Štamgast & Gurmán

Garden Food Festival chystá větší komfort pro návštěvníky

Garden Food Festival chystá větší komfort pro návštěvníky

6. 5. 2016 – OLOMOUC - Více pokladen a směnáren, větší plocha, více restaurací i míst pro odpočinek. Garden Food Festival chystá větší komfort pro návštěvníky.

Rozšířené výstavní plochy o několik tisíc plošných metrů, parkoviště P6 pro několik stovek vozů u Galerie Šantovka, více míst ve stanech i v otevřeném pavilonu G v případě nevlídného počasí, větší nabídka restaurací a rychlejší odbavení u pokladen i směnáren grešlí nabídnou návštěvníkům pořadatelé letošního druhého ročníku Garden Food Festivalu. Brány areálu se otevřou ve Smetanových sadech na olomouckém výstavišti Flora o víkendu 14. a 15. května, oba dny již v 10.00 hodin.

02674-mapa_garden_food_olomouc.jpg

„Po loňských zkušenostech, kdy v jeden okamžik přišlo k branám areálu více než tisíc lidí, jsme zvýšili počet pokladen a směnáren grešlí, zjednodušili odbavení u vchodů a rozšířili výstavní prostor i počet restaurací, kde mohou lidé degustovat jídlo a pití. Doufáme, že tak návštěvníkům dopřejeme větší pohodlí, odhadnout návštěvu předem je však nemožné,“ podotkl Dušan Neumann, jeden z organizátorů akce. Loni se na food festival vypravilo kolem 9000 lidí, děti pod 140 centimetrů, které neplatí vstupné, nikdo nepočítal.

Na festival se chystá jako host i vystupující také olomoucký primátor Antonín Staněk. „Když jsem před rokem očekával návštěvníky prvního ročníku Garden Food Festivalu, vyjádřil jsem přesvědčení, že si tato akce rychle získá srdce Olomoučanů i návštěvníků města. Stalo se; úvodní ročník, který u obdobných akcí bývá považován za směrodatný, sklidil v drtivé většině velmi pozitivní ohlasy“, říká primátor města Olomouce, významného partnera festivalu. „Velkým kladem této akce je příjemné prostředí Smetanových sadů, trvající nárok pořadatelů na vysokou úroveň jednotlivých gastronomických prezentací i respekt k našemu regionu a jeho kuchařským tradicím“, dodává Staněk, vítěz loňského kuchařského duelu. Primátor se i letos utká na pódiu se stejným soupeřem, hejtmanem Jiřím Rozbořilem.

02674-garden_food_festival_Robert_Mrocka.jpg

Příchozí letos ochutnají například francouzské palačinky, švýcarské sýry, španělskou paellu, italskou porchettu, maďarská husí játra, restovaného brouka, grilovaného mečouna, stařené hovězí, speciální vysokou pizzu, rumunské pastrami, kari z Nepálu, japonské sushi, antilopí guláš nebo domácí raw zákusek, ale také domácí šunku a klobásky, nakládané selátko či tvarůžkové speciality. Milovníci sladkých pochutin ocení luxusní ovocnou zmrzlinu a salát, pralinku, trubičku, creme catalan či babiččin koláček. Delikatesy vhodně doprovodí voda, ležák, ale, prosecco, víno z Moravy, Chile nebo Rumunska, ovocné šťávy, becherovka, whisky nebo koktejly.

Na Gastro Mach pódiu se opět představí špičkoví domácí i zahraniční kuchaři, odborníci a známé osobnosti. Sobota nabídne za asistence moderátora Petra Krále (Radiožurnál) například cooking show Haliny Pawlowské, skvělých šéfkuchařů Jana Punčocháře z pražského Grand Cru nebo Romana Loubala z brněnského Borgo Agnese. Své umění předvede Tomáš Levý (Lobster Bistro), chybět nebude Radim Svačina (U Přemka), Chilliman Tomáš Nový (pochutnejsi.cz) či ambasador Becherovky Jiří George Němec.

Nedělním programem provede návštěvníky herec a foodbloger Lukáš Hejlík. Cooking show na pódiu vyvrcholí příchodem Zdeňka Pohlreicha s Eliškou Bučkovou. Ještě předtím se na pódiu představí zástupce výrobců regionálních potravin a značek – zábřežská Levandulová kavárna. Diváci se mohou těšit na představení olomouckých mistrů kuchařů Přemka Forejta (Entreé restaurant), nebo Jaroslava Klára (Lobster restaurant), který si to po loňském vítězství chce znovu rozdat ve vaření na čas s předem neznámými surovinami s šéfem Pohlreichem.  Až z norského Stavangeru přiletí michelinský kuchař Anthony Orjollet, který bude prezentovat trendy severskou kuchyni.

