30. 3. 2016 – PRAHA - Blahodárné účinky citrónu známe všichni. Odborníci nám doporučují přidávat si jeho šťávu do vody i do různých pokrmů a slibují, že nám dodá pevné zdraví, energii a sílu. Co ale dělat, pokud už máme chuti nejznámějšího citrusu dost? Sáhněte po exotickém plodu yuzu, který je u nás zatím téměř vzácností. Yuzu vás osvěží, překvapí a dodá vitamíny stejně jako již zmiňovaný citrón!
Drobný citrusový plod yuzu, který se dříve hojně pěstoval v Číně a Tibetu, dnes patří mezi velmi oblíbenou plodinu pěstovanou zejména v Japonsku a Koreji. Jeho mimořádně osvěžující chuť a lahodné aroma připomíná mandarinku, ze které bylo yuzu původně pravděpodobně vyšlechtěno, když byl zkřížen zřejmě s citrusem Ichang papeda (Citrus ichangensis). Svým vzhledem se ale yuzu od svých známějších citrusových bratrů liší – jeho plod je menší, obvykle žluté, či zelené barvy a je pro něj typická velká nerovnost slupky.
Kvůli tomu, že je yuzu opravdu hodně bohaté na pecky, se většinou nejí v surovém stavu. Zato je nezaměnitelnou ingrediencí v potravinářském průmyslu na celém světě. V Koreji z něj vyrábí například úžasné džemy a marmelády, v Japonsku yuzu naopak rádi přidávají do alkoholických nápojů. Podobný trend se před lety objevil i v České republice, kdy bylo toto exotické ovoce přidáno dokonce do tradičního českého nápoje – piva. A nezůstalo jen u toho. Jedna z možností, kde tuto lahůdku můžete nyní ochutnat, je v českém kavárenském řetězci CrossCafe, který nově nabízí limonádu s yuzu. „Nezaměnitelná a pro mnohé také neznámá chuť yuzu totiž dokonale vyniká ve všech nápojích. Nejen v těch alkoholických. Skvěle například chutná v limonádách, kdy dokáže rychle osvěžit a její chuť je pak nezaměnitelná. Protože naše motto je Pro lepší den, tak rádi naše zákazníky inspirujeme a přinášíme jim něco nového v jejich leckdy náročném dni. Z tohoto důvodu jsme jej zařadili do jarní nabídky jako YUZU CITRONÁDU,“ komentuje Luboš Martínek, ředitel společnosti CrossCafe Original.
Pozitivní dopad Yuzu na naše zdraví, neboť obsahuje spoustu pro tělo důležitých látek, potvrzuje i MUDr. Michal Lazák, praktický lékař: „Lidský organismus je po zimě oslabený a trpí nedostatkem vitaminů. Jestli se chcete vyhnout jarní viróze, nepodceňte pravidelný přísun vitamínů. Dobře vám poslouží například citrusové plody.“
Yuzu se často využívá i v kosmetickém průmyslu, neboť má silnou citrusovou vůni, a tak bývá jeho esence používána při výrobě parfémů. Je též často přidávána do masážních olejíčků, které působí relaxačně, antistresově a povzbudivě. V Japonsku si z yuzu dělají dokonce koupele. Ty údajně napomáhají zjemnit kůži, posílit imunitu, působí taky proti nachlazení a navíc se tělo v teplé lázni dokonale zrelaxuje.
Zdroj text a foto: Kateřina Smolíková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.