Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

JSEM VELMI, ALE VELMI ŠPATNÝ KUCHAŘ

JSEM VELMI, ALE VELMI ŠPATNÝ KUCHAŘ

1. 4. 2016 – ZLÍN - Říká, že oblek šitý na míru je jako úžasný kulinářský zážitek. Provozuje módní krejčovský salon ve Zlíně a má i zkušebnu – kancelář v hlavním městě pro pražské zákazníky. Když s ním mluvíte, tak cítíte, že poctivé řemeslo ještě žije, že zákazník je pán a slovo služba souvisí se slovem „sloužiti“. Obléká také hlavu státu – prezidenta Miloše Zemana.

Řeč je o krejčím Jaroslavu Mejtovi, který má rád svou práci, ale také dobré jídlo a pití.

Vaříte? Co nejraději? A co se vám moc nedaří?

Mohu říct, že ovládám spoustu činností a řemesel, ale bohužel vaření mezi ně nepatří. Přes veškeré snahy mých kamarádů jsem velmi, ale velmi špatný kuchař. Nedaří se mi snad úplně všechno. Jediné co opravdu zvládnu, je vývar a pak oblíbené palačinky z dětství.

Co vám nejvíce chutná?

Mám rád téměř všechna jídla. Ale jídlo by mělo být dobře připravené a v příjemném prostředí. Rád dávám přednost italské kuchyni, obecně můžu říct, že kuchyni lehké, rozmanité a chutné. I když přiznám se, v Thajsku jsem si oblíbil smažené červy a kobylky.

Proč by si měl nechat muž ušít oblek, když jsou plné obchody zboží?

Odpovím příměrem vhodným pro tento časopis. Párek s hořčicí a rohlík je taky pokrm. Ale srovnat jej s perfektně připraveným menu – vzhledově a chuťově vyváženým jídlem, je přeci jenom podstatný rozdíl. Navíc, pokud je takové jídlo servírováno v příjemném prostředí s kvalitní obsluhou, je přímo labužnickým zážitkem. Takový je i rozdíl mezi oděvem konfekčním a šitým přímo na míru a přání zákazníka. Je to o pocitu, kvalitě a péči o zákazníka. Párkem se taky nasytíme, ale dobrá večeře ve výborné restauraci přináší i něco navíc – neopakovatelný výjimečný zážitek. A tak je to i s oblekem. Je to o pocitu! Dopřát si jednou za čas ten luxus a nechat se hýčkat.

02604-mejta_35.jpg

Jak poznat, kdo má oblek šitý na míru, kdo koupil v konfekci?

Kdo jednou měl oblek šitý na míru, přímo na přání, pozná ten rozdíl okamžitě. Stejně jako je rozdíl v jídle, které si dáme v závodní jídelně a třeba zapékané brambory v ZIZI BARU v Praze. Celá věc je tedy především o pocitu, o tom, že je oblek všestranně vyvážený na postavu, zákazník se účastní samotného zrodu, ovlivňuje proces tvoření, zvýrazní se přednosti postavy, zpracuje se tak, že je jako druhá kůže, kterou člověk ani nevnímá. Je to jako úžasný kulinářský zážitek, na který se potom dlouho vzpomíná. Když uvidíte oblek na míru a přání zákazníka, poznáte, že je dělaný jen a jen pro něj.

Jaké služby a sortiment mohu očekávat ve vaší zlínské prodejně?

V naší prodejně se snažíme uspokojit zákazníka v celé škále jeho potřeb. Protože většina mužů nerada tráví svůj čas v obchodech, nabízíme celý sortiment služeb pro muže na jednom místě tak, abychom ušetřili jejich čas. Máme širokou škálu společenských obleků, volnočasové módy tzv. casual pro dennodenní použití, boty, pláště, košile, spodní prádlo, doplňky, pokrývky hlavy i módní ponožky. Je samozřejmé, že konfekční oblečení je typizované na průměrnou postavu, kterou ale skoro nikdo nemá. Proto oděv odborně upravíme na tělo a pro potřeby konkrétního zákazníka.

Šijete také pro známé osobnosti. Prozradíte, pro kterou bylo nejnáročnější ušít oblek?

Nedá se říct, že známá osobnost je náročnější než „méně známý klient“. Ke všem se snažíme přistupovat stejně. Všichni jsou naši vážení klienti, kteří nás živí, a také musí dostat stejnou péči. Spíše je to o atypičnosti té které postavy, kdy některá je hodně komplikovaná svým rozložením než jiná. Obléknutí takové postavy je spíše pro nás určitou výzvou, jestli to zvládneme. Vždy je to intenzivní práce, ale prozatím to vždy dopadlo dobře.

Zdroj text a foto: redakce ŠG

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz