Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

Vítejte na Jízdě králů v Kunovicích

Vítejte na Jízdě králů v Kunovicích

18. 5. 2016 – KUNOVICE - V neděli 22. května opět zazní v ulicích a uličkách Kunovic klapot koňských podkov společně s vyvoláváním: „Hýlom, hýlom…!“ Po dvou letech se bude konat jízda králů. Starobylá slavnost, jejíž původní smysl již dnes není zcela jasný, což potvrzuje několik různých teorií, které si částečně vzájemně odporují v čase i smyslu.

Pro nás je podstatné, že zůstala zachována slavnost, při níž mohou milovníci folkloru obdivovat družinu mladých mužů v typických kunovských krojích i poněkud netypický kroj krále a jeho dvou pážat, který je kombinací dívčího (ženského) kroje s mužským a je završen speciální pokrývkou hlavy, tvořenou stuhami volně dolů splývajícími kolem celé hlavy – nikdo nesmí poznat krále, ani jeho nejbližší ochránce, tajemství musí zůstat zachováno…

Letošní kunovická jízda králů se koná dvacet let poté, kdy byla v roce 1996 po čtyřiadvacetileté přetržce v pořádání obnovena jako součást zdejších kulturních tradic. Koná se v roce, kdy Kunovice oslavují 820. výročí první písemné zmínky o Kunovicích. Jezdili už tehdy po Kunovicích mladí muži na nazdobených koních?

Králem letošní kunovické jízdy bude jedenáctiletý Adam Hlaváč, od tří let je členem dětského folklorního souboru Kunovjánek, pravidelně zúčastňuje prázdninové Školy verbuňku a letos se chystá i na soutěž malých verbířů. Ve škole jsou jeho oblíbenými předměty matematika, vlastivěda a počítače, přesto by jednou chtěl být lékařem, nejlépe u záchranné služby. Možná z něj ale bude kuchař, protože vaření, respektive pečení je jeho další zálibou a dokonce navštěvuje i kroužek vaření.

Královu družinu bude tvořit dvacet šest jezdců, z nichž hned šest poznalo na vlastní kůži úděl kunovského krále – po celý den projíždět mlčky s bílou růží v ústech ulicemi Kunovic a sledovat, jak jeho družina vtipnými vyvolávkami přiměje diváky k příspěvku na shromažďovaný „královský poklad“. Jeden z někdejších králů, Jan Rathúský, bude dokonce společně s Adamovým strýcem, Martinem Straňákem, královým pobočníkem…

02694-banner.jpg

A na co dalšího se mohou návštěvníci Jízdy králů Kunovice 2016 ještě těšit? Tradičně na bohatý doprovodný program pokrývající prakticky celý víkend. Úvodní akcí je páteční přijetí královské družiny starostkou města, večer pak předá současný kunovský král Radovan Siman novému králi Adamovi královskou korunu a po tomto aktu předání „královské moci“ bude následovat KRÁLOVSKÉ BESEDOVÁNÍ U CIMBÁLU, při němž se setkají bývalí králové. V průběhu večerního programu bude také představena kniha KONĚ PRO KRÁLE fotografa Dalibora Gregora.

Neodmyslitelnou součástí Jízdy králů v Kunovicích se stalo sobotní FORMANSKÉ ODPOLEDNE. Letos se tato akce, na níž se těší příznivci pracovních koní už dlouho dopředu, uskuteční pošesté. Stoupá zájem ze strany laické veřejnosti, chovatelů i odborníků a řada jich již ohlásila svou účast na letošní formanské jízdě. Návštěvníci se mohou těšit na tři zápřahy kladrubských koní z hřebčince v Tlumačově, českomoravské belgiky, noriky, haflingy a isabely, setkáme se i s velšskými a shetlandským poníky či kříženci českého teplokrevníka a araba. Pozornost vždy poutají atraktivní černí fríští koně. Vůbec poprvé bychom měli v Kunovicích vidět brabantské koně, což jsou skutečně impozantní zvířata užívaná v oblasti Beneluxu při vytahování rybářských sítí, při rozvážce piva a podobně. Zvláštností, kterou uvidíme letos v Kunovicích, jsou i koně plemene shagya arab, což je plemeno vyšlechtěné v 19. století v uherském hřebčinci Bábolna.

Formanské odpoledne začne ve 14.30 hodin před budovou městského úřadu na náměstí Svobody přehlídkou koňských spřežení a zápřahů, kterou bude přímo před radnicí komentovat Martin Foretník z Krumvíře. Po přehlídce bude následovat SLAVNOSTNÍ DEFILÉ ULICEMI KUNOVIC. Pohled na průvod tří desítek povozů a kočárů tažených koňmi bude nepochybně jedinečnou podívanou, na níž se diváci těší dlouho dopředu. Po jeho skončení až do podvečerních hodin budou moci návštěvníci Kunovic využít jedinečné příležitosti k vyjížďkám koňskými povozy a kočáry ulicemi Kunovic.

02694-jizda_kralu_plakat.jpg

Sobotní odpolední program bude sérií kulturních vystoupení domácích souborů i jejich hostů, která začíná KONCERTEM DECHOVÉ HUDBY HRADČOVJANKA na náměstí pod lípou, pořadem vystoupení folklorních souborů z Kunovic A TO JE NÁŠ KRÁL v Areálu Jízdy králů Kunovice a také vernisáží FOLKLORNÍ PROMĚNY, která představí práce studentů hradišťské Střední uměleckoprůmyslové školy a absolventů výtvarného oboru ZUŠ UH, pobočky Kunovice. Výstava bude přístupná po celou dobu jízdy králů ve společenském sále Panského dvora. Ve nedalekém Slováckém sklepě bude od 16.30 hodin probíhat KOŠT VÍNA.

Večerní program NA KRÁLA, MATIČKO, NA KRÁLA! bude patřit družině jezdců letošní jízdy králů, kteří představí nového krále. O hudební doprovod se postará CIMBÁLOVÁ MUZIKA OHNICA. Následný program KRLOVSKÉ MUZICÍROVÁNÍ S CIMBÁLOVÝMI MUZIKAMU bude další příležitostí k setkání s muzikami BURČÁCI a OHNICA. Večerní program se bude konat v Areálu jízdy králů Kunovice od 20 hodin.

V neděli se budou od časného rána na několika místech v Kunovicích strojit koně pro jezdce královské družiny. Tato předehra jízdy králů je sama o sobě nesmírně zajímavou podívanou na proměnu převážně pracovních koní v oře, kteří budou součástí velké slavnosti. Královská družina vyjede v 9 hodin z parkoviště u Panského dvora a po žehnání jízdě králů před kostelem sv. Petra a Pavla vyrazí k domu králových rodičů, aby si vyžádala jejich syna Adama za svého krále. Odtud pojede již kompletní družina před radnici na náměstí Svobody, kde požádá prostřednictvím praporečníka Milana Staška starostku města Ivanu Majíčkovou o povolení k jízdě. Po nezbytném vyvolávání před radnicí, kde jezdci nešetří mnohdy peprnými verši glosujícími dění nejen v Kunovicích, vyrazí celá družina do ulic a uliček Kunovic, jimiž budou až do pozdních odpoledních hodin projíždět, bavit obyvatele svými vyvolávkami a shromažďovat královský poklad. V rámci prezentace královské družiny u radnice bude také pokřtěna kniha KONĚ PRO KRÁLE fotografa Dalibora Gregora, zachycující krásu koní se specifickým zdobením při jízdě králů v jednotlivých obcích, v nichž je tento zvyk udržován.

02694-jizda_kralu_program1.jpg

Po celou neděli poběží další kulturní akce, které by samy o sobě stály za návštěvu Kunovic. ZPÍVÁNÍ MUŽSKÝCH SBORŮ U RADNICE začne bezprostředně po odjezdu královské družiny od radnice. Zároveň budou mít návštěvníci Kunovic možnost znovu si až do odpoledních hodin užívat PROJÍŽĎKY KOČÁRY A POVOZY ULICEMI MĚSTA. Milovníci vína mohou přijít koštovat na JARMARK VÍNA na nádvoří Panského dvora, kde bude od 11 hodin vyhrávat DECHOVÁ HUDBA SVATOBOŘÁCI. Pro ctitele lidových tradic a ručních prací je v památkovém domku v ulici Záhumní připravena UKÁZKA VÝROBY RŮŽIČEK, jimiž bývají koně v Kunovicích nazdobení.

Ve 13 hodin bude v kostele sv. Petra a Pavla sloužena MŠE SVATÁ. Tato mše bude sloužena za všechny živé i zemřelé krále, jezdce i organizátory a podporovatele Jízd králů v Kunovicích, za honorárního konzula ČR v Texasu, Raymonda Snokhouse, a za dar zdraví Larryho Podsedníka z texaského městečka Westu. Pan Raymond Snokhous byl velkým podporovatelem a mecenášem česko–amerických vztahů. Byl to Čechoameričan, jehož otec byl kovářem. Měl vlastní farmu a ke koním měl velmi blízko. „Tolik jsem se těšila, že mu ukážu formanskou jízdu i jízdu králů. Bohužel tento významný muž 26. února 2016 zemřel,“ s lítostí konstatuje Ivana Majíčková. „Návštěvy se nemohou zúčastnit ani Kathy a Larry Podsedníkovi, protože pan Podsedník vážně onemocněl.“ Manželé Podsedníkovi organizovali před třemi lety návštěvu skupiny mladých Čechoameričanů krátce poté, kdy byl West postižen katastrofou způsobenou výbuchem tamní továrny na hnojiva, jež způsobila ztráty na lidských životech a část městečka zničila.

Mše svaté se kromě jiných hostů zúčastní také generální vikář Arcibiskupství olomouckého, Mons. Josef Nuzík, který přijede od železniční stanice Kunovice v dobovém kočáře taženém čtyřspřežím koní kinských. Kočár budou doprovázet čtyři gardisté v dobových uniformách a také tříčlenné banderium kunovských jezdců, kteří pojedou na fríských koních. Po skončení mše svaté, kolem čtrnácté hodiny, přiveze dobový kočár církevní hodnostáře před radnici, kde budou uvítáni starostkou města Ivanou Majíčkovou.

Od 14 hodin bude na nádvoří Panského dvora probíhat REGIONÁLNÍ KOLO DĚTSKÉHO VERBUŇKU a v Areálu jízdy králů Kunovice začne program KRÁLOVSKÉ HRY, což je řada her s královskou tématikou, při nichž si mohou aspoň trochu zasportovat malí i velcí. Současně si zde budou moci po celý víkend prohlédnout výstavu FOTOGRAFIE MINULÝCH JÍZD KRÁLŮ V KUNOVICÍCH. Není určena pouze pamětníkům, kteří mohou na snímcích najít své přátele a známé, případně sebe samotné. Nepochybně bude zajímavé sledovat, jak se v běhu času měnilo a vyvíjelo zdobení koní při jízdě králů. V druhém sledu může pozorný divák zaregistrovat, jak se také Kunovice postupně proměňovaly.

A když jsme u výstav, upozorníme na další dvě, které si také mohou návštěvních v průběhu „královského“ víkendu prohlédnout. V přednáškovém sále Panského dvora bude instalována výstava o cyrilometodějské misii a počátcích křesťanství na našem území nazvaná MISIE V KONTEXTECH A SOUVISLOSTECH. Kořeny zdejší kultury, jejíž součástí je i jízda králů, je třeba hledat v počátcích křesťanství. Mnohé teorie napovídají, že i teritorium Kunovic bylo místem, kde misionáři z této doby zanechali svou stopu.

V prostoru před přednáškovým sálem je instalována nevelká výstava PRAVĚK KUNOVIC připravená ve spolupráci se Slováckým muzeem v Uherském Hradišti. Skutečnost, že Kunovice jsou místem celé řady archeologických nálezů téměř z celé doby pravěku a rané doby dějinné není obecně příliš známá a právě proto stojí za připomenutí.

Odpoledne v 15 hodin se mohou diváci potěšit vystoupením folklorního souboru ROZVADŽAN ze slovenské obce Trenčianské Stankovce, které se bude konat na nádvoří Panského dvora.

Poslední kulturní program letošní jízdy králů bude opět patřit dechové hudbě: STŘÍBRŇANKA nepochybně potěší příznivce slovácké dechovky svým koncertem v Areálu jízdy králů, který začíná v 16 hodin.

Tou dobou se bude pomalu chýlit ke konci celý třídenní svátek, přehlídka krojů, koní, kulturních akcí, jídla, pití a dobré nálady. Královská družina dorazí v podvečer ke kulturnímu zařízení Pálenice a její členové odevzdají svého krále zpět jeho rodičům a udělají tak definitivní tečku za Jízdou králů Kunovice 2016.

Zdroj text a foto: Zdeněk Kučera

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz