Štamgast & Gurmán

Před téměř 20 lety uprchl s rodinou z Afghánistánu, teď v Praze založil vlastní restauraci

Před téměř 20 lety uprchl s rodinou z Afghánistánu, teď v Praze založil vlastní restauraci

20. 4. 2016 – PRAHA - Bylo mu 40 let, když se profesor germánských studií z kábulské univerzity Najib Rakin rozhodl, že pro jeho děti není v zemi bezpečno. Afghánistán zmítaný občanskou válkou neskýtal na konci devadesátých let pro tehdy pětičlennou rodinu žádnou budoucnost.

Po téměř 20 letech v České republice teď v Praze založili Najib Rakin s manželkou Hamedou vlastní rodinnou restauraci Behsud, která nabízí tradiční afghánskou kuchyni. Nový život v Česku, ani cesta k vlastnímu gastronomickému podniku nebyly snadné. „Museli jsme zapomenout, že jsme měli nějaký vlastní život nebo kariéru v Afghánistánu a začít úplně od nuly,“ říká Najib a vysvětluje, proč se tu s manželkou nemohli ani přes vytoužené povolení k azylu věnovat svým původním profesím: „Tehdejší kábulská garnitura agresivně potírala příslušníky tamní inteligence. V zájmu bezpečnosti se tak doklady o vzdělání aktivně ničily,“ vypráví. Absence důkazů o vzdělání, jazykové znevýhodnění a nutnost uživit rodinu, která se v uprchlickém táboře rozrostla o nového člena, zavedly nakonec rodinu Rakinů ke gastronomii.

02641-Behsud_Najib_Rakin.jpg

Nová restaurace Behsud má být místem, kde mohou obyvatelé Prahy ochutnat opravdový Afghánistán. „Českou kulturu jsme beze zbytku přijali, ale chtěli bychom jí představit také něco z našeho světa,“ podotýká Najib Rakin s tím, že jídlo je k tomu ideálním prostředkem. Afghánci jsou totiž velice pohostinní a zároveň velmi dbají na kvalitu stravování. Najib Rakin pochází ze zámožné afghánské rodiny, jejíž dvorní kuchař stál u zrodu jeho zájmu o vaření. Postávání v kuchyni, ale také recepty manželky Hamedy zúročil Najib během pobytu v České republice nejprve jako šéfkuchař jiné zavedené afghánské restaurace a nakonec jako majitel vlastního podniku.

Afghánská kuchyně je kořeněná

Menu restaurace Behsud tvoří národní afghánské pokrmy, ale také jídla, která jsou oblíbená celou šestičlennou rodinou. Základem afghánské kuchyně je jehněčí maso, rýže basmati, zelenina a domácí pečivo. Z koření se nejvíce používají zázvor, kurkuma, sladká červená paprika, černý sezam, římský kmín a kořenící směs garam masala, kterou paní Hameda Rakin pro restauraci vlastnoručně mele a míchá. Za národní afghánské jídlo je považováno Kabuli Palaw, tedy pomalu vařené jehněčí a basmati rýže připravená v páře s rozinkami a mrkví.  Behsud je část Afghanistánu, odkud rodina Rakin pochází, a slovo v překladu z perštiny znamená úrodné pole.

02641-Hameda_a_Najib_Rakin.jpg

Zdroj text a foto: Eva Samšuková

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz