Štamgast & Gurmán

Víno z oblasti San Donaci má štěstí, roste v místech zalitých sluncem

Víno z oblasti San Donaci má štěstí, roste v místech zalitých sluncem

18. 4. 2016 – ITÁLIE - Psal se rok 1933, když se jistý odvážný a progresivní Ital rozhodl ve své domovině založit obchodní skupinu obdobně smýšlejících vinařů. Dali hlavy dohromady a začali společně dělat fantastická vína. A jejich potomci je dělají dodnes...

Cantina San Donaci, tak se jmenuje společenství vinařů, kteří v oblasti jižní Itálie v okolí stejnojmenné vesnice vyrábí bezkonkurenční vína. Vína, která mají sýrárny Boutique Gurmán nově v nabídce. Vína, která stojí za to vyzkoušet.

Historie společenství

Společenství vinařů připomíná volně naše dřívější zemědělská družstva. Ovšem s tím obrovským rozdílem, že tamní vinaři do nich vstupovali zcela dobrovolně. Když se totiž dalo dohromady více vinařů, snižovali si tím navzájem rizika, která jednotlivcům hrozí. A přesně tak uvažoval Agro Salento, který se rozhodl jedno takové sdružení založit. Bylo to v roce 1933, a k našemu nadšenci se přidalo dvanáct vinařů. Každý z nich vypěstoval hrozny, ty pak dali dohromady a vyráběli víno. O zisk se dělili rovným dílem. Přicházely první úspěchy, a spolu s nimi po překonání prvotní nedůvěry i další členové. Přečkali společně horší roky, válku a neustále rostli. „Množstvím členů získalo sdružení mnoho výhod. Společně nakoupili drahé a moderní vybavení na výrobu vína. Když měl někdo zrovna špatný rok, díky ostatním to nepocítil. V současné době tak seskupuje Cantina zhruba 500 vinařů,“ nastínila Pavla Sližová, která ve vinařství pracuje a hlavně - v Itálii žije již patnáct let a nyní zprostředkovává spolupráci s Boutique Gurmán. Prozradila, že typickým členem společenství je pětasedmdesátiletý vinař, který celý svůj život zasvětil pěstování hroznů a výrobě vína. Je to člověk, pro něhož je práce celý jeho život. Dělá ji poctivě a dává do ní celé své srdce, ostatně stejně jako jeho otec, děd, praděd, prapraděd…..  .

02636-itaie3.jpg

Víno, které prostě chutná

Jestli se to tak dá říct, tak víno z oblasti San Donaci má štěstí. Roste totiž v místech, na kterých se mu snad ani nemůže nedařit. Hodně slunce, úžasné klimatické podmínky, bohatá půda, čistá příroda a lidé, kteří to umí. Sečteno podtrženo, když se přidá i dlouhá tradice, je zaděláno na fantastický výsledek. Mnohé odrůdy, které zde rostou, jsou tradiční, se staletou historií. „Navíc vyrábíme víno bez použití chemie, vždy s ohledem na tradici. Ovšem v moderním provozu. Díky tomu u nás vznikají plná, strukturovaná a vysoce kvalitní vína. Suchá, s ovocnou dochutí. Taková, která se dobře pijí,“ usmála se Pavla. Sama miluje tu chvíli, kdy jsou hrozny tak zralé, že pouhé kapky deště by je zaručeně zničily. Doslova pukají a jsou plné sladké šťávy. „Máme zde naše tradiční odrůdy Negroamáro, Primitivo a Malvasia Nera. Ze známějších pak pěstujeme Chardonnay, Syrah a Cabernet,“ vysvětlovala Pavla. Sdružení vinařů má svého sklepmistra a enologa Ten má na svědomí zdařilé kupáže, kdy jako alchymista vymýšlí, jaké odrůdy lze dát k sobě a v jakém poměru, aby byl výsledek co možná nejlepší. Netřeba dodávat, že semu to dokonale daří. „Neposledně máme k dispozici kvalitní francouzské dubové sudy, ve kterých necháváme některá vína zrát. Díky nim se můžeme chlubit vynikajícími barikovanými víny. Některé zrají v sudech půl roku, jiné rok či dokonce dva roky,“ pokračovala Pavla. Společenství vinařů v současné době produkuje již skoro milion lahví ročně. Rozváží se do Německa, Belgie, Dánska, USA a dokonce i do Číny. „Ano, i v této zemi mají lidé rádi evropské víno. Nebo prostě chtějí být moderní, protože co je evropské, to je pro ně módní. Stává se, že si dávají naše víno jako dárek a obdarovaný ho pak má v pokoji ve vitríně, aby bylo vidět, a tak trochu se s ním chlubí,“ pokrčila rameny Pavla.

02636-italie2.jpg

Vína sbírají ocenění

Vína z produkce Cantina San Donaci sbírají ocenění na evropských i zámořských soutěžích. Není se čemu divit. Jak říká vinařka Pavla, jejich červená vína pijí i lidé, kteří je jinak nevyhledávají. „Když si otevřete víno od nás, překvapí vás svou sytou barvou, úžasným buketem a lahodnou chutí. Vyzkoušejte, a uvidíte,“ usmála se na závěr Pavla.

02636-italie4.jpg

Itálie – tak trochu jiné pití

Zatímco u nás je běžné, že si víno vybíráme podle jídla, v Itálii je to naopak. Tam si naplánují pečlivě jídelníček a k němu spárují víno. „Vlastně se dá říct, že Italové pijí víno k jídlu. Jednu láhev otevřou k předkrmu, další k polévce, jinou si dopřejí k hlavnímu chodu a další k dezertu. Jen opravu výjimečně si Italové otvírají láhev s tím, že nic nebudou jíst,“ vysvětlovala Pavla. Líbí se jí, že v našich sýrárnách si lidé mohou k jejich vínu dát sýry, které se k nim skvěle hodí.

Nechte se tedy inspirovat:

  • Chardonnay - mladé a svěží víno. V chuti ucítíte zralou hrušku, žluté jablko i limetu. Buket je velice příjemný, s ovocnými a květinovými podtóny. K Chardonnay vám doporučujeme náš sýr Goische Picante
  • Salice Salentino – rosato - lehké a ovocité růžové víno vás nejprve překvapí nádherným buketem. Zřetelně ucítíte granátové jablko. Vůně je provázaná s neméně lahodnou chutí. Jde o svěží, ovocité víno, které si Italové rádi dopřávají co-by aperitiv. Je ideálním společníkem pro jarní i letní večery. Jde o cuvée, složené ze dvou odrůd – Negroamaro a Malvazia Nera. K Salice Salentino vám doporučujeme Belsagio Mezzano.
  • Brindisi – Negroamaro D.O.P. - toto víno je barikované, zrálo jeden rok ve speciálních francouzských dubových sudech. Buket již není až tak moc ovocitý, v chuti však cítíte višně v čokoládě. Jde o kupáž dvou odrůd – Negroamaro a Malvasia Nera. K Brindisi negromaro vám doporučujeme vyzrálý Cheddar. Vyzkoušet můžete i Kaltbach nebo Oude Meie.
  • Primitivo Salento - přivoňte si k tomuto víno a ucítíte vyzrálé ovoce, jako jsou švestky a višně. V chuti vás krom ovoce překvapí černý pepř. Jedná se o mimořádně nebezpečné víno, pije se totiž úplně samo. Je přímo ideální k sýrovým ochutnávkám. A jen pro pořádek, název Primitivo nepochází ze slova primitivní, jak by se někomu mohlo zdát. Jmenuje se tak podle toho, že se hrozny této odrůdy sklízí jako první. K vínu Primitivo vám doporučujeme kozí mladý sýr.
  • Salice Salentino Riserva - říká se mu meditační víno. To proto, že stačí mít pouze láhev, skleničku a pak už nic. Jen klid a mír, abyste si mohli tento tekutý klenot náležitě vychutnat. Italové o něm říkají, že toto víno je taková osobnost, že ho nemusíme už ničím jiným rušit. Je temně rudé, buket má bylinkový, ucítíte rozmarýn, pepř a vanilku. V chuti jsou patrné višně v čokoládě. Jde o kupáž dvou odrůd – 90% Negroamaro a 10% Malvasia. Víno je barikované dva roky ve speciálních francouzských dubových sudech. K tomuto vínu vám doporučujeme starší sýry, například Landanu 1000 dnů.
  • Pietra Caya - jedná se o odrůdové víno – Malvasia. Má takovou zvláštnost, chutná totiž mužům i ženám. Toto víno totiž lahodí ve všech směrech. Má ovocitý nádech, je lehce nasládlé, s květinovým buketem. K tomuto vínu vám budou chutnat mladé čerstvé sýry, například s brusinkou.
  • Posta Vecchia - máte před sebou víno, které rozhodně nenudí. Je hravé a jako dělané pro romantické večery při svíčkách. V chuti ucítíte černý pepř a vanilku se skořicí. Zrálo šest měsíců ve speciálních francouzských dubových sudech. Následně ještě dozrává v lahvích. Víno vzniklo kupáží tří odrůd – Negromaro, Cabernet a Sirah. K tomuto vínu vám doporučujeme  Prima Donnu extra uleželou.
  • Contrada del Falco - jde o poměrně mladé cuvée (poprvé spatřilo světlo světa před pěti lety) složené ze tří tradičních italských odrůd – Negroamaro, Malvasia Nera a Primitivo. Je po něm každoročně větší a větší poptávka. Vinohradníci jej ani nestačí vyrábět. Jde totiž o naprosto výjimečné víno. V chuti ucítíte kakaové boby, hodně vyzrálé kompotované ovoce, vanilku i černý pepř. Jestřáb na etiketě není náhodou, jedná se totiž o typického dravce, který často létá nad hlavami sklízečů hroznového vína. K Contrada del Falco vám doporučujeme starý kozí sýr.

02636-italska_vina.jpg

Zdroj text a foto: Boutique Gurmán, vemena.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz