Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Horské sýry jen ze Švýcarska? Omyl, vyzkoušejte české průkopníky z Taurusu

Horské sýry jen ze Švýcarska? Omyl, vyzkoušejte české průkopníky z Taurusu

19. 4. 2016 – SVĚT - Máte rádi horské sýry ze Švýcarska či Francie? Chutná vám jejich smetanová, ale zároveň i lehce pikantní chuť? Tak to pro vás máme dobrou zprávu. Od března si můžete pochutnat i na prvních sýrech tohoto typu, které ovšem pochází z českých luhů a hájů.

Ten koláč sýru je tak velký, že ho jedna sýrařka neunese. Má přes 30 kilo. Pak ale vezme do ruky nůž, zlehka jej nařízne, chopí se speciální struny a říííííz. Za chvíli je vejpůl. Místností se rozvine krásná vůně. Pak škrabkou odloupne malý vzorek, ochutná a řekne: „Jo, tak ten se fakt povedl.“ Od sýrařky, která je zvyklá krájet ty nejlepší alpské horské sýry, je to pochvala více než fundovaná. A zasloužená, jak posléze potvrdí i zákazníci sýrárny. A co to tedy rozkrájela za sýr? Jmenuje se Horský a vyrábí ho sýrárna Taurus z Protivanova na Prostějovsku. „Minulý rok v létě jsme dostavěli novou sýrárnu. Od září v ní zrají naše sýry. Konkrétně jde o Horský sýr a o Salašnický sýr,“ řekl majitel sýrárny Jiří Hanák. Až do konce února sýry zrály, začátkem března mají svou premiéru a poprvé se dostávají ke svým zákazníkům.
Horský i Salašnický sýr připomínají švýcarský Appenzeller nebo LeGruyére. Všechny tyto sýry se vyrábí z kvalitního plnotučného mléka. A těch podobností je více. Lidé se o své krávy velice dobře starají a ony se jim odvděčují kvalitním a lahodným mlékem. Čeští i švýcarští sýraři jej pak s láskou a profesionalitou zpracovávají. V čistém a moderním prostředí vlastníma rukama i za pomocí nejmodernější techniky vyrábí sýry, které pak zrají ve speciálních halách. Tam se otírají speciální sedlinou a pravidelně se otáčí. A když jsou už koláče v dobré kondici, přesouvají se do obchodů a sýráren.

02639-horsky2.jpg

Je libo Horský nebo Salašnický?

Jak už bylo řečeno, sýrárna Taurus vyrábí dva druhy sýrů – Horský a Salašnický. Čím se od sebe liší? „Horský vyrábíme s pomocí speciálních mlékárenských kultur a při vyšších teplotách. Zraje déle, a to minimálně 9 měsíců. Čím je starší, tím je chuťově výraznější, aromatický. Má plnou smetanovou chuť a bochník váží přes 30 kg. Salašnický je vyráběn rovněž z plnotučného mléka, ovšem s přídavkem mlékárenských kultur jiného typu a doba zrání činí minimálně tři měsíce. Je pikantnější a bochník váží přibližně 7 kg. Oba sýry se hodí k plnějšímu bílému vínu. Jak už sýraři z Protivanova vyzkoušeli, jsou vynikající pro přípravu Fondue. Určitě budou chutnat s čerstvou bagetou a máslem, přidat je můžete do sýrových omáček i na zapékané pokrmy. „Rozhodně je ale nechte před konzumací nejméně půl hodiny v pokojové teplotě. Jen tak se rozvine jejich vůně i chuť,“ doporučují sýraři z Protivanova.

Sýry Horský a Salašnický seženete nově v obchůdcích Boutique Gurmán.

Zdroj text a foto: Boutique Gurmán, vemena.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz