21. 3. 2016 – PLZEŇ - Chcete si dát pivo od nejlepšího výčepního? Pak vyrazte do ostravské pivnice Assen. Právě tady stojí za pípou čerstvý vítěz soutěže Radegast Mistr Výčepní Martin Kludka. Čepování piva se věnuje 17 let a jeho znalosti a um ho dovedly až k vítězství v soutěži, ve které soupeřil s více než stovkou výčepních z celé ČR.
Na druhém místě se umístil Boris Milev z restaurace Olympia v Ostravě a bronzovou příčku si vyčepovala Veronika Pexová z Risto Pizza Pub Tusto Brno.
Podle obchodního sládka pivovaru Radegast Zdeňka Baszczyňského je čepování dovedností, kterou rozhodně neovládá každý: „Aby pivo v hospodě chutnalo stejně dobře, jak ho sládek uvařil, musí mít náležitou péči a být správně načepované. A to je velké umění. Dobrý výčepní musí mít skvělé znalosti o pivu, zkušenosti, zručnost a zejména lásku k tomuto řemeslu. Jezdím po hospodách denně a jsem rád, že takových lidí vidím pořád víc. I přesto není prestiž výčepních taková, jakou by si zasloužili. Touto soutěží proto chceme oslavit um výčepních a zároveň pomoct k tomu, aby se úroveň čepování piva v hospodách a restauracích ještě zlepšila.“
Skutečným mistrem svého řemesla je Martin Kludka z pivnice Assen v Ostravě. Ten se stal letošním vítězem soutěže Radegast Mistr Výčepní. Titul bere jako ocenění pro celý Assen: „Chodí se k nám hlavně na pivo, a tak se snažíme, aby chutnalo co nejlépe. Lidi si zvykli na to, že u nás chutná výborně, a tak se vracejí. Věřím, že po tomto úspěchu přijdou i noví, kteří u nás ještě nebyli.“
Soutěže Radegast Mistr Výčepní se letos zúčastnilo 135 výčepních. Soutěž probíhá ve dvou kolech. Z 5 regionálních kol postoupilo do finále 20 nejlepších výčepních. Jejich úkolem bylo prokázat znalosti o pivu formou písemného testu. Zlatým hřebem pak byla praktická ukázka správného čepování.
Zda je pivo dobře načepované, letos hodnotila porota ve složení:
Zdroj text a foto: Vladimír Jurina
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.