02674-pohlreich_buckova_Robert_Mrocka.jpg

Pro návštěvníky uvaří jak tradiční, tak méně známé restaurace z Olomouckého kraje i z dalších koutů Česka, chybět nebudou i kuchyně zahraniční. Konečně se v Olomouci představí Jan Punčochář z pražského Grand Cru Restaurant & Bar, jehož festivalovému menu vévodí ústřice. Typické španělské pokrmy různých regionů představí projekt El Romero a španělský kuchař Enrique García Tejada. Novinka na olomoucké gastro mapě Lobster Bistro nabídne plejádu pochoutek od jehněčí klobásky, přes krk z černého prasete až po marinovaného sivena s grilovanou brioškou. Zámecká restaurace v Moszně v Opolském vojvodství pak specialitou šéfkuchaře zabrousí do historie. Návštěvníky pohostí pečenou srnčí kýtou s jalovcem, v omáčce s lesními hříbky, podávanou s dušenými bramborami a mátou, se salátem z řepy s česnekem a lesním kmínem. Svého druhu unikátem českých food festivalů bude opět menu univerzitní menzy, která sází na dýňovou polévku, jelení guláš nebo hovězí líčka. Organizátoři myslí také na vyznavače raw stravy, vegany a vegetariány. Ty jistě potěší originální menu až ze Srí Lanky.

Město Olomouc, které akci podporuje morálně i finančně, ve spolupráci se Střední Moravou - sdružením cestovního ruchu, propaguje a zajišťuje již druhým rokem pobytové balíčky právě pro zájemce o Garden Food Festival. V rámci projektu stayovernight.eu jsou k dispozici pobyty za zvýhodněnou cenu, pro 2 osoby na tři dny ve vybraných hotelích. „Festival sklidil pozitivní ohlasy i na letošních veletrzích cestovního ruchu, kde jsme akci společně prezentovali. Patří mezi ně ty v Praze či Brně, ale také ve Vídni, Mnichově a Bratislavě,“ vypočítává Karin Vykydalová z oddělení cestovního ruchu olomouckého magistrátu.

Co by měl návštěvník ještě vědět? Při vstupu do areálu obdrží příchozí festivalovou brožuru, anketní lístek pro soutěž o nejlepší restauraci festivalu (hraje se o hodnotné ceny) a příbor, který je určen pro celodenní použití. Restaurace a další prodejci budou nabízet degustační porce na jednorázovém nádobí. Alkoholické nápoje budou podávány rovněž v „degustačních“ mírách. Jediným platidlem v areálu jsou tzv. grešle, jedna za dvacet pět korun, které si návštěvníci vymění na čtyřech zřetelně označených místech v areálu. Grešle nelze vrátit ani proměnit zpět za peníze.

Vstupenky nebo balíčky vstupenek s festivalovou měnou (grešlemi) jsou v prodeji v síti Ticketstream, v Bounty Rock Cafe na třídě Kosmonautů v Olomouci a v informačním centru olomoucké radnice. Základní vstupné na jeden den činí v předprodeji 100 korun (varianta s 10 grešlemi pak 350 korun). Na místě zaplatí za vstup návštěvník 150 korun. Děti do 140 cm výšky mají vstup zdarma.

Program Garden Food Festivalu Olomouc 2016 – Gastro Mach Pódium

  • SOBOTA 14. května
  • Moderátor Petr Král (Radiožurnál)

10.00 Otevření areálu

10.10 Přivítání návštěvníků

10.15 Cooking show Radima Svačiny (U Přemka Opava)

11.00 Kuchařský duel primátor – hejtman pod taktovkou šéfkuchaře Tomáše Levého

11.45 Halina Pawlowská dnes nevaří banánové rybičky

12.30 Manželé Bečicovi prezentují Zdravosti

13.00 Chilliman Tomáš Nový + Eliška Bučková – Jakou pálivost papriky snese člověk?

13.45 Cooking show Petra Heneše + Ondry Hutníka (Olivův pivovar + Mandarin Oriental Praha)

14.30 Vyhlášení soutěže O nejlepší studentskou polévku

14.45 Kávová show Julius Meinl

15.30 Kuchařské variace Jana Punčocháře (Grand Cru Praha) a Martin Žůrek (Vinařství Spielberg)

16.15 Halina Pawlowská představí recept ze své kuchařky + překvapení

17.00 Cooking show Tomáše Levého (Atmosphere Olomouc)

17.45 Brouk na talíři: Jak připravit štíra?

18.15 Cooking show Romana Loubala (Borgo Agnese Brno)

19.00 Jiří George Němec: Nové pohledy na Becherovku

20.00 Uzavření areálu

  • NEDĚLE 15. května
  • Moderátor Lukáš Hejlík (herec a foodblogger)

10.00 Otevření areálu

10.10 Přivítání návštěvníků

10.15 Představení Levandulové kavárny Zábřeh

10.30 Anthony Orjollet (Egget Stavanger - Norsko) prezentuje severskou kuchyni

11.15 Cooking show s hmyzem

12.00 Ano, šéfe! Zdeněk Pohlreich, jak ho neznáte + Eliška Bučková

12.45 Davídkovo koření: Namíchat dobré kari je umění
13.15 Zdenek Kortiš: Whisky letem světem

13.45 Přemek Forejt představuje koncept restaurantu Entrée Olomouc

14.30 Vyhlášení soutěže O nejlepší restauraci festivalu – losování cen

14.45 Vyhlášení soutěže o zájezd s CK Villas & Resorts

15.00 Anthony Orjollet (Egget Stavanger - Norsko) prezentuje severskou kuchyni

16.00 Kuchařský duel: Zdeněk Pohlreich (Cafe Imperial Praha) versus Jaroslav Klár (Lobster Olomouc)

16.45 Lichwitz Jeseník: Dobroty z konopí

18.00 Uzavření areálu

Změna programu vyhrazena

Zdroj text a foto: Tomáš Kocych

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz