18. 4. 2016 – PRAHA - Kuřecí nebo vepřový steak, guláš nebo bramborové knedlíky se zelím. Do první trojky nejčastěji nabízených obědů v restauracích se ale v Brně probojoval i zeleninový salát nebo losos. To v pražských jídelníčcích najdeme spíše českou klasiku.
Vyplývá to z průzkumu společnosti MenuCesko.cz, který v uplynulých měsících zmapoval nejčastěji nabízená jídla v pražských a brněnských restauracích.
Z ankety, které se zúčastnilo více než 690 restaurací v Praze a Brně, vyplývá, že na čelním místě žebříčku se v obou městech umístil steak, liší se však v druhu masa. V pražských restauracích se nejčastěji setkáme s kuřecím, v těch brněnských častěji s vepřovým. Na dalších příčkách se ale nabídky restauratérů rozcházejí. Zatímco v Praze tak často najdete hned za masem bramborové knedlíky se zelím nebo guláš, v Brně vsázejí na zdravější nabídku a na jídelníčcích se proto objevuje zeleninový salát nebo losos. A rozdíly jsou vidět i na nabídce příloh. I přesto, že nejčastějším doplňkem hlavního jídla jsou v obou městech brambory, v Brně je u restauratérů oblíbená také rýže, kdežto Pražáci dostanou častěji knedlíky. U polévek stále vede česká klasika, hovězí vývar, následovaný v Praze kulajdou a v Brně rajčatovou polévkou. „Je zajímavé, jak se za posledních několik let proměnily obědové menu v brněnských restauracích,“ říká Michael Popov, výkonný ředitel portálu MenuCesko.cz. „Dříve byla nabídka v obou městech prakticky shodná, zaměřená na tradiční česká jídla. Současný příklon ke zdravému životnímu stylu se však dříve projevil v Brně, a proto zde na tento trend řada restauratérů zareagovala úpravou svých jídelníčků, kde se stále více objevují saláty a jiná „lehčí“ jídla.“
Průzkum také ukázal, že se restauratéři ani v jednom městě nepouštějí v rámci obědové nabídky do velkých experimentů. Najdou se však restaurace, kde je možné si i k obědu pochutnat na krevetách, chobotnicích nebo ústřicích. „Dle mého názoru se spousta lidí drží hodně při zemi, co se poledních menu týče. V naší restauraci dáváme prostor hostům, kteří mají chuť na něco neobvyklého, rádi v rámci naší nabídky experimentujeme,“ říká Kanitta Ledinská, PR manažerka pražské restaurace Hostaria. A ani nejčastěji nabízené dezerty nejsou příliš tradiční – české – zde se naopak projevila dlouholetá obliba italské gastronomie. Díky tomu si v Praze nejčastěji po obědě hosté pochutnají na tiramisu, v Brně pak preferují smetanovou panna cottu.
O MenuČesko.cz:
Internetový portál obsahující ucelený přehled denních menu šesti největších českých měst, přičemž každé z nich má vlastní web: MenuPraha.cz, MenuLiberec.cz, MenuPlzen.cz, MenuBrno.cz, MenuOstrava.cz, MenuOlomouc.cz. Nabízí, kromě rozsáhlých služeb pro zákazníky, také řadu funkcí pro restauratéry a pracovníky v gastronomii.
Zdroj text: Veronika Boráková
Zdroj foto: pixabay.com
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.