21. 4. 2016 – BRNO /ROZHOVOR/ - Asociace hotelů a restaurací České republiky loni v listopadu na své 10. konferenci v Ostravě ocenila odborníky, kteří svými úspěchy a špičkovou úrovní služeb přispívají k dobrému jménu hotelnictví a gastronomie. Cenu AHR ČR v kategorii Restauratér roku (hotelové restaurace) převzal JUDr. ZDENĚK SEDMERA, gastronomický ředitel Best Western Premier Hotel International Brno.
Tak předtím hlavně vybrat si povolání, které mne baví a kde se nenudím.
Vedle spousty práce je to tým spolupracovníků a kvalita služeb. Hotel International měl od svého otevření v roce 1962 vždy v Brně „výsostné postavení“, protože byl nový, moderní, stylový a měl nejširší a nejlepší služby. Proto sem jezdili VIP hosté z celého světa – viz naše kniha hostů, a ti vyžadovali nejlepší servis, služby a kuchyni a tedy i nejlepší pracovníky v oboru. To byl základ, na který jsme navázali a snažíme se o to i nyní, kdy vzrostla konkurence. V surovinách si můžeme skoro nekonečně vymýšlet, architekti a projektanti jsou limitování pouze penězi a osvíceností investora. Myslím si, že nám se to vše daří skloubit do funkční podoby. Ale přesto stále tvrdím, že nejdůležitější jsou spolupracovníci kolem nás, kteří s námi posunují naše úkoly, cíle a realizují záměry. Sám pracuji v hotelu 25 let a některé vedoucí pracovníky pamatuji jako žáky např. stávající šéfkuchař pan Miroslav Husák, dlouholetý člen národního týmu, pan Valeš – vedoucí restaurace Lucullus, banketů a cateringu – tedy skoro všeho, stabilizovaný tým mých asistentů, s obchodním ředitelem panem Řičánkem jsem seděl v jedné lavici… A hlavně je to každodenní odpovědná práce s lidmi.
V hotelu International se jedná o komplex restaurací, banketů, cateringu a služeb, takže máme opravdu široký záběr. Ale když to zjednoduším, tak základem jsou ty nejlepší suroviny, sezonnost, zahraniční zkušenosti a kreativita šéfkuchaře pana Miroslava Husáka se svým týmem a kvalita práce.
V hotelnictví pracuji de facto celý život, kdy moje první kroky v této branži určil táta, abych se vyučil číšníkem. A tak se taky stalo - v Interhotelu Brno v letech 1973 až 1976. Po odborné škole jsem chtěl pokračovat na Střední hotelové škole v Mariánských lázních, zkoušky jsem udělal, oslavil a pro velký počet uchazečů jsem nebyl přijat. A tak přišla na řadu hotelovka v Brně v Pionýrské ulici a od Interhotelu Brno jsem bral stipendium. No studium se mi zalíbilo a tak jsem po maturitě udělal zkoušky na brněnskou právnickou fakultu UJEP. To bylo v roce 1980. Po skončení vysoké školy v roce 1984 jsem se vrátil k oboru a do Interhotelu.
Samozřejmě využíváme, jsme členy AHR od samého počátku – pamatuji ještě dobu, kdy se všichni členové vešli do jednoho salonku. A dodal bych, že tréninku a opakování není nikdy dost.
Tyto pravidelné gastronomické akce připravujeme především v naší hotelové restauraci Plzeňka, kde jak již napovídá název, servírujeme především moravskou a českou kuchyni s tradičními místními surovinami podle roční doby. Mezinárodní kuchyni a moderní úpravu prezentujeme a nabízíme v našem Wine-restaurantu na Siestě.
Pestrost nabídky od svíčkové jako od babičky - na tu právě chodí Brňané do Plzeňky, až po sashimi či US prime steaky na Wine-restaurant Siesta. Pro klienty je zajímavá standardní kvalita kuchyně a služeb.
Vybudovat a udržet si důvěru u zákazníka je trvalý proces a já si myslím, že hotel ji buduje a udržuje úspěšně od roku 1962. Nezbývá nic jiného, než dál s radostí sloužit a klienty si hýčkat.
Lidské zdroje je těžší získat a udržet, ale to je vývoj a na druhou stranu můžeme čerpat zkušenosti kdekoli na světě. Naštěstí máme stabilizovaný stav spolupracovníků, ale pokud musíme doplňovat, tak to jde poměrně ztuha – samozřejmě výběrovým řízením. Spolupracujeme s SOU Brno a hotelovými školami, ale ne všichni chtějí zůstat v gastronomii.
Využíváme, bez toho to již nejde, čekají nás modernizační změny.
Nabídkový lístek je vizitka. U nás je jeho příprava společná práce, která se vyvíjí a vybrušuje, ale samozřejmě nejvíc toho má na bedrech šéfkuchař pan Husák.
Jsme připraveni a vycházíme vstříc přáním všech hostů napříč kontinenty. Čínská klientela? Musíme s ní počítat a když pomineme vše okolo, tak se jedná o velmi početný národ a potenciál mají, jde jen o to, aby objevili českou zemi a přijeli nejen do Prahy, ale i na Moravu a do Brna. Většina asijských turistů se zdrží jednu noc a pokračují dál, nebo je pro ně Brno jen tranzitní město na oběd a maximálně krátkou návštěvu centra. Uvidíme.
Já to mám dost těžké, protože mám rád vše dobré od plíček na smetaně až po ústřice. Ale zrovna tak rád si dám i spaghetti Aglio-olio nebo telecí řízek.
Ke změnám v cílových destinací dovolených již dochází a určitě se budou ještě měnit i nadále. Moje první letošní zahraniční cesta bude v květnu do Itálie, do věčného města Říma. Už se tam moc těším.
Zdroj text: PHDr. Jaroslav Holoubek
Zdroj foto: Archiv BEST WESTERN PREMIER HOTEL INTERNATIONAL Brno
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.