8. 4. 2016 – OLOMOUC - Už zhruba za měsíc naváže Garden Food Festival na svou úspěšnou loňskou premiéru. Přípravy druhého ročníku festivalu dobrého jídla a pití pod širým nebem, který se letos uskuteční 14. - 15. května ve Smetanových sadech v Olomouci, jdou do finále.
Na šest desítek restaurací, výrobců delikates, netradičních pokrmů, regionálních specialit či zdravé výživy včetně vinařů, malých pivovarů, klasických pivních značek a prémiových destilátů se již připravuje na akci. „Kladné ohlasy na první ročník Garden Food Festivalu potvrdily, že naše základní myšlenka – tedy představit široké veřejnosti moderní trendy vaření, kvalitní restaurace, společně s nabídkou regionálních produktů hned vedle zahraničních specialit – si nachází na střední Moravě své příznivce,“ říká jeden z pořadatelů akce Pavel Vysloužil. Právě regionální produkty oceněné certifikáty (např. KlasA, regionální značka z Hané či Jeseníků) budou ve speciální sekci (nyní se seznam přihlášených blíží třem desítkám) festivalu a představí se i na pódiu. To nabídne po oba dny divákům program od rána až do večera.
V sobotu, kterou moderuje Petr Král z Radiožurnálu, se mohou návštěvníci těšit na cooking show Haliny Pawlowské, skvělých šéfkuchařů Jana Punčocháře z pražského Grand Cru nebo Romana Loubala z brněnského Borgo Agnese, jakož i domácích mistrů kuchařů Přemka Forejta (Entreé restaurant) a Tomáše Levého (Atmosphere restaurant). Chilliman Tomáš Nový s vybraným dobrovolníky vyzkouší, jakou sílu pálivých paprik vydrží chuťové buňky. Becherovku, jako tradiční tuzemský doprovod jídla, představí její ambasador pro Českou republiku Jiří George Němec.
Nedělním programem provede návštěvníky herec a foodbloger Lukáš Hejlík. Francouzský šéf Anthony Orjollet, který prošel několika michelinskými restauracemi po celém světě a nyní šéfuje podniku Egget v norském Stavangeru, představí typickou minimalistickou severskou kuchyni. Letem whisky světem – tak nazval své vystoupení držitel nejvyššího ocenění Bar Awards 2015 Zdenek Kortiš. Jak vařit zdravě ukáže známá autorka vegetariánských kuchařek Veronika Chládková. Cooking show na pódiu vyvrcholí příchodem Zdeňka Pohlreicha, kterému bude i letos asistovat Miss roku 2008 Eliška Bučková. Diváci se mohou těšit na souboj televizního „šéfa“ s předním olomouckým kuchařem Jaroslavem Klárem.
Festival pamatuje také na děti. Kromě jídla, které reprezentují například vybrané sladkosti, zdravé svačinky či ovocné menu, je pro nejmenší připraven program v dětské zóně, který letos připravuje olomoucké interaktivní centrum popularizace vědy Pevnost poznání.
Pro návštěvníky uvaří jak tradiční, tak méně známé restaurace z Olomouckého kraje i z dalších koutů Česka, chybět nebudou kuchyně zahraniční. Svého druhu unikátem olomouckého food festivalu bude opět menu univerzitní menzy nebo nabídka studentských polévek. Ve spolupráci s Olomouckým krajem se nově představí střední odborné školy se zaměřením na gastronomii, které mnohé návštěvníky překvapí svou úrovní a kvalitou. „V případě škol z Jeseníku, Přerova, Olomouce a Litovle se často jedná o úspěšné reprezentanty našeho kraje na různých soutěžích. O jejich služby je mezi veřejností právem velký zájem“, potvrzuje hejtman Jiří Rozbořil.
Jídla doplní nabídka kvalitních moravských, italských, francouzských, španělských a chilských vín. Pro ty, kdo preferují pivo, budou k dispozici tradiční moravské značky jako Zubr, Holba či Litovel, na své si přijdou i milovníci piva z minipivovarů.
Vstupenky nebo balíčky vstupenek s festivalovou měnou – grešlemi – jsou v prodeji v síti Ticketstream, v Bounty Rock Cafe na třídě Kosmonautů v Olomouci, v informačním centru olomoucké radnice. Základní vstupné na jeden den činí v předprodeji 100 korun (varianta s 10 grešlemi pak 350 korun), na místě zaplatí za vstup návštěvník 150 korun. Děti do 140 cm výšky mají vstup zdarma. Jedna grešle přijde návštěvníky na 25 korun a bude jediným možným platidlem v areálu výstaviště.
Záštity: ministr zemědělství Marian Jurečka, Olomoucký kraj, Statutární město Olomouc, Asociace hotelů a restaurací ČR, Krajská hospodářská komora Olomouckého kraje, Okresní hospodářská komora Olomouc
Partneři: Czechtourism, Univerzita Palackého, Veolia, Obchodní galerie Šantovka, Makro, TSMO, Partystan.cz, Gastro Mach, Havlík tyčinky, Křupky Secalo, X - home, Noe hračky, Restaurace Fontána, Draps, Villas and Resorts, Mercedes Benz - Moravia, Fofrnet, Julius Meinl Coffee, Pevnost poznání, Open Wine, Sdružení slováckých vinařů, Samohýl Olomouc, ECO krabičky s.r.o.
Mediální partneři: Český rozhlas Radiožurnál, OLOMOUC.CZ, Deník, OL4you, Radio Haná, Olomoucká Drbna, Český domov, Rádio BEAT, Beverage and Gastronomy, La Cucina Italiana, Štamgast a Gurmán, Olomoucký REJ, Šumperský REJ, TV ZZIP, OLTV, Český rozhlas Olomouc, Premiére Cinemas, Metropol, Visia Cinema, Prostějovské novinky, RailReklam, Projection Wall, Art of Living Culinary, Studentpoint.cz
Zdroj text a foto: Tomáš Kocych
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.