Štamgast & Gurmán

ŠTĚPÁN NEUBAUER: Chystá se další klání baristů, možná si zasoutěží i amatéři

ŠTĚPÁN NEUBAUER: Chystá se další klání baristů, možná si zasoutěží i amatéři

17. 2. 2016 - BRNO - Koordinátorem Speciality Coffee Association of Europe pro Českou republiku je Štěpán Neubauer už třetím rokem. Stejnou dobu se podílí na přípravě prestižních baristických soutěží. Ta nejbližší se uskuteční v Brně už třetí únorový víkend. Podle Neubauera bude alespoň stejně dobrá jako pražský Barista roku 2016. V budoucnu by se pak mohla uskutečnit i klání Čechů a Slováků.

Na konci ledna se v Praze konala soutěž v kategoriích Barista roku a Brewers Cup. Za čtrnáct dní se profesionálové, ale i amatéři v kávovém světě mohou těšit na další soupeření. O co se jedná?

O víkendu 20. – 21. února se v Brně uskuteční soutěže v doplňkových kategoriích Baristy roku 2016. Těmi jsou Coffee in good spirit, Cup tasting a divácky atraktivní Latte art. Z národní soutěže baristů pak vzejdou vítězové, kteří budou Českou republiku reprezentovat na světovém mistroství. V těchto třech kategoriích jej letos hostí Šanghaj.

02528-barista_neubauer_rozhovor_kava.jpg

Kde se zmíněná soutěž letos uskuteční?

To zatím intenzivně řešíme. Rozmýšlíme se mezi místy jako Impact Hub, Bar, který neexistuje nebo areál Mosilany. Podle velikosti prostoru pak nastavíme také vstupné. Už teď je však jisté, že se bude pohybovat na dva dny okolo sta korun.

Jsou známá jména porotců a soutěžících?

Do řad porotců zasednou Petra Davies Veselá a Gwilym Davies. Další jména a seznam i počet soutěžících zveřejníme do několika dnů.

Plánujete na letošní ročník nějakou novinku?

Téměř na sto procent budeme mít takovou vychytávku. Mimo oficiální soutěž chceme vůbec poprvé v historii vypsat i soutěž amatérského Cup Tastera. Zapojit se mohou lidé nepracující v kavárně, tedy jen obyčejní kávoví povaleči, žádní polo nebo úplní profesionálové. Cup Tasting je obecně oblíbený, takže by to mohlo přilákat hodně lidí aktivně se zajímajících o kávu. Vyzkouší si soutěž za stejných podmínek, jako mají profesionální finalisté. Do žádného dalšího kola však nepojedou.

Na co osobně se těšíte vy?

Upřímně? Až bude vše úspěšně za námi (směje se). Je toho organizačně hodně a je to náročné. Nikdo z pořadatelů se tím neživí, takže to už tři měsíce poměrně intenzivně řešíme ve svém volném čase.

Jak byste jednou větou zhodnotil letošního Baristu roku, který se konal poslední lednový víkend v pražském divadle Studio DVA?

V Praze dopadl moc hezky a věřím, že stejný úspěch budou mít i soutěže v Brně.

Zdroj foto a text: kavovelisty.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz