Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Káva nebo čaj? Češi mají rádi obojí

Káva nebo čaj? Češi mají rádi obojí

22. 2. 2016 – PRAHA - Společnost Jacobs Douwe Egberts si nechala připravit rozsáhlý průzkum chování českých zákazníků (výzkum zpracovala agentura Ipsos) zaměřený na konzumaci kávy a čaje. Do výzkumu se může dále zapojit každý, a to prostřednictvím celonárodního hlasování na stránkách www.bavsekavounebocajem.cz. Společnost zde také připravila soutěž s výhrami čajů Pickwick a kávy Jacobs na celý rok.

Lidé se mohou rozlišovat na praváky, leváky, na milovníky psů a koček nebo také na kafaře a čajaře. Oba tyto prastaré a přesto moderní nápoje konzumuje naprostá většina populace. Jak se liší lidé, kteří pijí čaj a kávu, jak vypadají jejich rituály a co mají společného?

Jste víc káva?

Kafaři jsou aktivní lidé, kteří si užívají života plnými doušky. Dokážou se však zastavit a dopřát si chvilku ve společnosti přátel a voňavého šálku kávy. Káva jim pomáhá lépe vstávat a nastartovat myšlení, a to hlavně v útulné v kavárně. Z průzkumu, v němž odpovídalo 1190 lidí (590 žen a 600 mužů od 18 do 65 let), vyplývá, že s věkem chuť na kávu roste. Nejvíce si kávu dopřávají lidé ve věkovém rozmezí 40-49 let a 50-65 let. O něco více ženy (90 %) než muži (84 %). Průměrně Češi vypijí 3-4 šálky denně během 2-3 různých příležitostí. Mezi vypjaté chvíle patří ráno a brzké odpoledne. Co se týče typů kávy, každá varianta má své věrné uživatele. Vítězí ta nejrychlejší a nejpohodlnější forma - instantní, ale oblíbené jsou i pražené mleté kávy nebo kávové kapsle. Po rozpustné formě raději sáhnou ženy (81 %), mužům zase více chutná mletá káva připravená v kávovaru (54 %).  Oba druhy kávy - instantní a mletou praženou - ochutná alespoň jednou do měsíce 41 % populace. Rozpustnou variantu lidé vnímají jako rychlou verzi mleté pražené kávy. Tu lidé pijí proto, že jim chutná, voní, považují ji za kvalitní a dobře je po ránu nebo po obědě „nakopne“.

02534-kava_caj_hlasovani_jacobs_pickwick.jpg

V Čechách se konzumuje nejčastěji káva s mlékem nebo s mléčnou pěnou (71 %), ženy o něco více než muži. Muž se zase nebojí nasypat si do šálku cukr nebo jiné sladidlo. Z průzkumů dále vyplývá, že kafaři záleží na tom, v jakém kávovaru si svůj životabudič uvaří. Téměř 30 % má vlastní zařízení. Rozpustná káva se pije nezávisle na denní době, odpoledne začne růst podíl capuccina a kávy z kapslí. Obecně platí, že ranní šálek je motorem lepšího vstávání, odpoledne slouží jako vábnička k posezení s přáteli nebo s obchodními partnery. A také představuje zaslouženou odměnu po pracovní době. Ranní kávu si také společně vypije 8 % žen a mužů mezi 30-44 lety, nad tou odpolední se zase sejde 11,5 % dvojic mezi 45-65 lety. Ráno se člověk chová konzervativněji – volí černou nebo bílou kávu, odpoledne ochutná i sofistikovanější formy s mléčnou pěnou. Roste také podíl šálků připravených z kapslí. Milovníci kávovarů mají ale obecně raději černou kávu, do té instantní si většina lidí přidává mléko.

Jste víc čaj?

Milovníci čaje jsou tradicionalisté, kteří neradi spěchají a svůj oblíbený nápoj konzumují spíše v pohodlí svých domovů, kde se mohou bez spěchu těšit z jeho chuťové bohatosti a charakteristických vůní. Čaj má svoji stálou skupinu obdivovatelů, ale jeho potenciál se zvyšuje mezi mladými lidmi. Ti se nebojí experimentovat. Zajímají se o čajové rituály a čaje exotických chutí a vůní.  Z průzkumu (809 lidí od 18-70 let) vyplývá, že kolem 90 % lidí pije pravidelně čaj. V průměru pětkrát týdně. Více mu fandí ženy nad 50 let, které vnímají zdravotní benefity. V zimě se jeho spotřeba logicky zvyšuje, v průměru na dva šálky denně.

