Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Jsou elixírem zdraví, jsou prostě křepelčí!

Jsou elixírem zdraví, jsou prostě křepelčí!

20. 4. 2016 – ZLÍN - Maličké, zdravé, dobré. Dokážete s nimi vykouzlit nádherné, stylové občerstvení. Děti z nich budou bláznit a z volských ok se stanou volská očička. O čem je řeč? Přece o křepelčích vajíčkách.

Čerstvá nebo nakládaná, křepelčí vajíčka jsou prostě zdravá, neodolatelná a jsou letošním jarním hitem. Důvodů je hodně. Přesto, že jsou asi 5 x menší než slepičí vejce, obsahují 2,5 násobně víc vitamínu A, 2,8 násobně více vitamínu B1 a 2,2 násobně více vitamínu B2. Pomáhají proti alergiím, problémům s krevním oběhem a dalším civilizačním chorobám. A máme tady další srovnání. Oproti slepičím konkurentkám obsahují 5x více fosforu, draslíku a železa. Fosfor přispívá k duševnímu vývoji, proto už dlouhou dobu v Japonsku dostává každý žák povinně k obědu dvě křepelčí vejce. Vzhledem k vysokému obsahu lecitinu konzumace syrových vajec snižuje hladinu cholesterolu. Kromě toho bylo zjištěno, že fosfor v křepelčím vejci velmi povzbuzuje potenci. Aby toho nebylo málo, křepelčí vejce má antibakteriální a imunomodulační vlastnosti, takže pokud trpíte častým nachlazením, mělo by se stát vaším pravidlem, každé ráno ke snídani křepelčí vejce. Jejich používání se doporučuje lidem, kteří trpí anemií, silnými bolestmi hlavy, astmatem, zánětem žaludeční sliznice. Dále pravidelná spotřeba normalizuje krevní tlak a zlepšuje trávení. Křepelčí vejce jsou hlavně doporučovány dětem, lidem s oslabenou imunitou a těhotným ženám. A dobrá zpráva nakonec - křepelčí vajíčka jsou dietní a jsou přirozeným zdrojem Omega – 3 a Omega – 6 mastných kyselin, které příznivě ovlivňují kardiovaskulární systém.

02643-krepelky1.jpg

A proč o křepelčích vajíčkách píšeme? V našich sýrárnách najdete již brzy výrobky firmy MV Křepelky. „Ke křepelkám jsem se dostal už po sametové revoluci. Pobýval jsem často ve Francii a díky tomu jsem jako první u nás začal vyrábět nakládaná křepelčí vajíčka. Jsou zpracována velice šetrně, bez jakékoliv chemie, takže si uchovávají veškeré vitamíny i stopové prvky,“ říká zakladatel firmy Viktor Hud. Sám v současné době experimentuje a vymýšlí další a další příchutě, které dodají vajíčkám výjimečnou chuť. Na světě jsou tak již nakládaná vejce s lanýži, s medvědím česnekem, s chilli, bazalkou či třeba BIO citronem.

02643-krepelky2.jpg

A perlička na závěr? Věděli jste, že sám ruský prezident Putin každé ráno snídá křepelčí vajíčka, aby si udržel pevné zdraví? A že si na křepelčích vajíčkách pochutnávají i kosmonauti? Vyzkoušejte je tedy i vy. Čerstvá i nakládaná, hodí se do salátů, k pečivu nebo jen tak, samotná.

Zdroj text a foto: Boutique Gurmán, vemena.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz