25. 5. 2016 - BRNO - Že i ocet, bazalka, vaječný bílek nebo kokosový olej mohou být plnohodnotnými ingrediencemi do koktejlů, znovu připomněl 19. ročník národního nominačního kola Mattoni Grand Drink, pořádaný v sobotu 21. května v Brně. Nominační večer představil nejlepší české barmany a jejich originální nealkoholické koktejly.
Tradiční soutěž v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink přinesla za dobu své existence již mnoho origináních nealkoholických drinků, na nichž je možné sledovat vývoj trendů v míchání koktejlů. Letošní cenné vítězství opět vybojoval Achim Šipl s drinkem Cou Cou, který porotu nadchl nejen zajímavou úpravou koktejlu, ale samozřejmě především chutí. V receptuře se skvěle doplňuje chuť hrušek, broskví a pečené rýže s minerální vodou Mattoni. Právě ta je stěžejní ingrediencí, kterou musí obsahovat všechny koktejly míchané v rámci soutěže. Podmínkou je také nízká kalorická hodnota drinku, každý koktejl by měl odpovídat i současným trendům barmanského světa.
Obr. Achim Šipl, drink Cou Cou - 1. místo
„Drink Cou Cou je inspirován příběhem mého strýčka Willyho, který kdysi v Karlových Varech strávil noc v trávě mezi broskvoní a hrušní s tanečnicí, která měla stejné umělecké jméno. Tohle ovoce se pak pro ně pro oba stalo připomínkou onoho krásného večera. Já jsem ve svém drinku na jejich vzpomínku použil hruškový a broskvový džus doplněný exotickou chutí čaje s pečenou rýží a s kokosovým olejem. Atmosféru krásného večera v sadu tak můžeme okusit také,“ přiblížil svůj vítězný koktejl Achim Šipl.
Národního kola Mezinárodního mistrovství v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink se letos zúčastnilo 8 soutěžících. „Letos naši barmani v nominačním kole Mattoni Grand Drink opět předvedli skvělé výkony. Pravidla jsou velice přísná – každý ze soutěžících měl za úkol vytvořit nový míchaný nealkoholický koktejl v duchu moderního životního stylu a s ohledem na současný pohled na zdravou výživu, tedy i za použití nízkokalorických surovin.
Limit pro přípravu a prezentaci koktejlu byl pouhých 8 minut. I s tím se ale soutěžící popasovali výborně a už teď jsem velmi zvědav, jak se Achim Šipl se svým vítězným koktejlem Cou Cou umístí mezi konkurencí z celého světa,“ prozradil prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský. Součástí receptury muselo být také alespoň 10 cl originální Grand Mattoni minerální vody.
Druhé místo obsadil Jan Teska s drinkem Tropical Swizzle, z třetí příčky se radoval Patrik Weis s drinkem nazvaným Be Healthy!. 6. Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů – Mattoni Grand Drink, na němž bude Achim Šipl reprezentovat Českou republiku, se uskuteční 18. - 19. června v Praze. Samotné finále Mattoni Grand Drink proběhne stejně jako v loňském roce v rámci 4. ročníku Mattoni koktejl festivalu v neděli 19. června ve večerních hodinách v centru Prahy. Tato velká hudební show, která je pro všechny návštěvníky zdarma, tak přinese nejen jméno nejlepšího světového barmana, ale také hvězdy českého a slovenského hudebního nebe.
Obr. Drink Tropical Swizzle - 2. místo
Obr. Drink Be Healthy - 3 místo
Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.