02534-caj_pickwick.jpg

Většina Čechů zná alespoň čtyři druhy čaje. Mezi druhy příliš nerozlišuje starší generace a muži. Slabá polovina zná Rooibos. Průměrně mají doma lidé šest typů čaje. Více variací si pořizují mladší lidé. I když ti starší pijí čaj více, jsou konzervativnější a dávají si svůj oblíbený typ. Ženy se nebojí změny a bylinkových čajů. Také mladší generace preferuje ovocné příchutě, na rozdíl od mužů, kterým chutnají černé čaje. Stálicí je i zelený čaj. Nejčastěji si lidé dávají čaj dopoledne. Čtyřikrát týdně k snídani, dvakrát týdně během dopoledne. Méně oblíbený je pak k obědu a večer. Většině stačí jeden šálek denně.

Nejčastější typy čajů – jak je Češi vnímají

Ovocné čaje -  jsou nejoblíbenějším typem čaje, který se pije celodenně a při každé příležitosti: v práci, při sportu pro uhašení žízně, protože dobře voní, chutnají a hodí se pro všechny

Černý čaj – tradiční nápoj, který obsahuje kofein a má tedy podobné vlastnosti jako káva. Nejvíce se pije doma ráno a večer.

Aromatizovaný černý čaj -  pije se často, ale nepřisuzují se mu zdravotní účinky.

Zelené čaje – „zdravé čaje“ plné antioxidantů, mentálně a fyzicky povzbuzují

Bylinkový čaj – přírodní čaj, který uzdravuje a očišťuje tělo

Rooibos – zvláštnost, která postupně získává na oblibě

Nejoblíbenější variantou pro všechny denní příležitosti je ovocný čaj, ale po ránu si lidé nejčastěji uvaří černý (38 %). Ten si lidé připravují i večer, ale mírný náskok má zelený (26 %).

Lidé pijí čaj, protože jim chutná, patří to k jejich rituálům a také proto, aby uhasili žízeň (hlavně odpoledne a v podvečer).  Černý a zelený čaj a Rooibos se pije pro chuť, ovocný na žízeň, bylinkový pro lepší zažívání. Čajový rituál je spojený s příjemnými chvílemi oddechu. Večer má především zklidňovat mysl.

Čaj na rozdíl od kávy konzumuje zejména doma a pak teprve v práci. V restauraci si ho objednává pouhé 1 % respondentů. Polovina čajařů si do svého šálku nedává nic, ostatní přidávají cukr, med nebo citronovou šťávu. Nejraději si lidé sladí ráno a dopoledne, odpoledne a večer se spokojí s hořkým čajem. K večeři volí obvykle med a citron. Platí to však pro černé čaje a čaje aromatizované. Ovocné, bylinkové, zelené čaje a Rooibos se většinou konzumují nedochucené. Češi preferují čajové sáčky v papírovém obalu. Nejčastěji nakupují v supermarketu. Většina lidí nechce za čaje zbytečně utrácet. Na druhou stranu jsou to spíše mladší lidé a ženy, kteří jsou ochotni připlatit si za kvalitu. Pro všechny věkové skupiny je důležité, aby čaj především dobře chutnal. Stále více je cítit poptávka po kvalitních čajích, které jsou silné, obsahují jen přírodní ingredience a příjemně voní. Češi se celkově velmi zajímají o všechny typy „zdravotních“ čajů a nebojí se nezvyklých chuťových kombinací. Za nezbytné se obecně považuje pít čaj čerstvý: naprostá většina použije sáček jen jednou. Z výzkumu vyplývá, konzumace čaje za posledních deset let vzrostla nejvíce u mladých žen a dívek, které chtějí dodržovat pitný režim a hledají něco jiného, něž vodu. Muži pijí čaj o něco méně než v minulosti.

Nesmiřitelní? Kdepak!

Čajaře a kafaře nelze vnímat jako dva nesmiřitelné tábory. V lecčems jsou si dokonce podobní. Obě skupiny mají své oblíbené rituály a zvyky, ale díky široké nabídce nápojů stále více experimentují.02534-kava_jacobs.jpg

Cena je sice zajímá, ale kvalita je pro ně zásadní hodnotou. Když se chtějí probudit, tak s dobrou kávou, když chtějí uhasit žízeň nebo relaxovat, tak s kvalitním čajem výrazné chuti. Jste káva nebo čaj? Hlasujte i vy www.bavsekavounebocajem.cz

Zdroj text: Pavlína Perlíková

Zdroj foto: bavsekavounebocajem.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz