Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

14. ročník Moravského poháru startuje na mezinárodní den žen

14. ročník Moravského poháru startuje na mezinárodní den žen

7. 3. 2016 – BZENEC - Symbolicky na svátek všech žen odstartuje 8. března 2016 v Bzenci mimořádně významná soutěž. Odborná gastronomická veřejnost a fanoušci cukrářského cechu se v těchto dnech zaměří na město Bzenec. Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, příspěvková organizace ve spolupráci s AKC ČR pobočkou Brno a společnost IREKS ENZYMA, spol. s.r.o., jež je hlavním partnerem soutěže, právě v úterý odstartují již 14. ročník Moravského poháru.

Vynikající nápad dostali tvůrci a hlavní organizátoři, že soutěž doslova rozpohybovali. Proč by se odborná klání mládeže měla odehrávat pouze v Brně. V loňském roce se soutěž uskutečnila v Kroměříži, letošní rok patří vinařskému městu Bzenec, jehož historie sahá až do roku 1231.

Pomoc mladým cukrářům v profi kariéře

Soutěž je vysoce ceněna s ohledem na její hlavní filosofii: „Upozornit na mladé cukráře a pomoci jim v kariéře profesionálů“. Od úterý 8. března až do čtvrtka 10. března 2016 budou mladí lidé soutěžit, porota sledovat a vyhodnocovat a závěrem vyhlásí „nejlepší cukrářské juniory Moravského poháru roku 2016“. Soutěž oficiálně startuje v úterý, nicméně, jedná se především o prezenci soutěžících a losování, jež je plánováno do 16.00 hodin. Pro hosty a média je podstatná prostora: jídelna Junior samotné hotelové školy, kde v 17.30 hodin soutěž slavnostně odstartuje. Ve středu 9. března 2016 již za ranních hodin započne praktická část soutěže.

02552-Moravsky_pohar_2016.jpg

Slavnostní výrobek, tři druhy dezertů a dekorační výrobek za 10 hodin

A co si organizátoři připravili v letošním ročníku? Zadané úkoly zní: 1. Slavnostní výrobek (jedno nebo víceposchoďový dort) do celkové hmotnosti 6 kilogramů na volné téma.  2. Tři druhy dezertů (od každého druhu 6 kusů) s přesně stanovenou hmotností.  3. Dekorační výrobek (tzv. skulptura) z jedlých materiálů jako jsou např. modelovací hmoty, čokoláda, karamel a podobně. Stejně, jako v předchozích ročnících je velký důraz kladen na náročnost zadaných úkolů. Zadání je výzvou i pro profesionály a navíc jsou soutěžící limitováni též časem: první den mají 7 hodin a druhý den ještě 3 hodiny na dokončení. Celkem tedy mohou na svých výrobcích pracovat 10 hodin. Překročení limitu se rovná trestným bodům. Soutěž se koná pod záštitou prezidenta AKC ČR Bc. Miroslava Kubece. Odborným garantem a patronem je Asociace kuchařů a cukrářů ČR pobočka Brno. Ředitelem soutěže je Mgr. Libor Marčík, ředitel školy. Odborná komise je složena z certifikovaných  profesionálů, cukrářů a technologů. Jmenovitě jsou to: Eliška Dernerová, Ing. Pavla Permedlová, Jakub Derner a Alena Pechlátová.

Soutěžící z Moravy i Čech

Historie a vznik samotné soutěže se směřuje do roku 2003. Právě v moravské metropoli, v Brně, se soutěž zrodila na půdě tehdejší Střední školy potravinářské a služeb, Charbulova Brno. A kdo bude soutěžit? Počítá se s účastí soutěžících z 11 odborných škol České republiky. A odkud mladí mistři cukrářského řemesla přicestují? Přestože je většina škol ze severní, střední a jižní Moravy, přicestují ale také z Vysočiny a to z Třebíče a Třešti.  Kdo bude fandit?  Mimořádnou atmosféru soutěže každoročně podtrhuje právě skupina odborníků, kteří za soutěží přicestují. Organizátorský tým očekává mimořádný zájem studentů domovské školy z Bzence, široké veřejnosti a v neposlední řadě organizátoři nepochybují o přítomnosti médií. Na této soutěži bude nejen na co koukat, ale též co ochutnat ve školní cukrárně. Bzenecké cukrářské klání je příslibem vysoce atraktivní akce, inspirativní a také fotogenické. Ve čtvrtek 10. března 2016 jsou všichni zájemci srdečně zváni na výstavu soutěžních výrobků, která proběhne od 13:00 hodin v jídelně Bzenecké školy a na ni v 17:00 navazuje vyhlášení výsledků a závěrečné pohoštění, které proběhne v prostorách tělocvičny a jídelny Junior.  Přejme tedy závěrem soutěžícím hodně kreativity a štěstí, všem divákům a příznivcům příjemnou atmosféru a hodně inspirativních výrobků.

Zdroj foto a text: Libuše Maléřová

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz