 2. 2016 – LITOMYŠL - Popáté se sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin na litomyšlských náměstích, aby vzdali hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně.
Tato národní buditelka, básnířka, spisovatelka a autorka slavné Domácí kuchařky v Litomyšli pobývala posledních jedenáct let svého života a je na zdejším hřbitově pochována. Městské gastroslavnosti k poctě největší z litomyšlských žen jsou inspirovány zejména jejím stále moderním přístupem, když hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu, experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou.
Hromový kořen, špargl, dnes nejčastěji chřest, si lidé vychutnávali už před naším letopočtem, zároveň jej užívali i jako lék s údajně afrodiziakálními účinky. Velmi se mu dařilo i na našem území, dobře jej znala a běžně připravovala také Magdalena Dobromila Rettigová. Za socialistické zemědělské velkovýroby však u nás chřest vymizel a česká kuchyně se k této lahůdce vrací teprve nyní. Litomyšlské gastroslavnosti, pořádané v období jeho vrcholící sezóny, chtějí ukázat rozmanitost použití, chutí, tradičních i nových receptů a představit české pěstitele.
Gurmánská pouť, Rettigová znovu ve škole, galavečeře a večery pro gourmety
Restaurace a školní jídelny v Litomyšli a okolí vaří pokrmy podle M. D. Rettigové především s využitím chřestu
11:00 Gastrofestival
- hold Magdaleně Dobromile Rettigové na městském hřbitově, průvod kuchařů
- kuchařské prezentace, zábavné soutěže, zajímaví hosté
- ochutnávání gastronomických specialit, místních produktů a regionálních potravin
- představení společnosti Český chřest
- SVÍČKOVÁ OPEN – soutěž o nejlepší svíčkovou, otevřená pro profesionály i amatéry
- kuchařská soutěž týmů hotelových škol Pardubického kraje
- soutěž ve vaření kotlíkového guláše „O kotlík starosty Litomyšle“
- dětský program se školičkou vaření a zdobení Pardubických perníků
19:00 Valašský hodokvas
– večerní posezení s hudbou u trnkovice, frgálů, kyselice, halušků a dalších valašských specialit
11:00 Sousedská husička
– Společně servírovaný oběd pod širým nebem s hudbou a soutěží o nejlepší domácí bábovku
Vstup na všechny akce volný, poukaz na sousedskou husičku je třeba zakoupit do 17. května v litomyšlském infocentru nebo na stránkách www.gastroslavnosti.cz
Zdroj foto a text: Iva Voříšková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.