Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Třetí ročník ankety Zlatý kuchař 2015

Třetí ročník ankety Zlatý kuchař 2015

22. 4. 2016 – PRAHA - Před dvěma lety se poprvé rozhodli v redakci časopisu Gastro&Hotel profi revue vyhlásit anketu o nejlepšího a nejkreativnějšího kuchaře roku. S tím nápadem přišel do redakce Vladimír Poštulka, inspirovaný anketou, kterou každoročně pořádá německý gastronomický časopis Der Feinschmecker.

I u nás se začaly tou dobou objevovat nejrůznější ankety a kuchařské soutěže, od kterých se ale anketa Zlatý kuchař zásadně liší. Především tím, že porota není laická, ale odborná. Manažerka ankety, Stáňa Krejčová každoročně oslovuje osobnosti, které mají největší přehled o současné situaci v české gastronomii - novináře píšící o gastronomii, foodblogery a food kritiky hodnotící restaurace. Z oslovené třicítky poslalo letos svá hodnocení 27 porotců.

Volí se v pěti kategoriích:

  • Zlatý kuchař: porotci měli sestavit žebříček deseti českých kuchařů, kteří v průběhu roku 2015 pracovali v restauracích na území Česka a prezentovali se nejzajímavěji, pokud jde o originalitu, invenci a kreativitu. Do konečného hodnocení byly počítány hlasy podle pořadí, v jakém byli kuchaři uvedeni: za první místo 10 bodů, za desáté místo jeden bod.
  • Zlatý zahraniční kuchař: hlasující měli jmenovat (bez pořadí) tři kuchaře cizince, kteří během roku 2015 pracovali v restauracích na našem území, a jejichž práce je nejvíce zaujala.
  • Objev roku: měl být jmenován jeden kuchař, který v průběhu roku 2015 pracoval v restauraci na území České republiky a jehož práce byla největším překvapením. Mělo by jít především o mladé kuchaře, jejichž talent je největším příslibem do budoucna.
  • Hvězda gastronomie: jedno jméno kuchaře, který za dlouhá léta své praxe prokázal, že je mistrem svého řemesla, nejvíce se zasloužil o prestiž české gastronomie a zaslouží si vstoupit do gastronomické Síně slávy.
  • Pro letošní rok jsme také přišli s novinkou, kterou je Hlas veřejnosti, kdy na našich webových stránkách www.gastroahotel.cz může každý milovník dobrého jídla dát hlas svému oblíbenému kuchaři, a to až do 30. 4. 2016.

Hlasování v anketě Zlatý kuchař 2015 je u konce (s výjimkou kategorie Hlas veřejnosti), hlasy jsou sečteny, vítězové jsou známi. Pořadí na jednotlivých místech je samozřejmě tajné až do vyhlášení výsledků na slavnostním večeru předávání cen 12. 5. 2016 v MAKRO Akademii.

Co řekl o anketě Zlatý kuchař 2015 její patron Vladimír Poštulka?

„Když se někdo blýskl řemeslem a vtipem, říkalo se o něm, že „je zlatej“. Vzali jsme si do názvu naší ankety ten vzácný kov také proto, že se leskne. A my bychom byli rádi, kdyby lesk slávy kuchařů působících v českých restauracích sálal víc a víc. Ještě před třiceti lety u nás skoro nikdo neznal jediného kuchaře jménem. Teď jsou to celebrity, jejichž popularitu lze srovnávat s umělci nebo sportovci. A právem. Naše anketa je výjimečná tím, že v ní hlasují pouze lidé, kteří vidí gastronomii zvenčí – a přitom jí dobře rozumějí. Zdálo se nám neobjektivní, pokud v anketách na toto téma hlasovali sami praktičtí gastronomové, tedy kuchaři, majitelé restaurací a gastronomičtí manažeři. My jsme k hlasování vyzvali novináře-specialisty a labužníky, kteří jsou známí svými četnými návštěvami v českých restauracích. Mám radost z toho, že se v naší anketě objevují nová jména talentovaných kuchařů a doufám, že těmto objevům pomůžeme k širšímu věhlasu.“ Sama anketa by samozřejmě nebyla úspěšné bez důležité podpory všech finančních i mediálních partnerů, kterými jsou – MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o., Elektrolux Professional Food Service – Gastro, Česká republika, Státní zemědělský intervenční fond, Pražské vodovody a kanalizace, a.s., Bohemia sekt, s.r.o., Aviko ČR, s.r.o., Espresso, s.r.o., Pivovar Ferdinand, s.r.o., Střední škola hotelnictví a gastronomie AČMSD PRAHA, s.r.o., Vinotéka Three Glasses, společnost Lozano-Červenka, Český rozhlas Regina, Český rozhlas Hradec Králové a La Cucina italiana, za což jim touto cestou velmi děkujeme.

Zdroj text a foto: www.gastrohotel.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz