19. 4. 2016 – LITOMYŠL - Popáté se sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin na litomyšlském Smetanově náměstí, aby vzdali hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně.
Tato národní buditelka, básnířka, spisovatelka a autorka slavné Domácí kuchařky v Litomyšli pobývala posledních jedenáct let svého života a je na zdejším hřbitově pochována. Městské gastroslavnosti k poctě největší z litomyšlských žen jsou inspirovány zejména jejím stále moderním přístupem, když hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu, experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou.
Hromový kořen, špargl, dnes nejčastěji chřest si naši předkové vychutnávali už před naším letopočtem, zároveň jej užívali i jako lék. Ve středověku byl pěstován především ve francouzských klášterech, oblíbil si jej král Ludvík XIV. a „points d’amour“ aneb „špičky lásky“, nazývané tak pro jejich falický tvar a údajné afrodiziakální účinky, nesměly chybět na žádné královské hostině. Později se chřest rozšířil do celého světa a velmi se mu dařilo i na našem území. Dobře jej znala a běžně připravovala také Magdalena Dobromila Rettigová. Pro socialistickou zemědělskou velkovýrobu ve dvacátém století však jeho pracné pěstování nebylo dostatečně efektivní, navíc měl ideologický přídech potraviny pro buržoazii a tak chřest u nás prakticky vymizel. Česká kuchyně se k této lahůdce vrací teprve nyní a litomyšlské gastroslavnosti, pořádané v období jeho vrcholící sezóny, chtějí ukázat rozmanitost použití, chutí, tradičních i nových receptů a představit české pěstitele.
Gurmánská pouť
Putování po restauracích, vařících menu kvalitní české gastronomie inspirované M. D. Rettigovou a tématem ročníku. Nejaktivnější poutník získá vstupenky na Čechomor.
Rettigová znovu ve škole
Školní jídelny vaří vždy jeden chod tradiční české kuchyně, strávníci za jeho konzumaci sbírají soutěžní body a vítěz získá poukaz na výlet do ZOO ve Dvoře Králové s ubytováním pro celou rodinu
od 17:00
10:00 – 17:00
Soutěž ve vaření kotlíkového guláše
„O kotlík starosty Litomyšle“ (Toulovcovo náměstí)
10:00 – 17:00
Zdobení (vy)pečených „Magdalenek”
Zdobení figurek z lineckého těsta a dřevěných vařeček v Evropském školicím centru
(zámecké infocentrum)
10:30 – 11:00 Městský hřbitov
Hold Magdaleně Dobromile Rettigové
poklona kuchařů u hrobu M. D. Rettigové
vystoupení Sboru paní a dívek
průvod na Smetanovo náměstí
11:00 – 18:00 Gastrofestival na Smetanově náměstí
Program na pódiu – moderuje Ivan Vodochodský
Dětský program:
zdobení Pardubických perníků, vede Jarmila Janurová – JaJa
školička vaření, veselé sendviče, sladké modelování, skládání ubrousků a další
19:00 – 21:00 Smetanovo náměstí
Valašský hodokvas
Posezení u trnkovice, frgálů, kyselice, halušků a dalších valašských specialit s valašskými písničkami - Soubor valašských písní a tanců RADHOŠŤ z Rožnova pod Radhoštěm
Doprovodný program:
10:00 – 17:00 Toulovcovo náměstí
Soutěž ve vaření kotlíkového guláše „O kotlík starosty Litomyšle“
10:00 – 17:00 Evropské školicí centrum (zámecké infocentrum)
Zdobení (vy)pečených ”Magdalenek” a vařeček
11:00 – 15:00 Sousedská husička na Smetanově náměstí
11:00 – 15:00 (výdej porcí 12:00 – 13:30)
Přátelské posezení se společně servírovaný obědem pod širým nebem, pečené husí stehno s variací zelí a knedlíků, hraje poberounská hudební skupina TŘEHUSK, zpívá Sbor paní a dívek. Poukaz je třeba zakoupit do 17. května v litomyšlském infocentru nebo na stránkách www.gastroslavnosti.cz.
Soutěž o nejlepší domácí bábovku
11:00 – 12:00 příjem soutěžních bábovek
13:30 – 14:00 vyhodnocení
13:00 – 16:00 Zdobení (vy)pečených „Magdalenek” a vařeček (zámecké infocentrum)
Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí budou od 16. do 20. května vařit jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové a tématem ročníku. Návštěvníci obdrží za jejich konzumaci razítko restaurace do „Karty účastníka Gurmánské pouti“. Kartu s razítky a adresou účastník odevzdá v sobotu 21. května ve stánku pořadatele na Smetanově náměstí. Každý, kdo získá alespoň 4 různá razítka, obdrží hodnotnou cenu, vylosovaný vítěz pak 2 vstupenky na koncert skupiny Čechomor, konaný v rámci festivalu Smetanova Litomyšl 28. června.
S jídly moderní české kuchyně, připravenými podle motta a tématu gastroslavností, se budou setkávat také žáci a studenti ve školních jídelnách Scolarest. Od pondělí 16. do pátku 20. května bude vždy jeden chod označený logem slavností a strávníci za jeho konzumaci obdrží razítko na soutěžní hrací kartu. Kartu s razítky soutěžící odevzdá v sobotu 21. května ve stánku pořadatele akce na Smetanově náměstí. Vítěz získá poukaz na výlet do ZOO ve Dvoře Králové s ubytováním pro celou rodinu.
Jste si jisti, že Vaše svíčková je nejlepší na světě? Věříte, že takovou, jakou vaří Vaše maminka neumí v žádné restauraci? Zkuste si to! Přihlaste se a přineste uvařenou svíčkovou omáčku bez masa a knedlíků v sobotu 21. května na litomyšlské náměstí. Každý účastník soutěže získá celoroční předplatné novin, vyhlášen bude vítěz podle hodnocení odborné poroty a vítěz podle hlasování návštěvníků. Stanete-li se vítězem, získáte poukaz na kurz vaření v profesionálním kuchařském studiu a navíc diplom, který Váš názor definitivně potvrdí.
Vaření kotlíkového guláše na otevřeném ohni je zvláštní obor gastronomie, spojující kuchařské umění s pohodou, dobrou náladou a recesí. Do soutěže se hlásí vždy parta přátel, jejichž záměr není jen uvařit vynikající jídlo, ale užít si při vaření spoustu legrace a pobavit publikum. Proto hraje důležitou roli také výzdoba stánku, oblečení kuchařů, někdy je součástí vaření i kulturní program. Kotlík od starosty Litomyšle získá nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem.
Hospodyňky mohou v neděli 22. května přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do stánku Sboru paní a dívek na Smetanově náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Vyhlášena bude nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka. Odměnu získají všichni účastníci, vítězové kategorií roční předplatné časopisu Gurmet a vítězná bábovka navíc kopu vajec.
Zdroj text a foto: Ivana Voříšková
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.