Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Studenti hotelové školy předvedou své kuchařské umění v rámci gastro festivalu

Studenti hotelové školy předvedou své kuchařské umění v rámci gastro festivalu

30. 3. 2016 – MARIÁNSKÉ LÁZNĚ - Ve čtvrtek 7. dubna 2016 se v Mariánských Lázních ve Společenském domě Casino bude od 10:00 hodin konat již 56. ročník gastronomické akce „Den žákovských dovedností – Gastronomický veletrh 2016“, jehož garantem je Střední hotelová škola Mariánské Lázně.

Studenti hotelové školy budou v rámci tohoto gastronomického festivalu prezentovat své kulinářské umění jak odborné, tak i široké veřejnosti, která má na akci volný vstup. Návštěvníci budou mít možnost vidět studenty v akci při přípravě a aranžování pokrmů a nápojů, přípravě a dekoraci slavnostních menu a stolů, a budou mít samozřejmě i možnost výsledky práce studentů na místě ochutnat.

02601-KO7A8B_1.jpg

„Cílem akce je maximálně medializovat cestovní ruch, lázeňství a gastronomii v Mariánských Lázních v kontextu popularizace pracovních pozic. Zviditelnit Střední hotelovou školu v Mariánských Lázních jako dobrou příležitost k získání kvalitního vzdělání a dovedností v oblasti gastronomie a přilákat nové studenty, potenciální pracovníky v majoritním businessu města,“ říká Radek Šnajdr, předseda představenstva Mariánskolázeňské asociace cestovního ruchu a dodává: „Nedostatek pracovních sil právě v oblasti gastronomických služeb je v Mariánských Lázních velmi akutní. Členové naší asociace, kteří zaměstnávají více než 1700 pracovníků v oblasti lázeňství, gastronomie a doprovodné infrastruktury aktuálně nabízí přes 150 volných pozic zejména mezi kuchaři a číšníky. Tato místa se nám dlouhodobě nedaří obsadit. Bez dostatečného počtu kvalitně vyškoleného personálu nebudeme dlouhodobě schopni nejen zvyšovat, ale ani udržet kvalitu námi poskytovaných služeb a tím i udržet spokojenost čím dál náročnějších hostů, kteří do Mariánských Lázní přijíždí z celého světa. Je to opravdu doslova časovaná bomba, kterou se musíme snažit společně řešit již na úrovni oborového školství a jeho propojenosti s praxí a provozovateli gastronomických zařízení.“

02601-Zakovsky_20den_202015_20_20_20204.jpg

Na akci budou také vyhlášeny „Ceny Mariánskolázeňské asociace cestovního ruchu“ v níže uvedených kategoriích:

  • Barman – student SHŠ
  • Sommelier – student SHŠ
  • Studená kuchyň – student SHŠ
  • Teplá kuchyň – student SHŠ
  • Osobnost cestovního ruchu a lázeňství: MUDr. Pavel Knára (balneologie) a kuchařská legenda a pedagog František Škůrek (gastronomie).

O Mariánských Lázních

Mariánské Lázně, to jsou nádherné lázeňské parky, romantické kolonády a půvabné pavilony, příjemné kavárny a útulné hotely. Mariánské Lázně leží uprostřed překrásné a neporušené přírody chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Díky svému čistému prostředí mají statut tzv. klimatických lázní, tedy už jen pobyt na zdejším vzduchu je zdraví prospěšný. Město obdařené léčivými minerálními prameny a jedinečnou atmosférou, kterou si každý rok přijíždějí vychutnat tisíce návštěvníků. Místo, ve kterém se potkává historie s moderními způsoby, jak příjemně strávit dovolenou – lázeňským odpočinkem, ale také aktivně sportem, vycházkami nebo kulturním programem. Dominantou města je vedle lázeňských parků kolonáda se vznosnou litinovou konstrukcí a dřevěným kazetovým stropem. Nepřehlédnutelnou součástí lázeňské promenády je slavná Zpívající fontána, která každou lichou hodinu hraje jednu z mnoha slavných skladeb ze svého repertoáru. Ve večerních hodinách zážitek umocňuje efektní barevné nasvícení. Překrásnou přírodu Slavkovského lesa a okolí Mariánských Lázní lze nejlépe poznat při turistice, Nordic Walkingu nebo cyklistických vyjížďkách. Golfisté si mohou vychutnat hru na nejstarším hřišti v Evropě – osmnáctijamkovém hřišti Royal Golf Clubu Mariánské Lázně, oceněném titulem britské královny Alžběty II. V zimní sezóně je město rájem pro lyžaře. V okolí města je upraveno přibližně - 60 km běžeckých stop a sjezdové tratě v areálu „Skiareál Mariánky“ dosahují délky 1600 metrů a nabízí terény několika stupňů obtížnosti. Ve městě a jeho okolí vyvěrá na sto minerálních pramenů s obsahem oxidu uhličitého a minerálních solí. Jedná se o studené železnaté kyselky. K pitným kúrám se využívá zejména 6 hlavních pramenů: Křížový, Rudolfův, Karolinin, Lesní, Ambrožův a Ferdinandův. Díky své chemické rozmanitosti jsou vhodné k léčbě velkého spektra nemocí a nabízejí velice pestrou indikaci - léčbu onemocnění ledvin a močových cest, přes potíže dýchací, pohybového aparátu, zažívacího traktu, poruch metabolismu, gynekologická onemocnění včetně léčby neplodnosti, onkologická onemocnění, po léčbu kožních či nervových onemocnění. Základní léčebné postupy se skládají z pitné léčby a minerálních koupelí, suchých plynových koupelí a injekcí. Dále se využívají tzv. peloidy, neboli bahna a rašeliny podávané po ohřátí ve formě zábalů a obkladů. Do Mariánek se dostanete velmi snadno, z Prahy cca 2 hodiny autem po dálnici D5 (Mariánské Lázně jsou vzdálené 28 km od Exitu 128). Městem prochází železniční koridor Norimberk-Cheb–Plzeň-Praha–Ostrava. Ze stanice Praha hlavní nádraží jezdí do Mariánských Lázní vlaky přibližně každé 2 hodiny a cesta Pendolinem (2x denně) trvá jen něco přes 2 hodiny.

Zdroj text a foto: Ondřej Hampl

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz