Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli

Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli

19. 4. 2016 – LITOMYŠL - Popáté se sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití s kuchaři, odborníky na moderní gastronomii a výrobci kvalitních potravin na litomyšlském Smetanově náměstí, aby vzdali hold Magdaleně Dobromile Rettigové, průkopnici české kuchyně.

Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Tato národní buditelka, básnířka, spisovatelka a autorka slavné Domácí kuchařky v Litomyšli pobývala posledních jedenáct let svého života a je na zdejším hřbitově pochována. Městské gastroslavnosti k poctě největší z litomyšlských žen jsou inspirovány zejména jejím stále moderním přístupem, když hospodyňky učila, aby ve vaření nepodléhaly stereotypu, experimentovaly, radovaly se z pečlivého servírování a vaření se stalo jejich zálibou.

02640-litomysl_rettigova_gastroslavnosti4.jpg

Téma 5. ročníku: „Hromový kořen, jinak řečený špargl“

Hromový kořen, špargl, dnes nejčastěji chřest si naši předkové vychutnávali už před naším letopočtem, zároveň jej užívali i jako lék. Ve středověku byl pěstován především ve francouzských klášterech, oblíbil si jej král Ludvík XIV. a „points d’amour“ aneb „špičky lásky“, nazývané tak pro jejich falický tvar a údajné afrodiziakální účinky, nesměly chybět na žádné královské hostině. Později se chřest rozšířil do celého světa a velmi se mu dařilo i na našem území. Dobře jej znala a běžně připravovala také Magdalena Dobromila Rettigová. Pro socialistickou zemědělskou velkovýrobu ve dvacátém století však jeho pracné pěstování nebylo dostatečně efektivní, navíc měl ideologický přídech potraviny pro buržoazii a tak chřest u nás prakticky vymizel. Česká kuchyně se k této lahůdce vrací teprve nyní a litomyšlské gastroslavnosti, pořádané v období jeho vrcholící sezóny, chtějí ukázat rozmanitost použití, chutí, tradičních i nových receptů a představit české pěstitele.

02640-litomysl_rettigova_gastroslavnosti5.jpg

Program

  • pondělí 16. 5. až pátek 20. 5.

Gurmánská pouť

Putování po restauracích, vařících menu kvalitní české gastronomie inspirované M. D. Rettigovou a tématem ročníku. Nejaktivnější poutník získá vstupenky na Čechomor.

Rettigová znovu ve škole

Školní jídelny vaří vždy jeden chod tradiční české kuchyně, strávníci za jeho konzumaci sbírají soutěžní body a vítěz získá poukaz na výlet do ZOO ve Dvoře Králové s ubytováním pro celou rodinu

  • středa 18. 5.   Šparglvečeře Na Sklípku

od 17:00

  • sobota 21. 5.

10:00 – 17:00

Soutěž ve vaření kotlíkového guláše

„O kotlík starosty Litomyšle“ (Toulovcovo náměstí)

10:00 – 17:00

Zdobení (vy)pečených „Magdalenek”

Zdobení figurek z lineckého těsta a dřevěných vařeček v Evropském školicím centru

(zámecké infocentrum)

10:30 – 11:00 Městský hřbitov

Hold Magdaleně Dobromile Rettigové

poklona kuchařů u hrobu M. D. Rettigové

vystoupení Sboru paní a dívek

průvod na Smetanovo náměstí

11:00 – 18:00  Gastrofestival na Smetanově náměstí

  • prezentace společnosti Český chřest
  • SVÍČKOVÁ OPEN – soutěž o nejlepší svíčkovou, otevřená pro profesionály i amatéry
  • kuchařská soutěž dvoučlenných týmů odborných škol
  • ochutnávání pokrmů restaurací
  • ochutnávání pokrmů a prodej výrobků odborných škol z Čech, Francie, Polska a Itálie
  • prezentace partnerských měst - Salaš U Franka Levoča, Nippon Gourmet Team Japonsko, holandské wafle z Rodenu
  • prodej místních produktů a regionálních potravin

Program na pódiu – moderuje Ivan Vodochodský

  • kuchařské prezentace, zábavné soutěže, zajímaví hosté
  • ukázky zpracování a vaření chřestu
  • kuchařské vystoupení Pavla Buchwaldka, šéfkuchaře restaurace Zlatá Praha a jeho zástupce Tomáše Vaníčka
  • vaření z piva Pernštejn

Dětský program:

zdobení Pardubických perníků, vede Jarmila Janurová – JaJa

školička vaření, veselé sendviče, sladké modelování, skládání ubrousků a další

19:00 – 21:00  Smetanovo náměstí

Valašský hodokvas
Posezení u trnkovice, frgálů, kyselice, halušků a dalších valašských specialit s valašskými písničkami - Soubor valašských písní a tanců RADHOŠŤ z Rožnova pod Radhoštěm

Doprovodný program:

10:00 – 17:00 Toulovcovo náměstí

Soutěž ve vaření kotlíkového guláše „O kotlík starosty Litomyšle“

10:00 – 17:00  Evropské školicí centrum (zámecké infocentrum)

Zdobení (vy)pečených ”Magdalenek” a  vařeček

  • Neděle 22. 5.

11:00 – 15:00  Sousedská husička na Smetanově náměstí

11:00 – 15:00 (výdej porcí 12:00 – 13:30)

Přátelské posezení se společně servírovaný obědem pod širým nebem, pečené husí stehno s variací zelí a knedlíků, hraje poberounská hudební skupina TŘEHUSK, zpívá Sbor paní a dívek. Poukaz je třeba zakoupit do 17. května v litomyšlském infocentru nebo na stránkách www.gastroslavnosti.cz.

Soutěž o nejlepší domácí bábovku

11:00 – 12:00  příjem soutěžních bábovek

13:30 – 14:00  vyhodnocení

13:00 – 16:00  Zdobení (vy)pečených „Magdalenek” a  vařeček (zámecké infocentrum)

Ochutnávání kulinářského umění restaurací – Gurmánská pouť

Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí budou od 16. do 20. května vařit jídla inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové a tématem ročníku. Návštěvníci obdrží za jejich konzumaci razítko restaurace do „Karty účastníka Gurmánské pouti“. Kartu s razítky a adresou účastník odevzdá v sobotu 21. května ve stánku pořadatele na Smetanově náměstí. Každý, kdo získá alespoň 4 různá razítka, obdrží hodnotnou cenu, vylosovaný vítěz pak 2 vstupenky na koncert skupiny Čechomor, konaný v rámci festivalu Smetanova Litomyšl 28. června.

Rettigová znovu ve škole

S jídly moderní české kuchyně, připravenými podle motta a tématu gastroslavností, se budou setkávat také žáci a studenti ve školních jídelnách Scolarest. Od pondělí 16. do pátku 20. května bude vždy jeden chod označený logem slavností a strávníci za jeho konzumaci obdrží razítko na soutěžní hrací kartu. Kartu s razítky soutěžící odevzdá v sobotu 21. května ve stánku pořadatele akce na Smetanově náměstí. Vítěz získá poukaz na výlet do ZOO ve Dvoře Králové s ubytováním pro celou rodinu.

02640-litomysl_rettigova_gastroslavnosti2.jpg

Soutěž o nejlepší svíčkovou omáčku „SVÍČKOVÁ OPEN“
(dle propozic AKC ČR Východní Čechy - Chuť Česka)

Jste si jisti, že Vaše svíčková je nejlepší na světě? Věříte, že takovou, jakou vaří Vaše maminka neumí v žádné restauraci? Zkuste si to! Přihlaste se a přineste uvařenou svíčkovou omáčku bez masa a knedlíků v sobotu 21. května na litomyšlské náměstí. Každý účastník soutěže získá celoroční předplatné novin, vyhlášen bude vítěz podle hodnocení odborné poroty a vítěz podle hlasování návštěvníků. Stanete-li se vítězem, získáte poukaz na kurz vaření v profesionálním kuchařském studiu a navíc diplom, který Váš názor definitivně potvrdí.

Soutěž ve vaření kotlíkového guláše „O kotlík starosty Litomyšle“

Vaření kotlíkového guláše na otevřeném ohni je zvláštní obor gastronomie, spojující kuchařské umění s pohodou, dobrou náladou a recesí. Do soutěže se hlásí vždy parta přátel, jejichž záměr není jen uvařit vynikající jídlo, ale užít si při vaření spoustu legrace a pobavit publikum. Proto hraje důležitou roli také výzdoba stánku, oblečení kuchařů, někdy je součástí vaření i kulturní program. Kotlík od starosty Litomyšle získá nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem.

Soutěž o nejlepší bábovku

Hospodyňky mohou v neděli 22. května přinést upečenou soutěžní bábovku spolu s receptem do stánku Sboru paní a dívek na Smetanově náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Vyhlášena bude nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka. Odměnu získají všichni účastníci, vítězové kategorií roční předplatné časopisu Gurmet a vítězná bábovka navíc kopu vajec.

02640-litomysl_rettigova_gastroslavnosti3.jpg

Zdroj text a foto: Ivana Voříšková

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz