Štamgast & Gurmán
Toto je inzerce. Proč ji ještě u nás nemáte také? Více ZDE

První dny roku zvou na výstavy, koncerty i pochod

První dny roku zvou na výstavy, koncerty i pochod

2. 1. 2012 - VÝCHODNÍ MORAVA – Spoustu skvělých tipů, kam vyrazit na Východní Moravě, nabízí hned první týden roku 2012. V bohaté nabídce jsou například zajímavé výstavy, folklórní představení, koncerty nebo třeba turistický pochod.

Život cisterciáckých, kartuziánských a kamaldulských mnichů na Slovensku, ve Francii a v Polsku, to je téma mezinárodní výstavy, která je k vidění v Muzeu regionu Valašsko ve Vsetíně. Skládá se ze tří částí. „První přibližuje každodenní život v cisterciáckém, kartuziánském a kamaldulském klášteře. Druhá se nazývá Tajemný svět kamaldulů a představuje fotografie světoznámého polského fotografa Adama Bujaka. Třetí část výstavy obsahuje rozsáhlý soubor velkoplošných fotografií vynikajícího francouzského fotografa Pascala Le Doaré,“ prozradila kurátorka výstavy Hana Jabůrková z Muzea regionu Valašsko. Výstavu bude možné navštívit až do 22. dubna.

Mezinárodní charakter má i výstava Bohatstvo storočí, jenž je k vidění v malém sále zlínského zámku, kde sídlí Muzeum jihovýchodní Moravy. Autorem expozice je Hornonitrianské múzeum v Prievidzi. Výstava představuje mince z období, kdy byly naše země v letech 1526 až 1918 součástí habsburské monarchie, tedy například dukáty, tolary, groše a denáry, které postupně uvedlo do oběhu 16 habsburských panovníků. Bohatstvo storočí bude možné navštívit do 22. ledna.

Nejen smysly, ale i mozky je možné si potrénovat na interaktivní výstavě Učíme se hrou, jenž je instalovaná v areálu Amfík Bukovina v Popovicích u Uherského Hradiště. Určená je pro malé i dospělé návštěvníky, na které čeká více než 50 exponátů. „Například plno her, hlavolamy, fyzikální experimenty či pohybovadla. Vystavované věci je možné si zakoupit,“ sdělili organizátoři výstavy.

Kdo dá přednost duchovnější zábavě, může navštívit například baziliku Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýnu na Kroměřížsku. Tam bude při mši svaté v neděli 8. ledna k vidění Pásmo koled a povídání Zdaleka ideme, novinu neseme v podání národopisného souboru Děcka ze Skoronic v doprovodu Varmužovy hudecké muziky. Ve vánočně vyzdobené bazilice připomenou u oltáře a jesliček nejen vzácné chvíle narození Ježíška, ale i lidové zvyky a tradice z okolí Kyjova. Program začne v 11 hodin.

Novoroční koncert bude možné navštívit v neděli 8. ledna i ve farním kostele svatého Vavřince v Hluku na Uherskohradišťsku. Zde se představí místní folklórní soubory, začátek akce je ve 14 hodin.

Kombinaci vánočních koled ze všech světových stran s otevřením fotografické výstavy Zlín včera a dnes předvede 8. ledna od 18 hodin chrámový sbor TIBI v kostele na Jižních Svazích. Nejstarší vánoční skladby mající přes 700 let, ale i současné koledy si vyslechnete nejen česky, ale také třeba staroslověnsky. www.sbortibi.cz. Výstava fotografií autorů Koska a Horáka bude k vidění do začátku února.

Koho láká pohyb na čerstvém vzduchu, může se v neděli 8. ledna vydat na Novoroční pochod Hostýnskými horami, který pořádá Středisko volného času TYMY Holešov. Odjezd na Tesák, odkud se bude vycházet, je naplánovaný na 9:15 z holešovského autobusového nádraží, je možné ale přistoupit i po trase.

Nabídku dalších akcí na Východní Moravě naleznete na www.vychodni-morava.cz

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Vychytané.cz - fotky, fotoreporty, akce, parties     Golden Apple Cinema - multikino, Velké kino, kino Květen Zlín-Malenovice    
Gastro Novotný        
O nás | Reklama | Spolupráce | Kontakt
(c) Jaroslav Střecha, 2024, design DesignLabs.cz, úprava kódu a programování SPmedia.cz