Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Těšínská karafa 2016: Sommelierky z Přímětické opět nejlepší

Těšínská karafa 2016: Sommelierky z Přímětické opět nejlepší

9. 2. 2016 – ČESKÝ TĚŠÍN - Na počátku února proběhl v Českém Těšíně desátý ročník sommelierské juniorské soutěže „Těšínská karafa 2016“. Pořadatelem této prestižní akce je Albrechtova střední škola z Českého Těšína. Soutěž je určena pro studenty-sommeliery odborných škol, kteří v době konání nepřekročí věkovou hranici 21 let.

Těšínská karafa 2016

Celá akce se koná pod záštitou Mgr. Věry Pálkové, náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje, za podpory Vinařského fondu ČR, města Český Těšín, AHR ČR a s odbornou garancí Libora Nazarčuka, viceprezidenta ASS ČR. Hlavními partnery soutěže jsou Vinařství Volařík, Vinařství Syfany, Vinařství Reisten a Vinařství Špalek.

02512-soutezici_primeticka_1.jpg

Nelehké úkoly mladých sommelierů

Letos se zápolení o nejlepšího degustátora a znalce vín zúčastnilo celkem devatenáct soutěžících ze středních škol zaměřených na gastronomii. Soupeřili v teoretických i praktických dovednostech. Před postupem do finále museli nejprve uspět v písemném testu. Poté následovala praktická část. Úkolem soutěžících bylo vzorky do protokolu senzoricky popsat a pokusit se určit jejich odrůdu, ročník, přívlastek apod. Při servisu červeného vína se hodnotilo mnoho aspektů. Příprava pracoviště, správnost a způsob provedení servisu, chování sommeliera či komunikace s hostem. To vše v určitém časovém limitu. Na postupující finalisty pak čekaly velmi náročné disciplíny. Doporučení nápojů tuzemské provenience k připravenému menu, odhalení chyb v nápojovém lístku a praktický servis sektu. To vše v časovém limitu maximálně dvanácti minut. Odborná porota hodnotila přípravu pracoviště, servis i verbální projev soutěžících.

02512-vitezky_primeticka_sommelieri1.jpg

Úspěch studentů středních škol Přímětická

V této náročné soutěži reprezentanti z SOU a SOŠ Přímětická Znojmo opět excelovali. Michaela Stuchlíková (HT 4.A) vybojovala celkové první místo a k tomu ještě bronz v soutěži degustátorů. Stříbro získala Romana Hlaváčková (HT 4.A). Do semifinále se dostala Zuzana Komůrková (CR 3.A), která skončila celkově osmá. Tereza Holcová (HT 2.A) pak obsadila desáté místo. Znojmáci tedy opět uspěli a ukázali, že mladí znalci vína z jižní Moravy se v oboru určitě uplatní.

Zdroj foto a text: Mgr. Kateřina Kotoučová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz