Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Štědrovečerní tabule aristokratů

Štědrovečerní tabule aristokratů

19. 12. 2011 - BUCHLOVICE, BUCHLOV – Hrady a zámky bývají v zimním čase většinou zavřeny, ale vánoční sváteční dny na zámku v Buchlovicích a Buchlově budou výjimkou.

V Buchlovicích- v pondělí 26. 12. a v úterý 27. 12. 2011 - budou pro veřejnost zpřístupněny interiéry zámku. Bude připravena tematická prohlídka „Život na zámku očima malých aristokratů“.
Návštěvníci mohou obdivovat nejen vánoční výzdobu, tradiční ozdoby, dárky, ale i slavnostně prostřenou štědrovečerní tabuli Berchtoldů. Ti byli posledními majiteli zámku a měli tři syny. Průvodcovský výklad bude zaměřen na radosti i strasti jejich dětství – jak si hráli, jak se učili, jaké další povinnosti měli a hlavně jak prožívali vánoční svátky. Být malým aristokratem nebylo totiž vůbec jednoduché. Ani ve šlechtických rodinách neměly děti na růžích ustláno a byly na ně kladeny vysoké nároky, které se týkaly vzdělání, praktických dovedností i morálně volných vlastností jako je odpovědnost, svědomitost, mravnost, skromnost a náboženské cítění. Zajímavé informace, které se návštěvníci dozvědí, jsou čerpány ze zámeckého archivu, z osobních deníků a korespondence malých Berchtoldů.

Hrad Buchlov, který byl v jedné z anket označen za nejkrásnější památku v ČR, otevře své brány v pondělí 26. 12. 2010 od 9:30 do 15:00 hodin s programem příznačně nazvaným „Na Štěpána otevřená brána“.
Štěpánská vánoční akce na hradě Buchlově připomene svým návštěvníkům tradiční symboly Vánoc, nejen ty novodobé. K vánočním svátkům se pojí různé tradice, z nichž některé pocházejí již z předkřesťanských dob a souvisí s oslavou slunovratu, který na tyto dny připadá. K těmto tradicím patří vánoční stromek, dárky, vánoční cukroví, zpívání koled a samozřejmě taky jesličky (betlém).
Budou to např. vánoční stromky, které ozdobily děti z mateřských a základních škol, školních družin a domů dětí. Vánoční stromečky budou krášlit 1. a 2. nádvoří hradu. Výstavní prostory nabídnou návštěvníkům expozici „Vánoční tradice a zvyky“ doplněnou o staré vánoční pohlednice ze soukromých sbírek, starodávné i novodobé betlémy a starožitné vánoční ozdoby, které zdobily vánoční stromky našich babiček. Barokní koledy zazní v podání smíšeného pěveckého sboru TIBI ze Zlína, středověké koledy přednese hudební seskupení Magna Mysteria a malé divadelní představeni sehrají postavy z „živého betléma“.
Na 2. hradním nádvoří proběhne ochutnávka pravé domácí zabijačky a bude se podávat čaj z pověstmi opředené buchlovské lípy a čaj z „čertovy zahrádky“, vánoční punč a grog. Novinkou letošní Štěpánské akce je ochutnávka vína a prezentace vína sommeliérem. Nebude chybět ani teplo hradní hospůdky U Hanuša, kde se můžete občerstvit dalšími specialitami.
K této sváteční příležitosti byla vydána limitovaná série poštovních známek s originálním kuponem, známky zde budou v prodeji.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz