9. 3. 2016 – ZNOJMO - Střední škola na Přímětické ve Znojmě dává příležitost aktivním studentům, tedy těm, kteří nechtějí svůj talent „pohřbít“ na zbytek života. V rámci školy i mimoškolních aktivit mohou sbírat zkušenosti.
Specialitou je zde příprava kávy. Přesněji řečeno baristika. Nejenom v tomto oboru sledujeme, kde se co děje, a hledáme akce. Získané informace předáváme dál studentům. Kromě toho, že zajímavé akce hledáme, tak každou chvíli sami nějakou pořádáme. Žáci mají možnost potkat zajímavé lidmi a získat informace, které nikde jinde nenajdou. Třeba právě na kurzech pro baristy.
Ve dnech 18. – 19. 2. 2016 se uskutečnil kurz, který je určen specialistům na přípravu kávy. Jeho vedení se ujala Andrea Jančíková, absolventka četných kurzů v České republice i zahraničí. Vyučující, která stála u kolébky baristické osvěty a baristických soutěží ve Znojmě. S účastníky se nejprve podělila o teoretické znalosti zaměřené na pěstování i zpracování kávy. V praktické části je pak učila připravovat espresso a cappuccino dle zásad zdravé kávy. K tomu neodmyslitelně patří také péče o kavárenskou techniku, pomůcky a inventář.
Po dvou dnech nabitých informacemi a zážitky čekal všechny zúčastněné test teoretických vědomostí a praktická zkouška. Studenti museli rozpoznat speciální pomůcky pro baristy, popsat kávovar, demonstrovat nastavení kávomlýnku, provést čištění kávovaru a příslušenství. Ve druhé části předváděli frekventanti své praktické dovednosti. Připravovali kávu a kávové speciality. Ti odvážnější dokonce zdobili kávové nápoje. Milovníkům dobré kávy svítá naděje, že úspěšní absolventi kurzů budou své vědomosti a dovednosti předávat a používat dále, abychom si v kavárnách pochutnali vždy jen na lahodné kávě.
Další kurz pro milovníky kávy se bude konat 24. – 25. 3. 2016. Do budoucna uvítáme větší zájem veřejnosti o baristické vzdělávání. Naším přáním totiž je, aby se zlepšila kávová kultura na Znojemsku.
Zdroj text a foto: Ing. Andrea Jančíková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.