Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Slezský bigos na hradě 2016: 10. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ KUCHAŘSKÉ SOUTĚŽE VE VAŘENÍ KOTLÍKOVÉHO BIGOSU

Slezský bigos na hradě 2016: 10. ROČNÍK  MEZINÁRODNÍ  KUCHAŘSKÉ  SOUTĚŽE VE  VAŘENÍ  KOTLÍKOVÉHO  BIGOSU

10. 5. 2016 – OSTRAVA - Soutěž 2-3 členných družstev jak amatérů, tak profesionálních kuchařů o nejchutnější bigos, uvařený v kotlíku na ohni. Porota bude přihlížet k originalitě ingrediencí, aranžmá, úpravě stolu, jednotnému úboru, image týmu.

Cílem mezinárodní kuchařské soutěže Slezský bigos na hradě 2016 je seznámit širokou veřejnost s tradičním slezským pokrmem a propagovat činnost pobočky AKC ČR, Severní Morava a Slezsko.

Termín:

21. května 2016, 9:30, Slezskoostravský hrad, Hradní 1, Slezská Ostrava

Soutěžní úkol:

Uvařit libovolný počet porcí bigosu v kotlíku nebo v kotlině na ohni.
Povinností je dát porotě dvě degustační porce.

Soutěžící si sám zajistí kotlík, suroviny, pracovní pomůcky.
Dřevo na topení pod kotlíky zajistí pořadatel.

Zahájení soutěže: 9:30 hod.

Předání degustačních porcí porotě: 13:30 hod.

Slavnostní vyhlášení výsledků: 14:00 hod.

Předem může být nakrájené a naložené maso, očištěná a omytá zelenina (nenakrájená).

Hodnotí se: chuť pokrmu, práce a čistota na pracovišti, kreativita, výzdoba stánku.

02680-bigos_ostrava_plakat.jpg

Bigos

Patří k nejcennějším klenotům slezské a polské kuchyně. Původní slovo baigusa pochází ze staroněmčiny a znamená směs něčeho hodně popleteného. Zahříval lovce při dlouhých zimních loveckých výpravách, soudeček bigosu si brávali formané na delší cesty.Základem pokrmu je vepřové maso, kyselé zelí a klobása. Podle některých receptů se přidávají sušené švestky, červené víno, sušené hříbky. Receptů na bigos je mnoho. Liší se podle jednotlivých regionů a oblastí. K těm nejznámějším patří slezský, staropolský a lovecký. Bigos se dříve na Ostravsku v rodinách běžně vařil, recepty na něj nalézáme v kuchařských knihách našich babiček. Cílem mezinárodní kuchařské soutěže Slezský bigos na Hradě je seznámit širokou veřejnost s tak trochu již u nás zapomenutým pokrmem.

Slezský bigos

Hlávkové zelí spaříme na cedníku vařící vodou a necháme okapat. Vložíme do kastrolu, zalejeme vodou, osolíme a uvaříme do poloměkka. Přidáme kyselé zelí, zalejeme vínem. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme. Přidáme na drobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji do zlatova. Maso z vepřového plecka nakrájíme na kostičky, osolíme a opečeme na slanině s cibulí. Do pokrmu dáme na kostky nakrájené uzené maso, bobkový list, mletý pepř, předem namočené houby, vypeckované na nudličky nakrájené sušené švestky, rajčatový protlak a dusíme do měkka.

02680-bigos_kotlik_ostrava.jpg

Staropolský bigos

Uzený bůček nakrájíme na kostičky a vyškvaříme. Na sádle zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme na kostky nakrájené vepřové plecko a dusíme do poloměkka. Kyselé zelí nakrájíme a uvaříme do měkka. Zvlášť uvaříme v osolené vodě hlávkové zelí nakrájené na nudličky, obě uvařená zelí smícháme, přidáme k masu, zalijeme bílým vínem, přimícháme vyškvařený bůček s klobásou (obojí nakrájené na kostičky) a podusíme. Zahustíme jíškou, připravenou ze sádla a hladké mouky a povaříme na mírném ohni.

Zdroj text a foto: Karel Drápal, místopředseda Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, pobočka Severní Morava a Slezsko (organizátor soutěže)

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz