Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Milujete chuť citrusů? Vyzkoušejte yuzu!

Milujete chuť citrusů? Vyzkoušejte yuzu!

30. 3. 2016 – PRAHA - Blahodárné účinky citrónu známe všichni. Odborníci nám doporučují přidávat si jeho šťávu do vody i do různých pokrmů a slibují, že nám dodá pevné zdraví, energii a sílu. Co ale dělat, pokud už máme chuti nejznámějšího citrusu dost? Sáhněte po exotickém plodu yuzu, který je u nás zatím téměř vzácností. Yuzu vás osvěží, překvapí a dodá vitamíny stejně jako již zmiňovaný citrón!

Drobný citrusový plod yuzu, který se dříve hojně pěstoval v Číně a Tibetu, dnes patří mezi velmi oblíbenou plodinu pěstovanou zejména v Japonsku a Koreji. Jeho mimořádně osvěžující chuť a lahodné aroma připomíná mandarinku, ze které bylo yuzu původně pravděpodobně vyšlechtěno, když byl zkřížen zřejmě s citrusem Ichang papeda (Citrus ichangensis). Svým vzhledem se ale yuzu od svých známějších citrusových bratrů liší – jeho plod je menší, obvykle žluté, či zelené barvy a je pro něj typická velká nerovnost slupky.

Kvůli tomu, že je yuzu opravdu hodně bohaté na pecky, se většinou nejí v surovém stavu. Zato je nezaměnitelnou ingrediencí v potravinářském průmyslu na celém světě. V Koreji z něj vyrábí například úžasné džemy a marmelády, v Japonsku yuzu naopak rádi přidávají do alkoholických nápojů. Podobný trend se před lety objevil i v České republice, kdy bylo toto exotické ovoce přidáno dokonce do tradičního českého nápoje – piva. A nezůstalo jen u toho. Jedna z možností, kde tuto lahůdku můžete nyní ochutnat, je v českém kavárenském řetězci CrossCafe, který nově nabízí limonádu s yuzu. „Nezaměnitelná a pro mnohé také neznámá chuť yuzu totiž dokonale vyniká ve všech nápojích. Nejen v těch alkoholických. Skvěle například chutná v limonádách, kdy dokáže rychle osvěžit a její chuť je pak nezaměnitelná. Protože naše motto je Pro lepší den, tak rádi naše zákazníky inspirujeme a přinášíme jim něco nového v jejich leckdy náročném dni. Z tohoto důvodu jsme jej zařadili do jarní nabídky jako YUZU CITRONÁDU,“ komentuje Luboš Martínek, ředitel společnosti  CrossCafe Original.

02600-CrossCafe_Yuzu_citronada.jpg

Pozitivní dopad Yuzu na naše zdraví, neboť obsahuje spoustu pro tělo důležitých látek, potvrzuje i MUDr. Michal Lazák, praktický lékař: „Lidský organismus je po zimě oslabený a trpí nedostatkem vitaminů. Jestli se chcete vyhnout jarní viróze, nepodceňte pravidelný přísun vitamínů. Dobře vám poslouží například citrusové plody.“

Yuzu se často využívá i v kosmetickém průmyslu, neboť má silnou citrusovou vůni, a tak bývá jeho esence používána při výrobě parfémů. Je též často přidávána do masážních olejíčků, které působí relaxačně, antistresově a povzbudivě. V Japonsku si z yuzu dělají dokonce koupele. Ty údajně napomáhají zjemnit kůži, posílit imunitu, působí taky proti nachlazení a navíc se tělo v teplé lázni dokonale zrelaxuje.

Zdroj text a foto: Kateřina Smolíková

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz