Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Leoš Horák o vítězství Vinalies Internationales v Paříži: Měli jsme štěstí a byli na správném místě

Leoš Horák o vítězství Vinalies Internationales v Paříži: Měli jsme štěstí a byli na správném místě

10. 3. 2016 – VRBICE - /ROZHOVOR/ - Vinařství Horák je rodinné butikové vinařství z Vrbice, které se zabývá pouze výrobou přívlastkových vín. Pravidelně se umísťuje na prestižních soutěžích – v posledních letech získalo deset jejich vín medaile na Vinalies Internationales Paris a tato vína se umístila mezi 1000 nejlepšími víny světa. Letos zde zvítězili opět, a to se svým rosé Cabernet Moravia, pozdní sběr, 2015. Zeptali jsme se proto Leoše Horáka na jeho recept na úspěch.

Jste častým účastníkem soutěže Vinalies Internationales v Paříži a znalí v oboru si jistě všimli, že pravidelně sbíráte medaile. Proč myslíte, že právě zde vaše vína chutnají?

Posíláme (a mluvím tím i za syna Lukáše) mladá bílá a růžová vína. Jsou svěží a voňavá. Zajímavé je, že jednou jsme do soutěže přihlásili starší Chardonnay ze sudu a dostalo zlato, mysleli asi, že je francouzské (směje se Leoš Horák). Červené jsme zatím poslat nezkoušeli.

Tento úspěch vaše vína jistě opět vynese mezi tisíc nejlepších vín světa. Myslíte si, že to zviditelní region, ve kterém vinaříte?

Region a jméno vinaře určitě, ale hlavně celou ČR, obzvlášť když je to odrůda vyšlechtěná na Moravě. Mám obavu, že než koncem roku vyhlásí 1000 Vins du Monde, už bude vypité.

Pojďme k fenomenálnímu úspěchu vašeho rosé Cabernet Moravia. Čím je specifické?

Vrátili jsme se k této odrůdě u rosé po šesti letech, jinak v naší produkci rosé dominuje Frankovka. Předpokládali jsme, že vzhledem k ročníku 2015 bude výsledné víno ovocitější, veselejší a šťavnatější než ostatní červené…což se potvrdilo. Má světle růžově lososovou barvu, lehký zbytkový cukr a pikantní kyselinku.

Přikládáte váhu také tomu, že hrozny na jeho výrobu pocházejí z Modrých hor?

Kvalita této oblasti je výjimečná, jak na růžová tak i na červená vína. Jsme členem VOC Modré Hory. Naše rosé ale není z odrůd VOC, z těch děláme vína červená, zatím…

02559-horak_a_syn_web.jpg

Co byste vzkázal ostatním vinařům, kteří by chtěli vyrobit rosé podobné kvality?

Ale oni je vyrábějí, jen my jsme měli více štěstí a byli na správném místě. Jde o to zvolit postup zpracování na výrobu lehčího, ovocitějšího rosé nebo rosé VOC Modré Hory, což jsou plnější vína s potenciálem delšího ležení.

Myslíte si, že rosé vína jsou pouze módou, nebo v nich Česká republika může mít budoucnost a nějak se profilovat?

V tom vidím obrovský potenciál, rosé z ČR jsou na všech světových  soutěžích dobře hodnoceny. Máme pro to spoustu vhodných odrůd. Módní vlna asi trochu pomine, ale když je budeme dělat dobře, budou se pít pořád.

Jaká byla Vaše cesta k vinařství?

Skoro jako u všech…od mala práce ve vinici se stařečkem a taťkou, později příjemnější potkávání se s vínem ve sklepě, v roce 1990 jsem začal pracovat u Radka Balouna a vydržel až do roku 2007. Snad jsem se přičinil i o to, že tato firma je tam, kde je.

S čím podle Vás vítězné rosé chutná nejlépe?

Je to víno skoro na žízeň, proto nějaký salát se zeleninou, tropickým ovocem i masem.

Jakou láhev si na oslavu úspěchů a radostných událostí nejraději otevřete Vy sám?

Asi bych měl říct rosé, ale otevřu náš nový Sekt Horák Brut.

Zdroj foto a text: Ing. Jan Stávek, Ph.D.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz