25. 3. 2016 – ZNOJMO - Společenské večery se už na Přímce staly součástí gastronomického harmonogramu. Již potřetí se mohli setkat příznivci dobrého jídla a pití, a to 18. března 2016. Pod taktovkou žáků 4. ročníku oboru Hotelnictví a turismus - Štefana Kováče a Le Minh Thánha se nesl večer v duchu asijské kuchyně.
Kdo z návštěvníků čekal jako welcome drink tradiční saké, nebyl zklamán. To ale nebyl jediný typický nápoj asijského kontinentu. Čaj s praženou rýží Genmaicha nebo pražený čaj Hojicha doplňovaly šestichodové menu. A aby všichni viděli, co dokáží ruce zkušených studentů, kteří měli celý večer ve své režii, předvedl Štefan Kováč před zraky všech zúčastněných přípravu jarní rolky se sweet chilli omáčkou, jíž bylo celé menu zahájeno. Proč však zrovna rolka? Tento typicky asijský pokrm se podává v Asii z jednoho zcela prostého důvodu. Má v člověku probudit chuť na další jídlo. A to se potvrdilo.
Jaké speciality budou servírovány, vždy předem hostům představil Le Minh Thán. Nejen, že prozradil název pokrmu, jeho složení a chuť, která je pro ně typická, ale také důvod, proč právě toto jídlo bylo na jídelníček vybráno. Po vynikající jarní rolce následovala kuřecí polévka Pho Ga; kachní prsa se šťávou pěti koření, celerovým pyré a tofu kroketkami; salát s krevetami, marinovanou okurkou a bagetkou; vepřový bůček s miso omáčkou, dýňovo – bramborovým pyré a baby karotkou, Dua Gia – nakládaná zelenina a jako sladká tečka na závěr Sua chua – tradiční jogurt s jahodovým pyré.
Po celý večer panovala mezi hosty příjemná a poklidná atmosféra. Škoda jen, že nikdo z nich nemohl proniknout až za dveře kuchyně, kde se vše připravovalo. Gastronomický zážitek umocněný možností na vlastní oči vidět, jak sehraný byl pracovní tým žáků oborů Hotelnictví a turismus a Kuchař-číšník. Věříme, že nám zachováte přízeň a nenecháte si ujít další gastronomická překvapení na Přímce!
Zdroj text a foto: Mgr. Lucie Pláňková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.