Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Vinobraní odhalilo program. Na jedenácti scénách vás během tří dnů čeká více jak stovka vystoupení

Vinobraní odhalilo program. Na jedenácti scénách vás během tří dnů čeká více jak stovka vystoupení

13. 5. 2016 – ZNOJMO - Znojemské historické vinobraní je největší akcí svého druhu v naší republice. Na návštěvníky čeká třídenní multižánrový program na jedenácti scénách, výborné znojemské víno a burčák, velkolepý historický průvod a rytířské turnaje. Kdo chce zažít jedinečnou oslavu vína a historie, ať 16. – 18. září zamíří do Znojma! Novinky, stejně jako další zajímavosti hodlají organizátoři odhalovat postupně.

„Znojemské historické vinobraní je největším svátkem vína u nás. Každým rokem na něj přijíždí desetitisíce turistů z tuzemska i ze zahraničí a věřím, že nejinak tomu bude i letos. Znojemské vinobraní má velmi dobré renomé – a to nejen krásnou kulisou historického města a výborným vínem zdejších vinařů, ale také proto, že si v pestrém programu najde opravdu každý to své. Nejsme jen přehlídka hudebních kapel, ale důraz klademe na historický program, na zábavu pro děti, ale i program pro seniory,“ říká místostarosta Jan Grois. Loňská novinka v podobě nedělního programu, který je zdarma, zůstává i letos. „Protáhnout vinobraní do neděle byl opravdu dobrý nápad. Spousta turistů i místních se vydalo do centra v době, kdy už nebylo přeplněné a mohli si tam prohlédnout naše krásné město. Stejně jako někteří vyrazili na procházku do přírody, na vodu nebo na program, který byl situovaný na Káru. Pro letošní rok chceme v centru nechat i historické prodejní stánky, aby si návštěvníci měli možnost nakoupit něco dobrého nebo něco na památku i v neděli,“ dodává Grois.

PROGRAM

Základním pilířem historického programu je unikátní průvod krále Jana Lucemburského, který je lákadlem pro milovníky výpravných historických slavností. Jde o monumentální divadlo za účasti více než 450 kostýmovaných postav. V pátek projde městem tradičně za svitu pochodní, se zakončením ohňovou show na hlavní tribuně, sobotní odpolední průvod graduje historickou scénou. Role krále se opět ujme znojemský rodák Miroslav Hrabě a jeho krásnou polovičku ztvární znojemská herečka Šárka Drozdová.

„Návštěvníci vinobraní se kromě bohatého programu mohou těšit na relaxační zóny v ulici Přemyslovců a ve spodní části nádvoří znojemského hradu,“ seznamuje s letošní novinkou František Koudela, ředitel pořádající Znojemské Besedy. „Na těchto místech jim budou k dispozici balíky slámy a dřevěné špalky sloužící např. jako odkládací stolky, které jim poskytnou zázemí pro odpočinek a načerpání sil do dalšího víru dění,“ přibližuje Koudela. Kromě tradičních historických scén, mezi které patří Mikulášské a Václavské náměstí s dobovými tržišti, ulička chudiny a Kolbiště s rytířskými turnaji, nově přibude „Hudba v ulicích aneb středověk nespí“ – na Divišově náměstí, v Obrokové ulici, Zámečnické a v ulici

Přemyslovců tak v pátek a v sobotu od půl jedenácté večer zazní středověká hudba, která celodenní program zakončí. O vinobraní budou otevřeny desítky mázhauzů, návštěvníci se budou moci zastavit nejen na hlavních scénách na Masarykově a Horním náměstí, kde se mohou těšit na hvězdná jména, jako jsou Divokej Bill, Jelen, Katapult, Bratři Ebenové, Škwor, Eva Pilarová nebo Marta Jandová, ale mohou zavítat i na Vinný trh, do uličky chudiny, k rotundě sv. Kateřiny nebo do prostoru na Káře, který je věnován alternativní hudbě a představí se zde např. Květy, Fru Fru, Abraxas či Barbora Poláková. Předprodej vstupenek (permanentka na pátek 16. a sobotu 17. 9.) začne 1. 6. 2016, k dostání v Turistickém informačním centru Obroková ve Znojmě nebo v síti ticketpro.cz.

Zdroj text a foto: Jaroslav Chaloupecký

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz